Rodzeństwo a celiakia

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MałgorzataAnna
Nowicjusz
Nowicjusz

Rodzeństwo a celiakia

Post autor: MałgorzataAnna »

Witam,

mam 3 letnią córkę Kaje. Stwierdzono u niej alergie na gluten i celiakie. Maja młodsza ma 1,5 roku i wsumie też jest na db bo tak różnie lekarze doradzali. Jedni, że napewno trzymać na diecie bo też będzie miała celiakie, inna żeby nie krzywdzić dziecka i dostarczać mu glutenu żeby się nie wytworzyła alergia przez nie podawanie. Z obserwacji jak cos dałam jej glutenowego to miała kupkę biegunkową, mnóstwo płaczu i ból brzucha. Tylko nie wiem czy naprzykład to nie miało nic wspólnego z ząbkowaniem. Chciałabym jej powprowadzać pare dni czy tygodni gluten ale zawsze albo ząbkuje albo jest przeziębiona ( zawsze wtedy są biegunki) i nie chce jej dodatkowo jakby co obciążać.

Co najlepiej robić?
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Na pewno nie wprowadzać diety bg na wszelki wypadek. Musisz ją diagnozować, niezależnie od starszej córki. Wiem, że ułatwia życie gotowanie jednakowe dla całej rodziny, ale w miarę jak dziecko dorasta, objawy stają się coraz bardziej zamaskowane i coraz trudniej celiakię zdiagnozować. Jeśli jej gluten szkodzi to niech zaszkodzi na całego, tak, żeby można było zdiagnozować celiakię.
Moja córka, jako niemowlę przeszła na dietę bg bez ostatecznej diagnozy - i zawsze tego żałowałam. Teraz musi przechodzić prowokację. Organizm jest starszy i taka prowokacja może trwać nawet parę lat - a my musimy być cały czas czujni (robić badania), żeby nie dopuścić do dużych zniszczeń w organizmie.
MałgorzataAnna
Nowicjusz
Nowicjusz

O rany no dobrze, dziękuje za radę. Muszę się jakoś za to zabrać, jak najszybciej. Czy przez dzień zupka ze słoiczka z kaszką manną której nienawidzę to dobry początek? Jak najlepiej jej to wprowadzić
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Nie spiesz się, jeśli do tej pory nie jadła glutenu. Gluten może wywoływać alergie - więc za radą dr Przybyszewskiej z Krakowa, ja wprowadzałam bardzo ostrożnie, zaczynając od okruszka.
MałgorzataAnna
Nowicjusz
Nowicjusz

Dałam jej pół słoiczka i do 15, 20 min zrobiła brzydką kupe. I mam rozumieć dalej jej dawać i zrobić przeciwciała. Tydzień wystarczy? Za długo za krótko? Spróbuje dać jej te płatki owsiane czyste, może mają alergie na pszenice. Ciekawe czy jak ja mam na zboża uczulenie ale wziewne to czy to ma coś wspulnego??????????
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Monisiaczka »

Mam siostrę bliźniaczkę ale tylko ja mam celiakię.Jesteśmy bliźniaczkami dwu jajowymi.Ciężko to wytłumaczyć ale tak się stało.Choć jedna z nas jest zdrowa.
ania22
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ania22 »

Ja jestem chora, a mój młodszy brat był zdrowy... Dlaczego był? Bo miał kilka razy w swoim życiu robione badani w kierunku celiakii (przeciwciała i gastroskopię), które wykluczały chorobę. Dziś odebraliśmy wyniki jego krwi i ma podwyższone przeciwciała, pierwszy raz w życiu. Do 20 tych jednostek to wynik ujemny, brat ma 36,7. Czy możliwe, aby wcześniej wykluczona celiakia jednak się pojawiła?? W poniedziałek ma mieć gastroskopię w kierunku dalszej diagnostyki, ale wynik histopatologiczny dopiero będzie za 3 tygodnie, a ja bardzo się matrwię. Dieta u mnie mi nie przeszkadza, ale nie chcę, aby i on musiał się z tym borykać. Dodam, że ja miałam wykrytą celiakię w wieku 15 lat, on ma teraz właśnie 15. Tyle, że ja nie byłam wcześniej badana i nie wiem czy od dziecka miałam te przeciwciała czy nie, on jest pod stałą kontrolą i wszystko było dobrze, aż do dziś :(
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Przyjmuje się, że celiakia może ujawnić się w dowolnym wieku.

Czy w poprzednich badaniach brat miał ścisłe 0 przeciwciał, czy jakąś wartość poniżej 20 U? Poprzednie badania wykluczyły tylko aktywną postać celiakii, ale nie możliwość potencjalnego zachorowania. Skoro przeciwciała pojawiły się niedawno, mogło jeszcze nie dojść do zniszczenia kosmków jelitowych. Mimo to, lepiej żeby odstawił gluten, zamiast czekać aż będzie miał poważne dolegliwości.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ania22
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ania22 »

Poprzednie badania wykazywały 0 przeciwciał. A glutenu do czasu gastroskopii nie odstawiamy. Zobaczymy jak kosmki. On czuje się raczej dobrze. Ja przed stwierdzeniem celiakii byłam w okropnym stanie. I miałam baaardzo podwyższone przeciwciała. Mam nadzieję, że kolejny raz gastroskopia wykluczy chorobę...
ODPOWIEDZ