Nie ma jakiegoś zastępnika? Ew. w ogóle innej terapii tego samego schorzenia? Gluten z owsa jest ponoć najsłabszym z glutenów; niektórzy celiacy mają na niego wcale nie reagować. Ja jednak nie ryzykowałbym na darmo.SuperBlondi pisze:Czy ktoś może mi coś poradzić? Muszę brać maść do nosa na bazie wazeliny, ale w składzie na ulotce jest coś takiego: hydrolizat proteinowy owsa zwyczajnego 0.1%. Brać czy nie brać?
Lista leków bezglutenowych
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- SuperBlondi
- Aktywny Nowicjusz
- dorciap1975
- Forumowicz
poszukiwałam kropli do nosa,polecono nam Otrivin,nie ma go w wykazie leków bezpiecznych dla Celiaków,ale napisałam do producenta,odpisałmż esą bezpieczne dla takich osób.
w odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję, że nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatu Otrivin przez osoby pozostające na diecie bezglutenowej.
w odpowiedzi na Pani pytanie uprzejmie informuję, że nie ma przeciwwskazań do stosowania preparatu Otrivin przez osoby pozostające na diecie bezglutenowej.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
-
- Aktywny Nowicjusz
CALCENATO -Suplement wapnia bez glutenu
Informacja jaką otrzymałam z Polfy Rzeszów odnośnie w.w. leku.
Niestety Pani, nie wypowiedziała się co do innych , produkowanych przez nich leków. "
"Dzień dobry,
Informuję, iż w Calcenato wytwarzanym przez ICN Polfa Rzeszów SA nie ma glutenu.
Pozdrawia,
Barbara Nowobilska
ICN Polfa Rzeszów SA
Informacja jaką otrzymałam z Polfy Rzeszów odnośnie w.w. leku.
Niestety Pani, nie wypowiedziała się co do innych , produkowanych przez nich leków. "
"Dzień dobry,
Informuję, iż w Calcenato wytwarzanym przez ICN Polfa Rzeszów SA nie ma glutenu.
Pozdrawia,
Barbara Nowobilska
ICN Polfa Rzeszów SA
Najlepiej odświeżyć informację kierując pytanie do producenta.
Z tego co widzę, skład syropu nie zawiera nic niepokojącego: substancje czynne - tymianek, korzeń pierwiosnka lekarskiego, sulfogwajakol.
Natomiast tabletki zawierają syrop skrobiowy i aromat, dlatego tu lepiej się upewnić, choć teoretycznie producent powinien zawrzeć informację w razie gdyby był gluten w składzie.
Skład: Cukier, syrop skrobiowy, miód pszczeli, kwas cytrynowy regulator kwasowości, witamina C, wyciąg z korzenia prawoślazu, wyciąg z ziela tymianku, aromat malinowy, mentol spożywczy, wyciąg suchy z kwiatostanu lipy, koncentrat z czarnej porzeczki, indygotyna barwnik, olejek tymiankowy aromat naturalny.
Z tego co widzę, skład syropu nie zawiera nic niepokojącego: substancje czynne - tymianek, korzeń pierwiosnka lekarskiego, sulfogwajakol.
Natomiast tabletki zawierają syrop skrobiowy i aromat, dlatego tu lepiej się upewnić, choć teoretycznie producent powinien zawrzeć informację w razie gdyby był gluten w składzie.
Skład: Cukier, syrop skrobiowy, miód pszczeli, kwas cytrynowy regulator kwasowości, witamina C, wyciąg z korzenia prawoślazu, wyciąg z ziela tymianku, aromat malinowy, mentol spożywczy, wyciąg suchy z kwiatostanu lipy, koncentrat z czarnej porzeczki, indygotyna barwnik, olejek tymiankowy aromat naturalny.
- titrant
Czy producent leków jest zobowiązany zarządzeniem o znakowaniu żywności wydanym przez ministra rolnictwa? Przypuszczam, że wątpię.Nastka pisze:Natomiast tabletki zawierają syrop skrobiowy i aromat, dlatego tu lepiej się upewnić, choć teoretycznie producent powinien zawrzeć informację w razie gdyby był gluten w składzie.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Na odwrocie etykiety syropu Herbapect: "Środki ostrożności związane ze stosowaniem: Ze względu na zawartość etanolu nie zaleca się podawania dzieciom poniżej 6 lat, pacjentom cierpiącym na choroby wątroby, padaczkę lub alkoholizm, a także kobietom ciężarnym i karmiącym piersią. Lek zawiera 311 mg alkoholu w 5 ml syropu"Nastka pisze:Najlepiej odświeżyć informację kierując pytanie do producenta.
Poprawiłam cytowanie - Magdalaena
Ostatnio zmieniony pn 11 paź, 2010 00:56 przez Kamika, łącznie zmieniany 3 razy.
Leki obowiązują inne ustawy. Próbowałam znaleźć ustawę mówiącą o alergenach w lekach, na razie niczego nie udało się znaleźć. Pewne jest, że muszą podawać wszystkie składniki dodatkowe (ale czy muszą podawać pochodzenie?) oraz jak Kamilka wyżej wymieniła, środki ostrożności w przypadku alergii. Tylko te środki ostrożności dotyczą raczej substancji czynnych, choć bywają wyjątki.
Ostatnio zmieniony ndz 10 paź, 2010 14:05 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
Na ulotkach jest napisane: "nie zażywać w przypadku nadwrażliwości (czy coś takiego) na którykolwiek ze składników leku." Fajnie, tylko na ogół producent nie podaje takich niepotrzebnych nikomu informacji jak z czego jest lecytyna (czy np. sojowa) czy żelatyna (wołowa, wieprzowa czy sojowa - pono i taka bywa). O dziwo, kiedy skrobia jest z kukurydzy czy ryżu, często ta informacja pojawia się w ulotce.
Ostatnio zmieniony ndz 10 paź, 2010 18:41 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Zawsze podstawą do oceny tego, czy lek/produkt jest bezpieczny, jest skład. Na pewno na ulotce masz dokładnie wypisane wszystko, co jest w tych tabletkach. Musisz spokojnie przeczytać i zastanowić się, czy jest jakiś składnik, który ewentualnie może być podejrzany. Może ten link ci pomoże a propos składów produktów i ogólnie tego, co na diecie dozwolone/zabronione: http://celiakia.pl/index.php?option=com ... &Itemid=73Monisiaczka pisze:Czy takie leki jak sulpiryd i haloperidol są bezpieczne choruję na depresję nie wiem czy mogę je zażywać nic o glutenie w ulotce nie pisze.
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich i Prosze o pomoc
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jestem 18latkiem chorujacym na celiakie i nietolerancje laktozy od ok 1.5 roku.Przy takim starzu w wiekrzosci wiem jakie produkty moge spozywac a jakie nie, chociarz i tak typowe objawy nietolerancji glutenu daja mi sie czesto we znaki.Jednak mam wiekszy problem.Chodzi o o dobranie lekow antydepresyjnych lub jakies pomysly jak zwalczyc depresje. Od dluzszego czasu mam doczynienie z ciezka depresja i nerwica . Wszystko mnie dołuje, denerwuje , niemam praktycznie na nic ochoty,sport ktorym od zawsze sie zajmowalem nie sprawia mi takiej przyjemnosci jak kiedys a wrecz czasami jeszcze bardziej dobija,do tego czesty smutek i żal , problemy ze snem. Poprostu niepotrafie tego opisac co czuje........
Jezeli ktos ma jakies pomysly jak mozna zmienic moje zycie prosze o pomoc........
Z góry wielkie dzieki

Jestem 18latkiem chorujacym na celiakie i nietolerancje laktozy od ok 1.5 roku.Przy takim starzu w wiekrzosci wiem jakie produkty moge spozywac a jakie nie, chociarz i tak typowe objawy nietolerancji glutenu daja mi sie czesto we znaki.Jednak mam wiekszy problem.Chodzi o o dobranie lekow antydepresyjnych lub jakies pomysly jak zwalczyc depresje. Od dluzszego czasu mam doczynienie z ciezka depresja i nerwica . Wszystko mnie dołuje, denerwuje , niemam praktycznie na nic ochoty,sport ktorym od zawsze sie zajmowalem nie sprawia mi takiej przyjemnosci jak kiedys a wrecz czasami jeszcze bardziej dobija,do tego czesty smutek i żal , problemy ze snem. Poprostu niepotrafie tego opisac co czuje........

Jezeli ktos ma jakies pomysly jak mozna zmienic moje zycie prosze o pomoc........
Z góry wielkie dzieki

Ostatnio zmieniony sob 20 lis, 2010 02:09 przez muzykomaniak, łącznie zmieniany 1 raz.