Czy we wszystkich serach żółtych jest gluten?
Moderator: Moderatorzy
Czy we wszystkich serach żółtych jest gluten?
Czy we wszystkich serach żółtych jest gluten? Czy wiecie w jakich konkretnie nie ma? Jak z wędlinami w sklepie? Czytałam, że do wędlnin też dodają jakiś mączek z glutenem. Wiec co kupić na kanapki?
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
mój ojciec pracował kiedyś w zakładach mięsnych jako elektronik i miał dużą styczność z wyrobami i ich produkcją więc o wyrobach wiem o wiele za dużo, np. ciekawostka cebulę jaką dodają dla smaku do wędlin dodają nie obieraną i mielą na budyń z łupinami ale to na szczęscie celiaczkom nie szkodzi ale o innych świństwach nie powiem bo szkoda nerwów. W każdym razie co do mięs jestem wybredna - sama robię sobie pasztety i mielę mięso na mielone...
Z podrecznika "Technologia mleczarstwa", autor- Tadeusz Obrusiewicz:
W czasie dojrzewania straty sera na wadze wskutek parowania wody oraz scierania z powierzchni czesci skorki podczas mycia wynosza 5-8 %. W celu zmniejszania strat masy sera stosuje sie roznego rodzaju powloki ochronne.
Powlekanie serow masami plastycznymi ulatwia w istotny sposob pielegnacje serow. Powloka z mas plastycznych ma wlasciwosci zblizone do cech naturalnej skorki sera. Na sery nanosi sie ja w postaci emulsji polioctanu winylu z 3-procentowym dodatkiem zwiazkow grzybobojczych.
Do wytwarzania powlok ochronnych na serach stosuje sie rozne emulsje i folie z tworzyw sztucznych, jak poliestry, poliamidy, polipropylen, polistyren oraz polichlorek winylu i winidylenu. W celu nadania powlokom elastycznosci dodaje sie zmiekczacze, a dla zapobiezenia degradacji polimerow stabilizatory i przeciwutleniacze.
Pokrywanie powierzchni serow olejem- najczesciej do tego celu stosuje sie olej lniany, do ktorego dodaje sie substancje grzybobojcze, np. kwas sorbowy. Po nalozeniu oleju lub wazeliny sery mozna pokryc warstwa lateksu ( emulsja kauczukow syntetycznych w wodzie).
Czesciowo dojrzale sery parafinuje sie. W celu zwiekszenia przylepnosci do parafiny dodaje sie mala ilosc syntetycznych woskow.
Podrecznik z 1986 roku. Tak uczyli mnie w szkole 20 lat temu, czy cos sie zmienilo- nie wiem, nie pracuje w zawodzie.
W czasie dojrzewania straty sera na wadze wskutek parowania wody oraz scierania z powierzchni czesci skorki podczas mycia wynosza 5-8 %. W celu zmniejszania strat masy sera stosuje sie roznego rodzaju powloki ochronne.
Powlekanie serow masami plastycznymi ulatwia w istotny sposob pielegnacje serow. Powloka z mas plastycznych ma wlasciwosci zblizone do cech naturalnej skorki sera. Na sery nanosi sie ja w postaci emulsji polioctanu winylu z 3-procentowym dodatkiem zwiazkow grzybobojczych.
Do wytwarzania powlok ochronnych na serach stosuje sie rozne emulsje i folie z tworzyw sztucznych, jak poliestry, poliamidy, polipropylen, polistyren oraz polichlorek winylu i winidylenu. W celu nadania powlokom elastycznosci dodaje sie zmiekczacze, a dla zapobiezenia degradacji polimerow stabilizatory i przeciwutleniacze.
Pokrywanie powierzchni serow olejem- najczesciej do tego celu stosuje sie olej lniany, do ktorego dodaje sie substancje grzybobojcze, np. kwas sorbowy. Po nalozeniu oleju lub wazeliny sery mozna pokryc warstwa lateksu ( emulsja kauczukow syntetycznych w wodzie).
Czesciowo dojrzale sery parafinuje sie. W celu zwiekszenia przylepnosci do parafiny dodaje sie mala ilosc syntetycznych woskow.
Podrecznik z 1986 roku. Tak uczyli mnie w szkole 20 lat temu, czy cos sie zmienilo- nie wiem, nie pracuje w zawodzie.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Tak samo tłumaczyła mi pani z Mlekovity. Zmieniło się o tyle, że teraz już nie stosuje się tych "oblepiaczy", lecz folie, które są o wiele korzystniejsze dla producentów pod różnymi względami.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
nic tylko trzeba zacząć odwiedzać kaufland 
ostatnio niedaleko nas otworzyli

ostatnio niedaleko nas otworzyli

Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...
www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu
www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
Ale dlaczego mają być zabronione???socjeta pisze:Myślałam, że sery żółte są dozwolone. Jem je non stop, a wyniki mam bardzo dobre. hmm. Oszaleć można
Ser to ser, mleko i podpuszczka, ta czerwona czy inna kolorowa taśma go obklejająca jest z jakiegoś plastiku czy innego tworzywa (przeczytajcie post thh-polki powyżej). Zresztą w większych sklepach jak wystawiają całe bloki serów do lady, to zazwyczaj są one jeszcze w opakowaniu i można doczytać skład, choć wymaga to trochę gimnastyki

Tylko raz zdarzyło mi się wyczytać coś podejrzanego w składzie - ale był to wyrób seropodobny w cenie powiedzmy 12 zł za kilo, więc wiadomo, że podejrzanie tani i nienadający się do spożycia.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wątek wymoderowałem (usunąłem posty zaciemniające temat) uznając go za przestarzały. Może teraz będzie jaśniej... Proszę czytać wątki od początku do końca i nie od końca.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
A propos serów żółtych
Jak widać i tu trzeba być coraz bardziej czujnym! I czytać etykiety nawet żółtego sera!
Nie kupujcie wyrobów o nazwie np. "ser ementalski" lub inny z przymiotnikiem, bo to nie jest ser typu ementaler, tylko wyrób seropodobny!:
"Prawdziwy ser powinien być robiony (nie uwzględniając bakterii i przypraw) wyłącznie z mleka. Ten, który ma w składzie tłuszcze roślinne, mleko w proszku, lecytynę sojową czy skrobię pszenną, powinien być wyraźnie oznakowany jako produkt seropodobny."
To dramat, bo te sery leżą w sklepach bez etykiet, naprawdę musimy na to uważać. Polecam lekturę całego artykułu o serach żółtych:
http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,9722 ... ,Sery.html

Nie kupujcie wyrobów o nazwie np. "ser ementalski" lub inny z przymiotnikiem, bo to nie jest ser typu ementaler, tylko wyrób seropodobny!:
"Prawdziwy ser powinien być robiony (nie uwzględniając bakterii i przypraw) wyłącznie z mleka. Ten, który ma w składzie tłuszcze roślinne, mleko w proszku, lecytynę sojową czy skrobię pszenną, powinien być wyraźnie oznakowany jako produkt seropodobny."
To dramat, bo te sery leżą w sklepach bez etykiet, naprawdę musimy na to uważać. Polecam lekturę całego artykułu o serach żółtych:
http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/1,9722 ... ,Sery.html