Cześć. Jestem arkadia "nowa" w temacie celiakii. Od tygodnia "wiem" co mi dolega. Przez 25 lat nikt nie potrafił mi pomóc aż do czasu gdy poszłam na wizytę do Pani K. Wysłała mnie na badania i potwierdziła chorobę. Otworzyła mi oczy na problem nietolerancji glutenu. Przeraziłam się, gdy usłyszałam że nie mogę jeść mącznych produktów czyli tego co do tej pory wsuwałam.. Zaglądam na forum aby dowiedzieć się co mogę znaleźć "bezpiecznego" do jedzenia na sklepowych półkach. Nie jest mi łatwo czytać wszystkie etykiety i też nie wszystko rozumiem. Pozdrawiam wszystkich Bezglutenowców i łączę się z Wami w "bólu" Niech moc będzie z nami!
Cześć! Dzisiaj po paru latach szukania przyczyn mojej anemi i problemów jelitowych odkryłem słowo "celiakia".Teraz siedzę i czytam. Nie wiem czy jestem na to chory, ale jest nadzieja ze poznam w końcu PRAWDĘ. Pozdrawiam wszystkich!
Cześć mam na imię Donata.Mam córke która jest chora na celiakię od czterech lat,oprócz tego ma atopowe zapalenie skóry co jest dodatkowym problemem bo musi uzywac odpowiednich ksmetyków które też nie są najtansze.Mam kilkoro dzieci więc staram sie tak gotować żeby nie prowadzić osobnych kuchni.Będę się mogła z wami podzielić przepisami które wypróbowałam i z chęcią skorzystam też z wasztch porad.
cześć mam na imię Piotrek i jestem na diecie od 14 roku życia wiec już prawie
14 lat ;/ ma pytanie myślę nad wyjazdem do Anglii wiec jeśli ktoś był tam możne mi powiedzieć jak jest z jedzeniem czy łatwo jest dostać te jedzenie w sklepach z góry dzięki
Ostatnio zmieniony czw 06 maja, 2010 22:50 przez piotrek24i, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Mój mąż jest na diecie bezglutenowej od niedawna. zalogowałam się na forum aby czegoś więcej dowiedzieć jak radzić sobie w życiu z taką chorobą. Mam nadzieję, że zaczerpnę jakieś fajne rady co do gotowania.
Pozdrawiam
Witam
Mam na imię Aneta. Wyniki odebrałam kilka dni temu, diagnoza - choroba trzewna. Na początku nawet się nie przestraszyłam kompletnie nie wiedząc o co chodzi.
Lekarka mnie uświadomiła jak musi zmienić się moje życie - zabrzmiało jak wyrok.
Czytam co się da i oswajam się z myślą o odmienności.
Fajnie że jest to forum dużo ciekawych wskazówek.
Pozdrawiam.
Witam serdecznie! Mam na imie Karolina, prawie 30 lat i o celiakii dowiedzialam sie niedawno- w moim przypadku ujawnila sie po ciazy lub/i po operacji.
Wreszcie tez dowiedzialam sie, dlaczego cale zycie mialam anemie z niedoboru zelaza, choc uparcie wmawiano mi i mojej mamie, ze to taka rodzinna uroda.
Przekopalam pol watku o przepisach, caly o alkoholu i o sklepach w Poznaniu.
Sporo tu przydatnych informacji i mam nadzieje, ze ja rowniez bede mogla sie swoimi doswiadczeniami (na razie jeszcze skromnymi) dzielic z innymi uczestnikami
Witam serdecznie! Mam na imię Martyna i niedawno skończyłam 19lat. Celiakię stwierdzono u mnie dopiero niecałe dwa miesiące temu. Jedyne, co niepokoiło mojego lekarza rodzinnego, to była trudna do zbicia gorączka utrzymująca się ponad tydzień oraz ból brzucha podczas niektórych posiłków. Wtedy zaczęło się bieganie i zaliczanie wszystkich możliwych badań... Nikt się nie spodziewał w moim przypadku tej choroby, ponieważ nigdy nie miała problemów zdrowotnych ani żadnych alergii. Z każdym dniem zdobywam coraz większą wiedzę na temat diety bezglutenowej, ale nie czuję się w tym temacie dość niepewnie, jednak mam nadzieję, że to forum pomoże mi się jakoś w tym wszystkim odnaleźć.
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Żeluś, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
mam 39 lat i od miesiąca zdiagnozowaną celiakię ( stopień zaniku kosmków IIIc)
Po pierwszym szoku , przeczesuję forum w poszukiwaniu informacji bo pytań i wątpliwości mam całe morze. DZIEKI ŻE JESTEŚCIE !
Jestem z Krakowa i mam zamiar często tutaj zaglądać.
Pozdrowienia dla Wszystkich "Bezglutków"
Witam
Przyznaję się bez bicie, że celiakii u mnie nie zdiagnozowano. To podejrzenie wystąpiły u mojej mamy. Zrobiłyśmy badania, ale wtedy już byłam na diecie bezglutenowej. Mimo wszystko mam wrażenie, że dzięki temu czuję się znacznie lepiej. Żadnych bólów, żadnych wzdęć i wreszcie czuję smak potraw Więc tak jakby nie zaliczam się do tego grona. Mimo to ta dieta bardzo mi odpowiada i wiem, że warto było