Gdynia
Moderator: Moderatorzy
Gdynia-wedliny
W Gdyni na hali targowej w dolnej czesci znajduje sie stoisko z wedlinami firmy Sychta.
Ekspedientka zapewniala mnie,ze sa to wedliny robione metoda tradycyjna bez chemii a w zakladzie nie uzywa sie glutenu(kiedy poprosilam o etykiete do przeczytania zapytala mnie czy chodzi o gluten),ceny normalne,jedyne moje zastrzezenie to,ze wedlinki dosc slone no ale mysle ze jak nie uzywaja konserwantow to daja wiecej soli.Osobiscie jadlam jalowcowa,polska I metke.Dwie pierwsze pyszne,metki nie polecam.
Pozdrawiam
Ekspedientka zapewniala mnie,ze sa to wedliny robione metoda tradycyjna bez chemii a w zakladzie nie uzywa sie glutenu(kiedy poprosilam o etykiete do przeczytania zapytala mnie czy chodzi o gluten),ceny normalne,jedyne moje zastrzezenie to,ze wedlinki dosc slone no ale mysle ze jak nie uzywaja konserwantow to daja wiecej soli.Osobiscie jadlam jalowcowa,polska I metke.Dwie pierwsze pyszne,metki nie polecam.
Pozdrawiam
bettan
W sklepie GreenWay w Gdyni na ul. Starowiejskiej pojawiło się kilka produktów bezglutenowych, dużo mniej niż w sąsiednim sklepie "Duszy"
Za to można tu kupić produkty kozie i starać się o kartę zniżkową.
Ponadto w Bio Piekarni Ziarno na Świętojańskiej i Dworcowej można zamówić chleb bezglutenowy na bazie mąki kukurydzianej.
Za to można tu kupić produkty kozie i starać się o kartę zniżkową.
Ponadto w Bio Piekarni Ziarno na Świętojańskiej i Dworcowej można zamówić chleb bezglutenowy na bazie mąki kukurydzianej.
Podejdzcie sami i zobaczcie. Mają jego dokładny skład - jest wg niego w 100% bezglutenowy. Pieką go na zamówienie (w szybie przy ciastkach wisi jego reklama).
Ostatnio zmieniony śr 24 lut, 2010 12:41 przez martinka, łącznie zmieniany 1 raz.
Trochę ciężko to zrobić, jak się jest z innego miastamartinka pisze:Podejdzcie sami i zobaczcie. Mają jego dokładny skład - jest wg niego w 100% bezglutenowy.

Prościej by było, gdybyś np. wkleiła tu skład tego chleba.
Jeśli faktycznie jest bezglutenowy i nie ma zanieczyszczeń z pieczenia zwykłego chleba, to świetnie. Natomiast w postach ostrzegamy, bo naprawdę jak dotąd nie zdarzyło się, żeby chleby pieczone w zwykłej piekarni bez atestów i reklamowane jako bg były rzeczywiście bg - taka prawda.
Tak jak obiecałam. Byłam i rozmawiałam z ekspedientką piekarni BioZiarno. Pokazała mi skład tego chleba bezglutenowego:
Chleb jest wielkości przeciętnego chleba, jego cena to 5,50 zł. Można go zamówić w piekarni także telefonicznie i odebrać świeży na następny dzień. Chleb zapakowany jest w folię. Napisałam jeszcze do nich maila, ale na razie nie mam odpowiedzi.mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana (bezglutenowa), jogurt, sól, drożdże, skrobia pszenna (wypłukana z glutenu)
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Al podała przepis: viewtopic.php?p=39220#39220Katarzyna35 pisze:martinka pisze:skrobia pszenna (wypłukana z glutenu)![]()
sorki ale nie bardzo rozumiem , jak
![]()
![]()
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
Mam odpowiedź na maila z piekarni BioZiarno:
Witam serdecznie,
W odpowiedzi na Pani zapytanie:
1. Skład kukurydzianego chleba bezglutenowego dostępnego w sieci sklepów Bio Piekarnia Ziarno:
bezglutenowa skrobia pszenna, bezglutenowa skrobia kukurydziana, bezglutenowa mąka kukurydziana, maślanka, woda, drożdże, sól, cukier, olej roślinny, guma guar.
