Celiakia i choroba von Willebranta
Moderator: Moderatorzy
Mnie też ciągle boli, ale ja żadnych leków nie biorę. Kiedyś brałam Controloc i Espumisan i też bez żadnych rezultatów. A jelita mam tak rozdęte, że wyglądam jak w 5 miesiącu ciąży. Prawie bez przerwy przelewanie w brzuchu, gazy, wzdęcia, ból.
Czasem wątpię w tę celiakię. Bo boli mnie po wszystkim co zjem. Nawet w nocy, jak nic nie jem. Czy masz stresujące życie? Bo ja mam. I w chwilach desperacji, po prostu myślę, że to wszystko na tle nerwowym.
Czasem wątpię w tę celiakię. Bo boli mnie po wszystkim co zjem. Nawet w nocy, jak nic nie jem. Czy masz stresujące życie? Bo ja mam. I w chwilach desperacji, po prostu myślę, że to wszystko na tle nerwowym.

Mam dokladnie tak samo jak Ty boli mnie po wszystkim co zjem, brzuch jak balon, a leki nie pomagaja, a prace i zycie to mam stresujace ciagle sie czym denerwuje.. tez watpie w swoja celikię, szczerze mowiac to pewnie sie nie dowiem co to tak naprawde jest.. nawet gastroskopii , nie mowiac o kolonoskopii, nie chca mi zrobic przez Willebrada. zreszta czy to cos da..
"Nie widziałem, bylem odwrócony" M.H.
Wiesz co?
Zróbmy te testy pokarmowe na alergię. Może się coś okaże. Ja także zrobię gastroskopię.
Szkoda, że Ty nie możesz jej zrobić. Ale z drugiej strony pomyśl. Skoro tyle czasu byłaś na ścisłej diecie bezglutenowej i nie było efektów... to czy nie możesz poddać w wątpliwość tej celiakii? Ja miałabym duże wątpliwości.
Daj znać jak zrobisz te testy pokarmowe. Nie wiem, czy miałaś badany kał na pasożyty. Ja miałam, ale zamierzam zbadać jeszcze raz, bo nie zawsze wychodzą.
Zróbmy te testy pokarmowe na alergię. Może się coś okaże. Ja także zrobię gastroskopię.
Szkoda, że Ty nie możesz jej zrobić. Ale z drugiej strony pomyśl. Skoro tyle czasu byłaś na ścisłej diecie bezglutenowej i nie było efektów... to czy nie możesz poddać w wątpliwość tej celiakii? Ja miałabym duże wątpliwości.
Daj znać jak zrobisz te testy pokarmowe. Nie wiem, czy miałaś badany kał na pasożyty. Ja miałam, ale zamierzam zbadać jeszcze raz, bo nie zawsze wychodzą.
Ostatnio zmieniony sob 06 lut, 2010 09:12 przez grubymiś, łącznie zmieniany 1 raz.
Badania kału odebrałam wczoraj, niby sa dobre ale ma watpliwosci, chyba je powtorze .Testy alergiczne bede chciala zrobic o ile p. alergolog w koncu sie na nie zdecyduje,bo nie ma juzx kasy robic prywatnie, badana na von Willebranda mnie wypruły z reszty oszczednosci a w celiakie juz zwatpilam, bo boli nieustajaco..Sowa pisze:Odebrałam dzis wyniki posiewu kału flora fizjologiczna ale sa nastepujace organizmy ENTEROCOCCUS FAECALIS, KLEBSIELLA PNEUMONIAE,SERRATIA FICARIA wszystkie liczne. o czym to swiadczy czy mam dobry czy zły wynik?
Do Sowy, liczne bakterie świadczą o namnażaniu się ( patologicznym) bakterii chorobotwórczych ( wymienionych w wyniku) w prawidłowym wyniku byłoby flora fizjologiczna bez wymieniania (w ilości mierna). Taki wynik świadczy, że w przewodzie pokarmowym jest zbyt mało bakterii probiotycznych i dlatego dochodzi do rozrostu bakterii innych szczepów. Proponowałabym wziąć przez parę miesięcy probiotyk np. Docoflor 60 mg ( ma badania, bo nie wszystkie mają) i zrobiś wynik jeszcze raz
Kiedyś miałam dolegliwości, które wiązałam z candida albicans. I teraz także biorę to pod uwagę. Naczytałam się o candidzie i brałam przez 3 miesiące probiotyki i prebiotyki, które przy candidzie są zalecane. Poza tym często brałam wtedy antybiotyki.
