Od czego zacząć dietę ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lizbetka
Nowicjusz
Nowicjusz

Od czego zacząć dietę ?

Post autor: lizbetka »

Witajcie !
Napiszcie mi doświadczone mamy jak mam rozpoczą dietę bezglutenową u mojej 3 letniej córki ?
Na początek ile i jakie produkty bezglutenowe mam kupic na miesiąc diety .
gdzie jest najtaniej przez internet ?
Mieszkam w malutkim miasteczku więc tylko przez ineternet kupię te produkty .
Będę wdzieczna za wszelkie sugestie . Lizbetka
pozdrawiam Lizbetka
Tereska
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Tereska »

Na to pytanie trudno odpowiedzieć musisz sama wiedzieć ile zamówić , ale na pewno nie ilości takie z których nie skorzystasz. Na pewno musisz zamówić mąkę bezglutenową, bułkę tartą , chleb, bułki, jakieś słodycze .
Najlepiej wejdż na strone www.glutenex.com.pl i na stronę www.bezgluten.pl , zobaczysz co mają w ofercie i jak pakowane wtedy sobie zamawiaj, ale to nie musi być na niewiadomo jaką kwotę , tyle ile potrzebujesz. W obu firmach możesz zapłacić przelewem i wtedy dostaniesz kurierem i jest to taniej niż pocztą .
Bardzo dobry chleb maślany jest w bezglutenie i bagietka to Ci proponuję, w glutenexsie dobre są paluszki, krakersy, chleb mleczny, wafle suche, ciasteczka. To już musisz obserwować co smakuje dziecku ,ja też tak stosowałam dane produkty na zasadzie obserwacji .
To tyle z mojej strony . możesz na mnie liczyć.
pozdrawiam Tereska z Domisi± (celiakia małej od 1997r.)
Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: salcia »

Zazwyczaj jednorazowo wydaję około 50 zł na Moniki jedzenie w glutenexie czy też bezglutenie.Na początku Monika przez 3 miesiące miała ścisłą dietę tzn: wszystko gotowane,lekkostrawne.Żadnych sosów,pieczonego,smażonego.Na szczęście uwielbia ryż w każdej postaci,co ważne może jeść nabiał co ułatwia sprawę.Ogólnie słodycze bardziej smakują jej z Glutenexu.Natomiast bagietka i paluszki z Bezglutenu.przez internet jest wygodnie ,dzisiaj zamawiasz a jutro masz już produkt w domu ,no i można płacić przelewem.Trzeba się przestawić żywieniowo:)My zrobiliśmy to w ten sposób,zresztą na prośbę Moniki.Śniadania i kolacje jemy oddzielnie tzn. my swoje ,Monika swoje.Natomiast obiady gotuję dla wszystkich,to co może jeść Monika z bardzo małymi wyjątkami.Sama robię np. kotleciki z mięsa gotowanego,Monika je uwielbia.Nie jest tak źle:)Na początek musisz kupić po troszku wszystkiegi i próbować ,co przypasuje córce.szybko dojdziesz do wprawy,zapewniam Cię.Uszy do góry,pomyśl,że to tylko celiakia.Mojej Monice w klinice na początku dali diagnozę -Mukowiscydoza(myślałam,że umrę na miejscu jak to usłyszałam).Pozdrawiamy:)
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
lizbetka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lizbetka »

Bardzo dziękuję - dzięki Wam to nie wydaje się takie straszne :lol:
pozdrawiam Lizbetka
ODPOWIEDZ