MIAŁEM CELIAKIĘ, JEM GLUTEN.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slava3
Nowicjusz
Nowicjusz

MIAŁEM CELIAKIĘ, JEM GLUTEN.

Post autor: slava3 »

W pierwszym roku życia - a było to 30 lat temu - chorowałem na celiakię. Lekarze stwierdzili wówczas, że jest to jej "nabyta" odmiana i po kuracji Nutramigenem (czymś tam z kukurydzy), kiedy odzyskałem siły, zalecili stopniowy powrót do normalnej diety. W zasadzie mógłbym powiedzieć, że temat celiakii został wtedy dla mnie raz na zawsze zamknięty. O mojej chorobie bowiem zapomniano, ja zaś jadłem wszystko co chciałem nie mając przy tym żadnych reakcji alergicznych. I tak przez prawie 31 lat mojego życia. Rzecz jednak w tym, że od około 10 lat choruję na łuszczycowe zapalenie stawów, łuszczycę oraz atopowe zapalnie skóry, na które to choroby nikt w mojej rodzinie nigdy nie chorował. Dociekając przyczyn tych chorób, dosłownie 3 dni temu przypomniałem sobie o mojej dziecięcej celiakii. Poszperałem nieco w Internecie i jakież było moje zdziwienie gdy w jednym z artykułów przeczytałem, iż diety bezglutenowej należy przestrzegać przez CAŁE ŻYCIE. Zaś jednymi ze skutków ubocznych jej nieprzestrzegania są choroby autoimmunologiczne, a więc m.in. wszystkie, które wymieniłem powyżej.
Czy ktoś z Was słyszał o podobnych przypadkach? Czy ja wciąż mam tą celiakię czy nie? Jeśli mam to czy jest możliwe aby będąc rzekomo uczulonym na gluten nie mam objawów alergicznych po jego spożyciu? Od dziś przechodzą na dietę bezglutenową. Jestem już zarejestrowany do gastroenterologa ale ponieważ na wizytę jeszcze trochę poczekam będę wdzięczny jeśli póki co podzielicie się ze mną Waszą wiedzą w tym temacie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Nie przechodź na dietę przed wizytą u lekarza.Wcześniejsze wprowadzenie diety może utrudnić diagnozowanie.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

A nawet uniemożliwić.

slava3: Skoro nie masz objawów alergicznych, to może nie masz alergii na gluten? Kto powiedział, że masz? Celiakię, jeśli miałeś dziecięciem, to nadal masz. Nie bardzo wiem co rozumieli 30 lat temu, mówiąc "celiakia nabyta". W ogóle sprawa śmierdzi, bo dawniej uważano, że z celiakii się wyrasta. A nawet jeśli nie masz celiakii (choroby z manifestacją trzewną), niewykluczone, że masz inny rodzaj nietolerancji glutenu. Brak Ci objawów? Wymieniłeś kilka chorób autoimmunologicznych. To mogą być piękne objawy nietolerancji glutenu. Ale, jak to z objawami bywa, mogą również pochodzić od innych chorób.

Dobrze, że sobie przypomniałeś. Glutenu musisz się pozbyć z życia niewątpliwie.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Musisz zrobić badania - przeciwciała i biopsję, ważne żeby przedtem nie przechodzić na dietę bezglutenową, bo nie wyjdą.
jakie badania zrobić

Wygląda to na celiakię, ale nigdy nie wiadomo, kiedyś wiele chorób wrzucano do jednego worka, diagnostyka nie była tak rozwinięta jak dziś, a myślenie na temat celiakii także inne.

