Ile przeciwciał należy zbadać?
Moderator: Moderatorzy
Ile przeciwciał należy zbadać?
Witam,
od pewnego czasu staram się znaleźć przyczynę swoich dolegliwości. Na ostatniej wizycie u gastrologa, któremu zasugerowałam celiakię dostałam kartkę z nazwami przeciwciał, które mam sobie przebadać:
"p-ciała p-gliadnie, p-endomysium i p-tranglutamylazie tkankowej w obu klasach"
nie jestem do końca pewna czy mam wykonać 6 badań (czyli wszystko w obu klasach), czy te dwie klasy dotyczą tylko p-tranglutamylazy...
jak było w Waszym przypadku? czy konieczne jest badanie tych wszystkich przeciwciał w 2 klasach czy jakieś można sobie odpuścić? Czy jest możliwość wykonania tych badań bezpłatnie gdy będzie się miało skierowanie od lekarza rodzinnego?
od pewnego czasu staram się znaleźć przyczynę swoich dolegliwości. Na ostatniej wizycie u gastrologa, któremu zasugerowałam celiakię dostałam kartkę z nazwami przeciwciał, które mam sobie przebadać:
"p-ciała p-gliadnie, p-endomysium i p-tranglutamylazie tkankowej w obu klasach"
nie jestem do końca pewna czy mam wykonać 6 badań (czyli wszystko w obu klasach), czy te dwie klasy dotyczą tylko p-tranglutamylazy...
jak było w Waszym przypadku? czy konieczne jest badanie tych wszystkich przeciwciał w 2 klasach czy jakieś można sobie odpuścić? Czy jest możliwość wykonania tych badań bezpłatnie gdy będzie się miało skierowanie od lekarza rodzinnego?
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Gastroskopię zrobiłem, ponad pół roku od rzucenia glutenu (takie terminy do lekarza były
). A wiem z różnicy w moim stanie przed i po rzuceniu glutenu.

[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ja bym tak nie umiała, bo muszę mieć czarno na białym, że mam to, to i tamto
Poprosiłam lekarza o zrobienie badań czy mam alergie na mleko, on powiedział, że mam odstawić mleko i sprawdzić jak się czuję. Mnie to nie wystarcza, chcę mieć pewość, a nie zastanawiać się do końca życia, czy rzeczywiscie mam alegię. Wg lekarzy najlepiej jakby wszyscy ludzie byly jasnowidzami i sami wiedzieli co im dolega albo na co są chorzy. Wiem po sobie, bo za pierwsze badanie przeciwciał zapłaciłam 130 zł, bo gastrolog nie wierzył, że mogłam sobie wymyślić celiakię.
Niedługo znowu mam wizyte, i znowu poruszę ten temat. Nie odpuszczę

Niedługo znowu mam wizyte, i znowu poruszę ten temat. Nie odpuszczę

- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
W badaniach laboratoryjnych na alergię zdarza się wiele fałszywie negatywnych wyników. I mimo, że nie ma przeciwciał, coś szkodzi. Dlatego ostateczną instancją jest samopoczucie.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
dziękuję bardzo za odpowiedzi. przed chwilą weszłam na temat niżej i trochę zszokowała mnie informacja, że użytkownik chudy zrobił te badania za 14,5+3 zł jedna klasa
niestety nie uśmiecha mi się wydawanie 6x60zł za te badania (a wszędzie czytałam, że koszta właśnie tyle mniej więcej wynoszą) i nie wiem co o tym sądzić.... czy to możliwe, że są to 'normalne pełnowartościowe' badania.... szczególnie, że do sosnowca mam niedaleko

