Witamina B12 - NISKI POZIOM

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Witamina B12 - NISKI POZIOM

Post autor: qjake »

Witam,

Jakiś czas temu miałem biopsje jelita wykryto u mnie zespół złego wchłaniania i zanik kosmków w stopniu 2 skali Marsha. Od tamtej pory (+rok) nie mam cały czas rozpoznania co powoduje ten zanik kosmków, miałem robione dwa razy badanie TGA i było dalekie od przekroczenie normy w obu przypadkach. Niedawno w związku z moimi problemami z pamięcią zrobiłem badanie poziomu B12 w krwi wyszło mi 170pg/ml gdzie norma to 211-911.

Przeczytałem w internecie, że witamina B12, a konkretnie jej niski poziom to poważna sprawa natomiast lekarz totalnie bagatelizuje ten wynik. Szczerze mówiąc to nie wiem już co robić, badanie wykonywałem na własne życzenie prywatnie bo jak zwykle prawie każdy skąpi.

ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Ale stosujesz jakąś dietę? Jakieś zalecenia lekarzy były?
Obrazek
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

póki co nie było żadnych zaleceń ja w sumie po glutenie czuje się w miarę normalnie tylko tak jak mówię szwankuje troche pamięć, koncentracja, skóra itp ale czy to od tego nie mam pojęcia. Zastanawiam się nad witaminą b12 w zastrzykach, ale problem w tym, że to na receptę.
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

B12 jest przede wszystkim w mięsie i o to możesz uzupełnić swoją dietę. Przy niedoborze B12 powinna być zmiejszona liczba erytrocytów i podwyższony wskaźnik MCV w morfologii - to warto sprawdzić
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

jejku, przecież napisałem, że nie mam diety i jem wszystko, ale co to da jak mam zespół złego wchłaniania. Co do wyników to tak jak mówiłem z wyników wyszedł niedobór b12 ale erytrocyty i MCV jest w normie:

erytrocyty poziom: 5.32 (norma: MIN-4.2 MAX-6)
MCV poziom: 84 (norma: MIN-80 MAX-99)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Sprawdziłeś jedne przeciwciała, ale to jeszcze nie wszystko. Poza tym są ludzie, którzy przeciwciał nie mają, a gluten im szkodzi. Rzuć gluten, jedz dużo mięsa i sprawdź czy się nie poprawi.

Być może niedobory są jeszcze zbyt małe, żeby zaowocowały zmianami parametrów krwi. I tak może pozostać. Po co czekać?
Ostatnio zmieniony sob 09 sty, 2010 16:55 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

Jeśli nie masz zmian w obrazie krwi to ja bym się tym niedoborem tak nie przejmowała, Nie wiem z jakich norm korzystałeś ale przyjmuje się też że prawidłowe wartości b12 to od 175-700pg/ml, a niedobór to poniżej 90, ale co źródło to inaczej:) Może spróbuj wykonać to samo badanie za pół roku i zobaczysz jakie będą wyniki.
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Basiar »

A poziom żelaza robiłeś ?
Awatar użytkownika
titrant

Skoro masz problemy z pamięcią i zniszczone jelito, rzuć gluten, żeby zobaczyć czy nie zrobi się lepiej. Badania rób swoją drogą. Po co brać substancje dożylnie, kiedy może być, że bez glutenu wchłanianie się poprawi?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

qjake pisze:jejku, przecież napisałem, że nie mam diety i jem wszystko, ale co to da jak mam zespół złego wchłaniania.
Ja to nie wiem, ale niezidentyfikowany zespół złego wchłaniania i zanik kosmków drugiego stopnia byłyby dla mnie wskazówką, żeby wypróbować dietę bezglutenową chociażby po to, żeby właśnie to wchłanianie poprawić i odciążyć jelito. Żadne suplementy nic nie dadzą przy zniszczonych kosmkach. Z kolei taki wynik biopsji i wyraźna poprawa stanu zdrowia (jeśli by nastąpiła) na diecie byłyby wyraźnym sygnałem, że może to być celiakia. Nawet jeśli nie ma przeciwciał. Poza tym badałeś tylko ttg, a są jeszcze do badania inne typy i w innych klasach.
Obrazek
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Dzieki za odpowiedzi!

Po pierwsze bylem na diecie bezglutenowej przez 7 miesięcy żadnych spektakularnych efektów nie zauważyłem oprócz olbrzymiej straty masy ciała.

Co to badań to nie mam pojęcia, pytałem lekarza czy to celiakia - powiedział, że to wykluczył. A ponoć to najlepszy lekarz w trójmiescie.
Awatar użytkownika
titrant

Ja tam głoszę bezglutenowość.

"Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka". Nawet jeśli gluten jest tylko pomniejszą przyczyną i efekty jego odstawienia nie są spektakularne, dlaczego go nie wyeliminować? Sprawdzałeś jakieś alergie czy pasożyty?
kosmos
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kosmos »

Cześć wszystkim,
Szukałem przepisu na bułki bezglutenowe a tu proszę znalazłem ciekawe i aktualny temat.
Otóż kilka dni temu byłem w szpitalu ( załatwiłem sobie badania okresowe ) mało tego odczuwałem bóle w lewym nadbrzuszu. Na wyniki jeszcze czekam ale fakt faktem ze nie stosowałem diety przez rok czasu i to zrobiło swoje.
W wynikach póki co wyszedł niedobór B12, gdzie wydaje mi się że miałem go od zawsze ( muszę sprawdzić stare wyniki ).
Nie wiedziałem aż do tej pory że wpływa to na pamięć a faktycznie w liceum przeżywałem masakrę ponieważ z pamięcią było u mnie kiepsko.
Jeśli potrzeba, mogę dać namiary na porządnego profesora z Wrocławia ale to na prv. Bierze za wizytę prywatną 100zł i jeśli jest coś nie tak to kieruje do szpitala w którym jest ordynatorem :)
Pozdrawiam
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Zrobiłem badanie kontrolne po 2 miesiącach diety bezglutenowej i suplementacji tabletkami b12 i niestety poziom B12 jest jeszcze mniejszy niż był:

badanie 1:
170pg/ml gdzie norma to min211 - max911

badanie 2:
160pg/ml norma min211 - max911

co za bzdura :|
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Wszystko zależy od tego, czy laboratorium dobrze wykonuje te badania.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
ODPOWIEDZ