Wtedy jeszcze nie miałam takich problemów z jelitami. Właściwie wtedy nie miałam żadnych kłopotów gastrycznych. I myślę teraz, czy sobie tymi probiotykami nie zaszkodziłam.
Moje pytanie jest takie:
Czy długotrwałe stosowanie probiotyków może spowodować problemy z jelitami ?
Co o tym sądzicie?
Wtedy jeszcze nie miałam takich problemów z jelitami. Właściwie wtedy nie miałam żadnych kłopotów gastrycznych. I myślę teraz, czy sobie tymi probiotykami nie zaszkodziłam.
Moje pytanie jest takie:
Czy długotrwałe stosowanie probiotyków może spowodować problemy z jelitami ?
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony sob 06 lut, 2010 14:54 przez grubymiś, łącznie zmieniany 1 raz.
Sowa, jest jeszcze opcja pod tytułem kaspułka Crosby'ego. Nie proponuję tego Grubemumisiowi, bo z korespondencji wiem, że nie bardzo może sobie na to pozwolić. Ja sama zresztą też nie (łączę się w bólu).
Może u Sowy lepiej w tym temacie. Badanie kosztuje 1.900 - 3.600 PLN. W Certusie w Poznaniu 2,5 paczki. Rozmawiałam z Kierownikiem Zakładu Endoskopii no i powiedziedział, że przy diagnostyce celiakii, to urządzenie, którym oni dysponują jest mało użyteczne, bo wycinka nie weźmie. Ale pozwala obejrzeć z perfekcyjną dokładnością każdy milimetr flaczków od samego przełyku po sam koniec. No i nie ma strachu, że będzie jakieś krwawienie.
Leci taka mała kamerka przez cały przewód pokarmowy (ta nie jest "na sznurku", jak te dawniejsze) i robi kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Metoda bezbolesna, jeno dotkliwa dla kieszeni. Poczytaj w necie (widać tam wszelkie guzy, nacieki, niedrożności, stany zapalne i co tam jeszcze można w brzuchu mieć).
Może to Ci się przyda. Zdrówka życzę
Może u Sowy lepiej w tym temacie. Badanie kosztuje 1.900 - 3.600 PLN. W Certusie w Poznaniu 2,5 paczki. Rozmawiałam z Kierownikiem Zakładu Endoskopii no i powiedziedział, że przy diagnostyce celiakii, to urządzenie, którym oni dysponują jest mało użyteczne, bo wycinka nie weźmie. Ale pozwala obejrzeć z perfekcyjną dokładnością każdy milimetr flaczków od samego przełyku po sam koniec. No i nie ma strachu, że będzie jakieś krwawienie.
Leci taka mała kamerka przez cały przewód pokarmowy (ta nie jest "na sznurku", jak te dawniejsze) i robi kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Metoda bezbolesna, jeno dotkliwa dla kieszeni. Poczytaj w necie (widać tam wszelkie guzy, nacieki, niedrożności, stany zapalne i co tam jeszcze można w brzuchu mieć).
Może to Ci się przyda. Zdrówka życzę

Ostatnio zmieniony sob 06 lut, 2010 22:13 przez MAJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Do lekarza wybieram sie w poniedziałek, na razie ciagle boli to dziwne ze raz po ciescie drozdzowym raz boli a raz w ogole nie i to jedzonym w takich samych ilosciach.
Co do kapsuki to dziekuje z a informacje, ale niestety u mnie finansowo nieszczególnie, willebrandt pochłania mi wszelkie fundusze. N
Co do kapsuki to dziekuje z a informacje, ale niestety u mnie finansowo nieszczególnie, willebrandt pochłania mi wszelkie fundusze. N