Hostie niskoglutenowe mają rok ważności. Przynajmniej te, które mam. I są też pakowane w opakowaniu 30 szt. Są to hostie z piekarni z Kóz k/Bielska-Białej. Mają też pozwolenie podobnie jak te z Opoczna. Pytałam i jest pozwolenie na nie Bp-a Rakoczego Ordynariusza diecezji Bielsko-Żywieckiej oraz są badane na poziom glutenu. Poniżej wklejam odpowiedź na maila, który pisał do nich mój mąż:
"Dzień Dobry,
Dziękujemy za zainteresowanie i przesłane zapytanie.
Reprezentuję Firmę z ponad czterdziestoletnią tradycją w wypieku Pieczywa Liturgicznego.
Oczywiście, nasza Firma posiada stosowne zezwolenie na wypiek Komunikantów i Hostii niskoglutenowych, wydane przez Jego Ekscelencję Księdza Biskupa Tadeusza Rakoczego, Ordynariusza Diecezji Bielsko-Żywieckiej.
Dysponujemy również ekspertyzą specjalistycznego Laboratorium o zgodności naszych produktów z zaleceniami medycznymi diety bezglutenowej.
Co więcej, spełniamy rygorystyczne wymagania europejskiego systemu HACCP (bezpieczeństwa żywności)
Odpowiednie dokumenty są w każdej chwili do wglądu dla uprawnionych Instytucji.
Tak więc informacje o wyłączności na produkcję Hostii niskoglutenowych "tylko jednej piekarni w Polsce" są co najmniej nieaktualne.
Z pozdrowieniami
Szczęść Boże !
Mateusz Cieślik
OPLATKI.PL"
Także myślę że dobrze by było zasugerować hurtowni, w której się ksiądz zaopatruje aby je sprowadzili stamtąd, bądź spróbuj sam napisać do piekarni z Kóz i zapytać jak ksiądz z Twojej parafii mógłby je zdobyć w Twojej okolicy.
Poniżej link do strony piekarni i ich adres mailowy:
www.oplatki.pl
sklep@oplatki.pl
Fakt, że czekaliśmy na nie miesiąc, ale jak napisali każda partia jest badana w Warszawie i trwa to 30 dni, więc jak nie mają na magazynie to trzeba czekać, ale warto.
Pozdrawiam