Nie mam pojęcia, skąd ta różnica w cenie, jakby co, to myślę, że w ramach oszczędności spokojnie można zrezygnować z badania przeciwciał gliadynowych, zostawić tylko tTG i EmA w obu klasach. Zawsze trochę kasy zostanie w kieszeni, a przeciwciała gliadynowe są najmniej czułe i najmniej swoiste z tych trzech rodzajów.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Dagmara85 pisze:Poprosiłam lekarza o zrobienie badań czy mam alergie na mleko, on powiedział, że mam odstawić mleko i sprawdzić jak się czuję. Mnie to nie wystarcza, chcę mieć pewość, a nie zastanawiać się do końca życia, czy rzeczywiscie mam alegię.
Trafilaś na rozsądnego lekarza. Akurat to jest jedyna stuprocentowo pewna metoda - eliminacja i obserwacja objawów. Możesz mieć na przykład alergię IgE czy IgG (zazwyczaj takie przeciwciała robi się w labach) niezależną, i co wtedy? Czarno na białym będziesz miała, że alergii brak, a objawy wciąż będziesz miała. Jeżeli chcesz być pewna, jak jest z danym produktem, to odstawiasz go na 6 tygodni i obserwujesz - chyba że Ci wyjdzie jakaś oczywista oczywistość w teście, ale eliminacja jest najprostszym, najlogiczniejszym i najskuteczniejszym sposobem.
Sęk w tym, że ja nie mam żadnych typowych objawów typu biegunka, bóle brzucha, itp. Jedyne co, to mam co jakiś czas czerwone punkty na twarzy (pisałam o tym w innych postach), ale cięzko mi ocenić, czy to od mleka. Tak samo było z nietolerancją glutenu - nie miałam objawów przez 24 lata, aż tu nagle...martini pisze:Dagmara85 pisze:Poprosiłam lekarza o zrobienie badań czy mam alergie na mleko, on powiedział, że mam odstawić mleko i sprawdzić jak się czuję. Mnie to nie wystarcza, chcę mieć pewość, a nie zastanawiać się do końca życia, czy rzeczywiscie mam alegię.
Trafilaś na rozsądnego lekarza. Akurat to jest jedyna stuprocentowo pewna metoda - eliminacja i obserwacja objawów. Możesz mieć na przykład alergię IgE czy IgG (zazwyczaj takie przeciwciała robi się w labach) niezależną, i co wtedy? Czarno na białym będziesz miała, że alergii brak, a objawy wciąż będziesz miała. Jeżeli chcesz być pewna, jak jest z danym produktem, to odstawiasz go na 6 tygodni i obserwujesz - chyba że Ci wyjdzie jakaś oczywista oczywistość w teście, ale eliminacja jest najprostszym, najlogiczniejszym i najskuteczniejszym sposobem.
Chciałam zrobić te badania tylko dlatego, że przy celiakii często występuje alergia na mleko. Dodam jeszcze, chociaż w innych postach też o tym pisałam, że kiedy byłam u alergologa okazało się, że jestem uczulona na drzewa, trawę, zboża i roztocza. Ale jakie drzewa? Tych drzew jest mnóstwo, lekarz powinien powiedzieć mi o wszystkim, a nie ogólnie.
- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Znaczy się, miałaś testy ogólne-podstawowe, ażeby wiedzieć jakie, to trzeba by robić na każde drzewo, krzak, odmianę trawy, na kwiatki jakie tylko rosną osobno. I to samo się tyczy zwierząt: czy jest się uczulonym na sierść kota, psa, krowy, na wełnę pochodzącą z owcy, i takie tam podobne sprawy.Dodam jeszcze, chociaż w innych postach też o tym pisałam, że kiedy byłam u alergologa okazało się, że jestem uczulona na drzewa, trawę, zboża i roztocza. Ale jakie drzewa? Tych drzew jest mnóstwo, lekarz powinien powiedzieć mi o wszystkim, a nie ogólnie.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
To chyba były podstawowe badania, czyli już wiem dziękitomaszswiatek pisze:Znaczy się, miałaś testy ogólne-podstawowe, ażeby wiedzieć jakie, to trzeba by robić na każde drzewo, krzak, odmianę trawy, na kwiatki jakie tylko rosną osobno. I to samo się tyczy zwierząt: czy jest się uczulonym na sierść kota, psa, krowy, na wełnę pochodzącą z owcy, i takie tam podobne sprawy.Dodam jeszcze, chociaż w innych postach też o tym pisałam, że kiedy byłam u alergologa okazało się, że jestem uczulona na drzewa, trawę, zboża i roztocza. Ale jakie drzewa? Tych drzew jest mnóstwo, lekarz powinien powiedzieć mi o wszystkim, a nie ogólnie.

- Rafal_tata
- -#Moderator
Na diecie nie robi się badań. Chyba tylko, żeby potwierdzić, że dieta jest ścisła.Dagmara85 pisze:Dodam, że na diecie jestem od 8 miesięcy i powtórzyłam badania i wyniki w obu klasach wyszly negatywne.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia