Czy ta gastroskopia ma być tylko w celu pobrania wycinków z jelita? Nie znam się dobrze na diagnostyce, ale może jak już robisz to badanie, to sprawdzić tym endoskopem co się da. Może jakieś wrzody albo inne schorzenia?
Moderator: Moderatorzy
Zrobiłam sobie badania na alergię pokarmową (44 produkty) i jak na ironię nam silną alergię na orzechy laskowe, nieco mniejszą na migdały i orzechy ziemnetomaszswiatek pisze:Nie wiem, ale zastanawiam się, czy wrażliwość na orzechy, czy coś innego, może mieć grupa krwi... To pewnie mylne stwierdzenie...
Zapewne trzeba by zagłębiać się w ten temat.
Zależy gdzie. Np. w Diagnostyce pytałem i przeciwciała przeciw tranglutaminazie również są podawane binarnie (są/nie) - przynajmniej jakiś rok temu.Rafal_tata pisze:Nie wiem po co, skoro przeciwciała przeciw transglutaminazie są najbardziej czułe, najbardziej swoiste i ich wynik jest podawany w konkretnej wartości liczbowej. Przeciw endomysium są mniej swoiste i oceniane wzrokowo przez laboranta. Wystarczy, że go oko zaswędzi podczas oceny i już wynik będzie inny
Tak, sama jestem przypadkiem że uczulić można się prawie na wszystkotitrant pisze:Uczulić można się na wszystko. Te testy były na alergie IgE zależne, czy na alergie IgG zależne? Alergię IgG zależną, jeśli symptomy występują z opóźnieniem, trudno związać z konkretnym produktem na podstawie introspekcji. Choć często się da.
Co do diety Adamo zależnej od grupy krwi, to ma ona takie poparcie w badaniach, jak dieta kapuściana czy dieta kaszowa. Obecność bądź brak jednego antygenu na czerwonych krwinkach, to zbyt mało, żeby tylko na tej podstawie budować olbrzymi system żywieniowy
.