dieta bezgl. tylko do zakończenia pokwitania ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vendea
Nowicjusz
Nowicjusz

dieta bezgl. tylko do zakończenia pokwitania ?

Post autor: Vendea »

Jestem nowa , więc jakbym coś źle napisała to mnie poprawcie :) Mam na imię Kasia , mam 14 lat i jestem na diecie bezglutenowej ok. 4 lat. Dzisiaj miałam wizytę u lekarza. Mam początek II stopnia zaniku włosków. Lekarka powiedziała mi , że będę mieć dietę do zakończenia pokwitania ( jestem podobno za niska jak na swój wiek - 153 cm. i dlatego miałam różne badania i mi wykryto ten zanik włosków ). Czy będę mogła tak przerwać dietę ? Czy lekarka mówi mi tak , żebym się tak nad sobą użalała ? :|
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Lekarka tak mówi, bo pewnie jest niedokształcona - albo w psychologii, albo w medycynie. Dieta bezglutenowa, jeśli masz stwierdzoną celiakię, jest dożywotnia, ponieważ jest jedyną znaną metodą łagodzenia dolegliwości towarzyszących chorobie. Ale masz za sobą już 4 lata, więc wiesz, że nie taki diabeł straszny;)
Vendea
Nowicjusz
Nowicjusz

Tylko chodzi o to , że lekarka mówi , że początek II stopnia to jeszcze nie celiakia. :okulary2:
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

Mówisz o II stopni zaniku kosmków, badania miałaś robione teraz czy przed przejściem na dietę bo to bardzo ważne jeśli wyniki są robione obecnie to kosmki po czteroletniej diecie powinny się zregenerować chyba, że nie do końca trzymasz ścisłą dietę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Zanik II stopnia to jest bezwzględnie celiakia, obecnie już przy I stopniu orzeka się celiakię i dietę na całe życie, tym bardziej jeśli wychodzą do tego przeciwciała (masz?). Mamy informację, że stare, przestarzałe już kryteria ESPGHAN zostaną wkrótce zmienione.

Nie wolno Ci przerywać diety absolutnie.
Obrazek
Vendea
Nowicjusz
Nowicjusz

Przed rozpoczęciem diety miałam robione badania , a diety się trzymam.
martini

Czytli badania mialaś robione 4 lata temu, wykazały ten zanik, i od tego czasu trzymasz się diety, tak?
Vendea
Nowicjusz
Nowicjusz

Tak. ( Na wynikach mam napisane " łagodny zanik kosmyków '' )
Ostatnio zmieniony pn 17 maja, 2010 18:52 przez Vendea, łącznie zmieniany 1 raz.
martini

No i tak to będzie trwać forever Twoja dieta;) Chyba że w międzyczasie naukowcy wymyślą niewiadomoco, co leczy celiakię, ale na to się nie zanosi. Na razie celiakom pozostaje dieta bezglutenowa + na pociechę fakt, że to całkiem niezły biznes i niejedna firma zwąchała już kasę w produkcji bezglutenowego żarcia, zaczynają się ścigać, co, jak wiadomo, zawsze kjest z korzyścią dla konsumenta:)
Nie daj sobie żadnej ściemy wcisnąć, że po skończeniu iluś tam lat można wrócić do glutenu. Bo co? Dnia tego i tego nagle Twoje jelita odzyskują sprawność i możesz jeść "normalnie"? Raczej nie bardzo;) :564: ryżowe niskoprocentowe, bo masz 14 lat:)
ODPOWIEDZ