gastroskopia bezstresowa
Moderator: Moderatorzy
gastroskopia bezstresowa
Mam nadzieję, że nie powtarzam tematu. Przynajmniej ja takiego na forum nie znalazłam. Jestem ciekawa jakie zdanie macie na temat gastroskopii przez nos, czyli tzw. bezstresowej? Ja ze względu na to, że będąc na diecie stale źle się czuję, a ostatnią gastroskopie miałam 7 lat temu, postanowiłam znów zrobić to badanie, z tym, że przez nos właśnie. Bardzo źle znoszę klasyczną gastroskopię, a różnego rodzaju sond miałam sporo, więc myślę, że lepiej zniosę to badanie tą drogą. Jednak lekarze mają podzielone zdanie na ten temat. Jeden odradzał, z tego względu, że pobrane wycinki będą bardzo małe i wynik słabo wiarygodny, inny, że to nie ma żadnego znaczenia i lepiej wybrać dla siebie bardziej komfortową opcję. Co Wy myślicie na ten temat? Może ktoś miał taką gastroskopię?
o matko! Ja nigdy w życiu bym na taką nie poszła.. dla mnie byłaby bardziej stresująca niż zwykła... W ogolę pierwszy raz o takiej słyszę... mnie taka perspektywa przeraża...tematu o takiej gastroskopii chyba nie było.. ale jest umieszczony w złym dziale.ania22 pisze:Jestem ciekawa jakie zdanie macie na temat gastroskopii przez nos, czyli tzw. bezstresowej?
[ Komentarz dodany przez: Rafal_tata: Sro 05 Maj, 2010 16:26 ]
//temat przeniesiony
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
Ja miałam bardzo dużo badań 'przez nos' i pamiętam (bo to było kilka lat temu), że nie miałam z nimi problemu, a na samo słowo 'gastroskopia' wpadałam w panikę
i nadal wpadam. Miałam 3 próby nieudane, a potem 2 razy robioną pod narkozą. Nie chcę już znieczulenia, bo nie jest obojętne dla zdrowia. I właśnie dowiedziałam się, że jest już możliwe to badanie przez nos
aparat jest cieńszy od klasycznego, ma ok. 5mm średnicy. Miałam nadzieję, że wypowie się ktoś, kto miał robioną w ten sposób gastroskopię.