JAKIE BADANIA???

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
misiak
Nowicjusz
Nowicjusz

JAKIE BADANIA???

Post autor: misiak »

Witam serdecznie. Mam nadzieje ze nie powtarzam tematu... Chcialam sie dowiedziec czy moge zrobic jakies badania oprocz gastroskopi zeby wykryc czy mam celiakie? od roku mam być na diecie ktorej nie przestrzegam a wyniki mam bardzo dobre... nie wiem co mam robic... prosze o pomoc.
P.S Gastroskopia nie wchodzi w gre!!!
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Oczywiście, powtarzasz temat. I pewnie nie pierwszy raz. Ale jakie badania masz dobre, skoro jakoś wykryto Ci, że masz przestrzegać diety, Ty jej nie przestrzegasz, a mimo to wyniki masz bardzo dobre?

Wg mnie ogólniejsze niż biopsja jelita są przeciwciała w klasach IgA i IgG: przeciw transglutaminazie tkankowej, przeciw endomysium, przeciw gliadynie. I jeszcze była mowa o przeciwciałach o deamidowanej gliadynie, ale tego pewnie laboratoria nie robią.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Gastroskopia jest jednak wg mnie bardzo ważna. Temat wałkowany regularnie. Wiadomości są tu:
www.celiakia.pl
forum.celiakia.pl
Zablokowany