Składniki takie jak bezglutenowa: skrobia pszenna, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana dostarczane są przez producenta bezglutenowej żywności -Glutenex.
2. Proces produkcyjny chlebka bezglutenowego jest zaplanowany w taki sposób, aby na żadnym etapie produkcji nie dochodziło do zanieczyszczenia produktu choćby śladowymi ilościami glutenu. Chleb produkowany jest przy zastosowaniu odrębnej linii technologicznej, oddzielnych urządzeń i naczyń.
3. Aktualnie nie posiadamy certyfkatu potwierdzającego brak glutenu w produkcie, po zaznajomieniu się z wytycznymi dotyczącymi wprowadzenia certyfikatu rozważymy jego wprowadzenie.
4. Od dnia 1.03.2010 - chlebek produkowany jest codziennie i powinien być dostępny w ciągłej sprzedaży.
5. Przydatność do spożycia 3 dni
6. Chlebek jest zapakowany w opakowanie jednostkowe. Ze względu na zainteresowanie problemem, zostanie także opatrzony etykietą informującą o dokładnym składzie.
7. Cena chlebka: 5,50 zł
8. Ze względu na krótki termin przydatności do spożycia, sprzedaż wysyłkowa jest niemożliwa.
Mam nadzieję, że udzieliłam wyczerpujących informacji, w razie dalszych pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam,
mgr inż. Stanisława Staniszewska
Technolog żywności
Vege Instytut Sp. z o.o.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Słuchajcie, każdy produkt bezglutenowy przed wprowadzeniem go na rynek musi być zgłoszony do Inspekcji Sanitarnej, wraz z badaniami dot. zawartości glutenu. A ta piekarnia tego jeszcze nie zrobiła, i nie zbadała nawet produktu na zawartość glutenu.
Warto się zapoznać z ustawą: viewtopic.php?p=39408#39408
Jeśli nie będziemy wymagać od producentów stosowania się do przepisów, będziemy mieć na rynku więcej niepewnych produktów.
Bo skąd mamy pewność, że rzeczywiście wszystkie środki ostrożności, które należy podjąć przy produkcji produktu bezglutenowego zostały podjęte, jeśli producent nie wie, że trzeba produkt bg zgłaszać do inspekcji, zbadać go, itp? (czyli podstawowe przepisy dot. produktów bg)... Mógł tak samo przeoczyć pewna zagrożenia podczas produkcji, składowania, itd...
Z wykładów z MDC pamiętamy jak mówiono, że nawet w piekarni bezglutenowej, gdzie produkuje się wyłącznie żywność bezglutenową producentowi wychodził ciągle za wysoki poziom glutenu w jakimś produkcie. Zagrożenia mogą być przeróżne... Zalecam ostrożność. Ja kupiłabym ten chleb tylko wtedy, gdyby był "oficjalnie" na rynku.
Warto się zapoznać z ustawą: viewtopic.php?p=39408#39408
Jeśli nie będziemy wymagać od producentów stosowania się do przepisów, będziemy mieć na rynku więcej niepewnych produktów.
Bo skąd mamy pewność, że rzeczywiście wszystkie środki ostrożności, które należy podjąć przy produkcji produktu bezglutenowego zostały podjęte, jeśli producent nie wie, że trzeba produkt bg zgłaszać do inspekcji, zbadać go, itp? (czyli podstawowe przepisy dot. produktów bg)... Mógł tak samo przeoczyć pewna zagrożenia podczas produkcji, składowania, itd...
Z wykładów z MDC pamiętamy jak mówiono, że nawet w piekarni bezglutenowej, gdzie produkuje się wyłącznie żywność bezglutenową producentowi wychodził ciągle za wysoki poziom glutenu w jakimś produkcie. Zagrożenia mogą być przeróżne... Zalecam ostrożność. Ja kupiłabym ten chleb tylko wtedy, gdyby był "oficjalnie" na rynku.
Ostatnio zmieniony pt 05 mar, 2010 01:32 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.