Gastroskopia czy przeciwciała?
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
Marteczka, zrób klasyczne badanie na przeciwciała, a nie "test na gluten", cokolwiek to znaczy...
Więcej tutaj: http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67
Więcej tutaj: http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
titrant tak pisałam o tym badaniu i o tym wyniku
Rafal_tata chyba nie będę miała wyjścia i będę musiała zrobić te badnia.
Zrobiłam ten test na gluten ,bo lekarka mi kazała zleciła mi jeszcze zrobienie badania kału na właściowści białka i tłuszczu .Chciałam prywatnie zrobić właśnie badanie IgAtTG i gGtTG ewentualnie jeszcze test na "nową gladynę" ,ale lekarka stwierdziła ,że nie ma sensu tyle pięniędzy za te badnia płacić ,że jak wyjdzie mi pozytywnie test na gluten i badanie kału to ona skieruje mnie na oddział i tam mi zrobią już badania na przeciwciała.Muszę teraz zrobić też gastroskopię lekarka upiera się przy wrzodach i muszę iść prywatnie ,bo inaczej badanie będzie pod koniec maja .Kasy mi nie starczy na dwa badania i teraz mam twardy orzech do zgryzienia
już powoli mam dość lekarzy 
Rafal_tata chyba nie będę miała wyjścia i będę musiała zrobić te badnia.
Zrobiłam ten test na gluten ,bo lekarka mi kazała zleciła mi jeszcze zrobienie badania kału na właściowści białka i tłuszczu .Chciałam prywatnie zrobić właśnie badanie IgAtTG i gGtTG ewentualnie jeszcze test na "nową gladynę" ,ale lekarka stwierdziła ,że nie ma sensu tyle pięniędzy za te badnia płacić ,że jak wyjdzie mi pozytywnie test na gluten i badanie kału to ona skieruje mnie na oddział i tam mi zrobią już badania na przeciwciała.Muszę teraz zrobić też gastroskopię lekarka upiera się przy wrzodach i muszę iść prywatnie ,bo inaczej badanie będzie pod koniec maja .Kasy mi nie starczy na dwa badania i teraz mam twardy orzech do zgryzienia

- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Marteczka77: Pamiętaj, że nawet jeśli pójdziesz prywatnie na gastroskopię, musisz mieć jasno ustalone, że mają pobrać wycinki z dwunastnicy w celu sprawdzenia stopnia zaniku kosmków!
Co za lekarka, która uważa, że brak przeciwciał IgE przeciwglutenowych wyklucza celiakię?
Co za lekarka, która uważa, że brak przeciwciał IgE przeciwglutenowych wyklucza celiakię?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Magdalaena
- -#Moderator
-
- Nowicjusz
titrant nie wiem co do lekarzy to mi już ręce opadają,rozmawiałam z lekarzem co robi prywatnie gastroskopie to oni pobiorą te wycinki i dokładnie pod tym kątem zbadają ,natomiast jeśli pójdę państwowo na gastroskopię to może być ciężko z pobraniem wycinków,bo znając lekarkę jeśli nie mam uczulenia na gluten to celiakii też nie mam i wątpię ,że dopisze mi na skierowaniu ,by to zrobili,a jeśli nie mam napisane to oni żadnych wycinków nie biorą musi zlecić to lekarz ,tak więc może lepiej iść prywatnie na gastroskopię od razu wyklucze inne choroby żołądka ,a jak będzie coś nie tak to wtedy położę sie do szpitala i zrobię resztę badań,już sama nie wiem...
Magdalaena właśnie prywatnie gastroskopia nie jest dużo droższa od badań z krwi w labolatorium w którym byłam badania z krwi będą kosztować 280zł ,a gastroskpia koło 350zł wraz z badaniem wycinków,a mam pewność ,że zrobią te wycinki ,bo państwowo raczej marne szanse na badanie wycinków.
Od paru dni żołądek się uspokoił ,oby na jak najdłużej

