Wiesz, my tu lekarzami nie jesteśmy, więc nie możemy Ci w tak ważnej sprawie doradzić, poza tym raczej nie robi się tego poprzez forum dyskusyjne...
Myślę, że skoro znając Twoją historię choroby dwóch lekarzy uznało za konieczne zbadanie jelita grubego (i już wcześniej miałeś takie zalecenie), to należy bezwzględnie to zrobić zamiast faszerować się większą dawką leku. Leki mogą maskować przyczynę Twoich dolegliwości. Tak na zdrowy rozsądek..
z
Moderator: Moderatorzy
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Jest to takie leczenie w ciemno: bez oględzin jelit, nie wiadomo co, jaki jest stan rzeczywisty. Kolonoskopia daje dużo precyzji i na podstawie tego właśnie badania - jego wyników, medycy wiedzą, jakie zastosować dalsze leczenie.
Dopóki nie zrobisz, nie będziesz wiedział, czy jest dobrze, czy źle.
Powikłania - mogą być lub też nie, samo badanie nie jest obojętne, ale jeżeli zachodzi konieczność...
Dopóki nie zrobisz, nie będziesz wiedział, czy jest dobrze, czy źle.
Powikłania - mogą być lub też nie, samo badanie nie jest obojętne, ale jeżeli zachodzi konieczność...
Ostatnio zmieniony pt 15 sty, 2010 12:35 przez Tomkus, łącznie zmieniany 1 raz.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
- Małgorzata
- -#Moderator
marcel234
Wg mnie badania to podstawa każdego leczenia a kolonoskopia nie boli. A jeśli chodzi o wzdęcia/gazy/kłucie mogą wystąpić gdy nieświadomie wprowadzisz gluten w dietę (ocet, wędliny,napoje,owoce kand, itp.). Leki obniżające kwasowość (jak Polprazol) mogą sprzyjać namnażaniu się drożdżycy (zrobić badanie kału w kierunku Candidy), a ponadto upośledzają trawienie (mnie gastrolog zabronił a zalecił enzymy trawienne i szybko nastąpiła poprawa, ale dieta bezglutenowa konieczna). Leki uspokajające? Każdy lek ma skutki uboczne i bez konieczności lepiej nie brać.
Życzę zdrowia.
Wg mnie badania to podstawa każdego leczenia a kolonoskopia nie boli. A jeśli chodzi o wzdęcia/gazy/kłucie mogą wystąpić gdy nieświadomie wprowadzisz gluten w dietę (ocet, wędliny,napoje,owoce kand, itp.). Leki obniżające kwasowość (jak Polprazol) mogą sprzyjać namnażaniu się drożdżycy (zrobić badanie kału w kierunku Candidy), a ponadto upośledzają trawienie (mnie gastrolog zabronił a zalecił enzymy trawienne i szybko nastąpiła poprawa, ale dieta bezglutenowa konieczna). Leki uspokajające? Każdy lek ma skutki uboczne i bez konieczności lepiej nie brać.
Życzę zdrowia.
- dorciap1975
- Forumowicz