Zanim przejdziesz na dietę po prostu warto się upewnić czy to na pewno celiakia i sprawdzić jaki jest stan jelit (gastroskopia i biopsja).
Obrazek
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Justyna1982 »

Jestem podobnym przypadkiem co do diagnozy dawnych lekarzy. Kiedy byłam dzieckiem też mojej mamie powiedzieli, że z celiakii się wyrasta! Do 14 roku życia byłam na diecie a później zaczęłam jeść normalnie. Kiedy mojemu synkowi wprowadziłam gluten i ten zareagował biegunką (nota bene miesiąc go trzymało - podobno gluten tak długo może szaleć) i trafiłam z nim do gastroenterologa okazało się, że tamci lekarze nie mieli racji. Pani profesor posłała mnie na badania i ... iga dodatnie :/ Tylko ja póki co nie miałam przez te lata normalnej glutenowej diety żadnych widocznych objawów. Nie wiadomo co tam w środku ;)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Tak się zastanawiam, czy warto jeszcze raz robić te badania: jeśli diagnoza była prawidłowa, to nie ma czego badać. Wracasz do ścisłej diety bezglutenowej i to w zasadzie tyle :) Problem tylko w tym, jak bardzo celiakia (a konkretnie gluten) zniszczył Ci organizm. Jeśli masz szczęście, to przejście na dietę rozwiąże Twoje problemy - oczywiście nie z dnia na dzień, ale sukcesywnie stan będzie się poprawiał.
eldo_tu
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: eldo_tu »

ja bylem na diecie chyba z miesiac i zrobiono mi badania na przeciw ciala.... i wyszly dodatnie!! :/
''Pożycz mi płuca, bo moje się zapadły
Możesz pomyśleć też o butach, moje się już zdarły
Pożycz mi oczy, ja nie widzę już nic
Pożycz mi nogi, moje nie mają już siły iść "
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

eldo_tu pisze:ja bylem na diecie chyba z miesiac i zrobiono mi badania na przeciw ciala.... i wyszly dodatnie!! :/
Ale to nic dziwnego, przeciwciała mogą się utrzymywać w organizmie nawet do kilku miesięcy po przejściu na dietę. Zależy jaki się miało poziom wejściowy przeciwciał, zależy od reakcji organizmu. Może to też oznaczać nietrzymanie diety.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam1987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Adam1987 »

Małgorzata pisze:Musisz zrobić badania - przeciwciała i biopsję, ważne żeby przedtem nie przechodzić na dietę bezglutenową, bo nie wyjdą.
jakie badania zrobić

Wygląda to na celiakię, ale nigdy nie wiadomo, kiedyś wiele chorób wrzucano do jednego worka, diagnostyka nie była tak rozwinięta jak dziś, a myślenie na temat celiakii także inne.

Zanim przejdziesz na dietę po prostu warto się upewnić czy to na pewno celiakia i sprawdzić jaki jest stan jelit (gastroskopia i biopsja).
Od 2lat nie moglem przybrać na wadze + niski poziom żelaza.. Jadłem odżywki dla sportowców w celu przybrania na masie i nic.. Wybrałem się do lekarza i skierował mnie do Gastroskopa, który wykonał gastroskopie żołądka+jelita.. Czekałem tydzien na wyniki i wyszło,że mam zaniki kosmków ale w celu upewnienia się dzisiaj pobrano mi 2 x krew na przeciwciala.. od 3 dni jestem na diecie bezglutenowej (chleb,ryż,płatki ryzowe,chrupki do mleka bg,szynki bg,jogurty bg,makraon bg) i teraz pytanie..
Czy wyniki mogą wyjśc mylne? ;/
Chciałem dobrze..lekarz mi nic nie mowil,że nie moge przechodzic na diete i co teraz?
Ostatnio zmieniony pn 08 lis, 2010 20:27 przez Adam1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

Teraz czekaj na wyniki. To, czy będziesz jadł gluten, czy nie, w żaden sposób już na nie nie wpłynie. Wyszedł Ci zanik kosmków, a w takim wypadku warto odstawić gluten choćby po to, żeby sprawdzić czy nie występuje lepsze samopoczucie. Poza tym gluten przeszkadza w rekonstrukcji kosmków utraconych z dowolnego powodu.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