Magdalaena właśnie prywatnie gastroskopia nie jest dużo droższa od badań z krwi w labolatorium w którym byłam badania z krwi będą kosztować 280zł ,a gastroskpia koło 350zł wraz z badaniem wycinków,a mam pewność ,że zrobią te wycinki ,bo państwowo raczej marne szanse na badanie wycinków.
Od paru dni żołądek się uspokoił ,oby na jak najdłużej

dokladnie tak.Rafal_tata pisze:Marteczka, zrób klasyczne badanie na przeciwciała, a nie "test na gluten", cokolwiek to znaczy...
Czy test na gluten oznacza test alergenów pokarmowych przez nakluwanie skóry?
Od siebie moge dodac, ze zarówno maka pszenna, zytnia i jeczmienna nie daly wyniku pozytywnego, a IgG przekroczylo norme 16-sto krotnie. Na testach skórnych wyszly mi "tylko" trawy i zboza.
Iga i Igg to sa miarodajne badania. Drogie, ale warto je zrobic.
"Prawda jest tylko jedna i prawda zawsze leży... tam, gdzie leży "
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Test skórny może dawać tylko natychmiastową reakcję. To reakcja zachodząca dzięki IgE. Poza tym jest badanie swoiste IgE odpowiedzialnego za reakcję na gluten (z krwi). To inne badania niż badania w kierunku celiakii i nijak się do nich mają.pawelski pisze:Iga i Igg to sa miarodajne badania. Drogie, ale warto je zrobic.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Nowicjusz
- Małgorzata
- -#Moderator
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Witam
Jestem już po gastroskopii ,którą miałam w środę pobrali mi wycinki wyniki będą za 2-3 tygodnie.Podczas badania wyszło ,że helicobakter dalej jest nie wyleczyłam tej bakterii podczas kuracji antybiotykowej
więc chyba czeka mnie następna dawka antybiotyków.Objawy niestety się pogorszyły teraz praktycznie codziennie popołudniu mam wielki wzdęty brzuch czuję mniejsze lub większe bóle brzucha jem coraz mniej .Z dobrych wieści jest to ,ze już dość dawno nie miałam biegunki .Mam jeszcze zleconą kolonoskopię ,lekarka co robiła gastroskopie radziła ,bym zrobiła ją w narkozie ,bo jestem bardzo chuda i to badanie może być dla mnie bolesne .Udało mi się umówić na 25 marca do gastrologa mam nadzieję ,że już będzie wynik z wycinków .Pozdrawiam
Jestem już po gastroskopii ,którą miałam w środę pobrali mi wycinki wyniki będą za 2-3 tygodnie.Podczas badania wyszło ,że helicobakter dalej jest nie wyleczyłam tej bakterii podczas kuracji antybiotykowej

Kolonoskopia jest bardzo bolesna i nie zależy to wcale od chudości pacjenta. Sama jej nie miałam, ale zasięgałam opinii różnych osób, którzy mieli to badanie bez znieczulenia ogólnego i wszyscy mówili, że jest to ciężkie do zniesienia.
Narkozy boję się i dlatego zrezygnowałam na razie z tego badania.
Zrobiłam natomiast prywatnie badania na transglutaminazę w obu klasach, IgA i IgG.
Kiedyś już miałam ale tylko w jednej klasie. Czekam na wyniki.
Narkozy boję się i dlatego zrezygnowałam na razie z tego badania.
Zrobiłam natomiast prywatnie badania na transglutaminazę w obu klasach, IgA i IgG.
Kiedyś już miałam ale tylko w jednej klasie. Czekam na wyniki.
-
- Nowicjusz
grubymis kiedy spodziewasz się wyników?Ja gastroskopii sie bałam i zrobiłam pod narkozą ,jeśli nie wyjdzie celiakia wtedy będę musiała mieć kolonoskopię i chyba tez pójdę pod narkozę do odważnych to ja raczej nie należę
Wczoraj byłam u swojej rodzinnej wypisała mi skierownie do gastreologa ,mam termin za tydzień,powiedziała ,że jeśli gastrolog nie wpadnie na żaden trop to ona zrobi mi makery nowotworowe ,bo coraz gorzej i słabiej wyglądam ,troszkę się wczoraj podłmałam do tego żołądek dokucza mi ostatnio strasznie nie mogę jeść,zmuszam się do jedzenia ,ale mogę zjeść tylko małe ilości nie mam energii .Czekam może objawy przejdą choc na jakis czas tak do tej pory bywało

Wczoraj byłam u swojej rodzinnej wypisała mi skierownie do gastreologa ,mam termin za tydzień,powiedziała ,że jeśli gastrolog nie wpadnie na żaden trop to ona zrobi mi makery nowotworowe ,bo coraz gorzej i słabiej wyglądam ,troszkę się wczoraj podłmałam do tego żołądek dokucza mi ostatnio strasznie nie mogę jeść,zmuszam się do jedzenia ,ale mogę zjeść tylko małe ilości nie mam energii .Czekam może objawy przejdą choc na jakis czas tak do tej pory bywało