Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
Witam. Jestem nowa, próbowałam przeczytać wszystkie posty, ale jednak nie dam rady. Nic nie wiem o diecie, dopiero się dowiaduję, stąd moje pytanie: pisaliście o martini bianko, że jest bezpieczne. A co z "kolorowymi" martini (rosso i rose)? Gdzieś wyczytałam, żeby unikać kolorowych alkoholi, to jak to jest? A co do piwa - ja po piwie po kilku godzinach ląduję w WC, nie wiązałam tego z nieodpowiednią dietą (bo nie wiedziałam, że jestem chora), ale teraz "ładnie" mi się to sprawdza. Mnie piwo - prawie każde - szkodzi.
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Przeczytaj krok po kroku. Może zacznij od strony http://www.celiakia.pl/, gdzie wiadomości są usystematyzowane.Izol pisze:Witam. Jestem nowa, próbowałam przeczytać wszystkie posty, ale jednak nie dam rady.
Generalnie oddziel to co jest zawiera gluten (i czego absolutnie nie powinnaś jeść) i to co jest ciężkostrawne i czego powinnaś unikać w pierwszym okresie diety, zanim Twoje jelito się zregeneruje. I tak piwo, gin, whisky - wyrzucasz z diety na dobre, a inne alkohole ograniczasz chwilowo do minimum.
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Lepiej jeśli chcesz wiedzieć jakie alkohole są bezpieczne znajdź chwile i przeczytaj jednak ten wątek bo informacje typu
Jest kilkanaście postów z dewagacjami na temat destylacji i różne za i przeciw które jednak jak widać nie przekonują wszystkich do jednej z racji. Faktycznie alkohol nie pomaga jelitom w regenaracji choć nie zawsze ma to związek z glutenem
Powodzenia w przeszukiwaniu forum i wyrabianiu sobie własnego zdania, bo w jednym poście nikt Ci nie streści 17sto stronnego wątku 
nie są 100% pewne - raczej jest to bardzo asekuracyjne podejście. Chcąc posłuchać tej rady powinnaś też zapomnieć o praktycznie każdym innym kolorowym alkoholu czy nawet occie, a co za tym idzie musztardzie, ketchupie itdMagdalaena pisze:I tak ... gin, whisky - wyrzucasz z diety na dobre...



Witam.Jestem nowy.
Wy też macie (mieliście) takie potworne objawy na drugi dzień po wypiciu powyżej 3-4 piw, tzn wymioty, dreszczę , jakieś niedotlenienie, zaburzenia krążenia, rozwolnienie, wszystko najczęściej po jakiejs godzinie od obudzenia się? U mnie po dłuższym, paru dniowym piciu pojawia się anemia. Po wódce, nawet dużej nic, jak młody bóg z rana.
Wy też macie (mieliście) takie potworne objawy na drugi dzień po wypiciu powyżej 3-4 piw, tzn wymioty, dreszczę , jakieś niedotlenienie, zaburzenia krążenia, rozwolnienie, wszystko najczęściej po jakiejs godzinie od obudzenia się? U mnie po dłuższym, paru dniowym piciu pojawia się anemia. Po wódce, nawet dużej nic, jak młody bóg z rana.
Ostatnio zmieniony pt 30 kwie, 2010 14:57 przez rain6, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadzam się całkowicie z martini! Ja po alkoholu :wcześniej po piwie przeważnie zawsze miałam biegunki i straszne bóle nóg.. wiec przestałam pić... co do wódki to raczej nie pije ale jak juz to bóle i lekkie rewolucje wszystko zależy od ilości...ale skoro masz takie objawy to po co w ogóle je pijesz? Sam sobie szkodzisz i to świadomie...
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
po wódce ani po whisky nie czulem zadnych dolegliwosci - wg wszelkich informacji dostepnych na forum i celiakia.pl - te alkohole wysokoprocentowe sa destylowane, a proces destylacji eliminuje gluten.Candy pisze:W zeszłym miesiącu zapytałam mojego lekarza o alkohol ze zboża - wódka, piwo...ZABRONIŁ!
Wyjatkiem ponoc jest burbon, który destylowany jest "bylejak"


"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
Tylko trzeba uważać, bo "normalne" piwo marki Estrella wygląda praktycznie tak samo - tylko bez informacji o bezglutenowości.Natko_ pisze: Piwo marki Estrella Damm DAURA - butelki 0,33l w cenie niespełna 8zł.
Piwo smakuje jak..... p i w o..... mniammmmm![]()
![]()
polecam...
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Masz rację, z tym, że na DAURA jest kłos przekreślony, butelka w porównaniu z tą zwykłą 0,5 jest mikra no i cena - to glutenowe kosztuje połowę, za większą pojemność 
No - ale jest, dla mnie to po prostu odkrycie roku

Matulu ponad 2 lata piwa nie piłam, a te 2 lata temu to ofiarowane przez Dagmara było
no a teraz poszlam do sklepu i sobie kupiłam - jaka frajda 

No - ale jest, dla mnie to po prostu odkrycie roku



Matulu ponad 2 lata piwa nie piłam, a te 2 lata temu to ofiarowane przez Dagmara było


Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
Hej
Mam pytanie, wczoraj byłam w Lidlu i w oczy rzucił mi się drink Rachmaninoff. Przeczytałam skład i niby nic podejrzanego nie widziałam, ale ja zawsze wolę się upewnić i Was zapytać. Może wiecie, czy można je spożywać? Widzieliście je kiedys w Lidlu?
Skład jaki znalazłam w internecie:
Składniki: alkohol, cukier, sok owocowy, kwas cytrynowy, aromat, emulsja cytrusowa (z barwnikiem E124).
Przejdę się na dniach do Lidla i sprawdzę dokładnie co oni tam napisali.
Mam pytanie, wczoraj byłam w Lidlu i w oczy rzucił mi się drink Rachmaninoff. Przeczytałam skład i niby nic podejrzanego nie widziałam, ale ja zawsze wolę się upewnić i Was zapytać. Może wiecie, czy można je spożywać? Widzieliście je kiedys w Lidlu?
Skład jaki znalazłam w internecie:
Składniki: alkohol, cukier, sok owocowy, kwas cytrynowy, aromat, emulsja cytrusowa (z barwnikiem E124).
Przejdę się na dniach do Lidla i sprawdzę dokładnie co oni tam napisali.