Łowicz,Fortuna,Karotka,Garden,Pysio,Tarczyn,DrWitt 25.11.08
Moderator: Moderatorzy
Łowicz,Fortuna,Karotka,Garden,Pysio,Tarczyn,DrWitt 25.11.08
Szanowny Panie,
naprawdę rozumiem powage problemu. Informuję jednak, że zdecydowana większość produktów Agros Nova to produkty bezglutenowe. Glutenu nie zawierają produkty sprzedawane pod następującymi markami:
– dżemy, konfitury, powidła, sosy gotowe, syropy owocowe, koncentrat pomidorowy - marki Łowicz
– soki, nektary, napoje niegazowe marek: Fortuna, Karotka, Garden, Pysio, Tarczyn, DrWitt
– koncentrat z buraczków marki Krakus
Gluten znajduje się w jedynie w zupach gotowych marki Łowicz i Krakus.
Joanna Bancerowska
Public Relations Manager
Agros Nova Sp. z o.o.
tel.: +48 22 717-1700
fax.: +48 22 717-1862
e-mail: joanna.bancerowska@agrosnova.pl
www.agrosnova.pl
al. St. Zjednoczonych 61 A
04-028 Warszawa
naprawdę rozumiem powage problemu. Informuję jednak, że zdecydowana większość produktów Agros Nova to produkty bezglutenowe. Glutenu nie zawierają produkty sprzedawane pod następującymi markami:
– dżemy, konfitury, powidła, sosy gotowe, syropy owocowe, koncentrat pomidorowy - marki Łowicz
– soki, nektary, napoje niegazowe marek: Fortuna, Karotka, Garden, Pysio, Tarczyn, DrWitt
– koncentrat z buraczków marki Krakus
Gluten znajduje się w jedynie w zupach gotowych marki Łowicz i Krakus.
Joanna Bancerowska
Public Relations Manager
Agros Nova Sp. z o.o.
tel.: +48 22 717-1700
fax.: +48 22 717-1862
e-mail: joanna.bancerowska@agrosnova.pl
www.agrosnova.pl
al. St. Zjednoczonych 61 A
04-028 Warszawa
tak czy siak - po ponad dwóch latach warto się na nowo upewnić, czy np. nie zmienili receptury i nie zaczęli dodawać - powiedzmy - syropu glukozowego. jeśli tak - powinien być wspomniany na etykiecie, więc można zacząć od tego, co zwykle - czytania etykiet.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Powiedzmy, że stałe kontrolowanie etykiet, to podstawa. Świadoma jestem, że powyższa informacja jest raczej nieaktualna, zapytanie do firmy napiszę. Chciałabym jednak Ola_la informacji, z jakich soków dostępnych na rynku korzystasz w chwili obecnej?
Nie wiem, czy jest to dobre miejsce na takie rozważania, ale dla mnie temat soków jest dość szeroki.
Analizując etykiety soków zobaczyć można między innymi: syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy lub częściowo wyprodukowany z soków zagęszczanych (nigdy nie wiem, co się pod tym kryje). Te trzy informacje powodują, że nie decyduję się na zakup produktu - boję się, że zaszkodzę. Kręcę się wokół tematu soków, bo ciągle nie wiem jak Wy radzicie sobie z tematem. Chciałabym usłyszeć od kogoś z Was, jakie macie podejście do tematu. Kiedy sok (jakiejkolwiek firmy) jest dla Was bezpieczny. Może komplikuje, ale chciałabym zrozumieć.
Nie wiem, czy jest to dobre miejsce na takie rozważania, ale dla mnie temat soków jest dość szeroki.
Analizując etykiety soków zobaczyć można między innymi: syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy lub częściowo wyprodukowany z soków zagęszczanych (nigdy nie wiem, co się pod tym kryje). Te trzy informacje powodują, że nie decyduję się na zakup produktu - boję się, że zaszkodzę. Kręcę się wokół tematu soków, bo ciągle nie wiem jak Wy radzicie sobie z tematem. Chciałabym usłyszeć od kogoś z Was, jakie macie podejście do tematu. Kiedy sok (jakiejkolwiek firmy) jest dla Was bezpieczny. Może komplikuje, ale chciałabym zrozumieć.
- Rafal_tata
- -#Moderator
Ja kupuję dziecku nawet te z syropem gl-fr, bo teoretycznie nie powinien zawierać białka, a więc i glutenu. Każdy celiak ma inną wrażliwość na gluten.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
szczerze - nie korzystam w zasadzie z żadnych soków, bo nie znalazłam jeszcze takiego, po którym dobrze bym się czuła (tzn. - nie czuła się źle).Celiak pisze:Ola_la informacji, z jakich soków dostępnych na rynku korzystasz w chwili obecnej
nie oznacza to wcale, że soki zawierają gluten, i dlatego mi szkodzą. częściowo pewnie złe samopoczucie po sokach wynika z moich licznych alergii i nietolerancji (pokarmowych), ale też częściowo z procesów technologicznych, dzięki którym soki są pozyskiwane.
np. kiedyś - a wcale nie zdziwię się, jeśli wciąż tak jest - pomarańcze na sok "obiera się" używając specjalnej pleśni, która "zjada" skórkę, nie ruszając reszty pomarańczy. i nawet jeśli pomarańcze są potem myte, to nie ma siły, żeby jakieś ilości pleśni nie przedostały się do soku. a to nie jest substancja, która poprawia zdrowie...
bo i tak naprawdę soki wcale nie są zdrowe - wbrew temu, co się powszechnie słyszy. można je wypić czasem dla przyjemności, ale nie należy się oszukiwać, że posłuży to naszemu zdrowiu. nie mówię oczwiście o sokach wyciskanych samodzielnie. ani o sokach "jednodniowych" - bo tymi się nie interesowałam - niewykluczone, że są lepsze i zdrowsze od kartonowych czy butelkowych. ale też za specjalnie się po nich nie czułam - choć bez wątpienia są bezglutenowe.
Poniżej zamieszczam informację od firmy Agros-Nova.
Szanowny Pani,
mamy świadomość o coraz większej ilości naszych klientów borykających się z uczuleniem na gluten. Przedstawiamy zatem listę produktów, które w swoim składzie zawierają gluten. Lista zawiera również spis produktów, które są wolne od glutenu. Mam nadzieję, że ta lista pomoże Państwu trafnie wybrać produkty, które spełniają Państwa wymagania.
Produkty Agros-Nova zawierające gluten
Marka Kategoria produktowa Warianty smakowe
Łowicz: Dania gotowe
Gołąbki
Pulpety
Klopsy
Flaki po zamojsku
Fasolka po bretońsku
Łowicz Fasolka w sosie ze świeżych pomidorów
Łowicz Fasolowy mix w sosie pomidorowym z kabanosem
Łowicz Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
Kapusta z grzybami
Kapusta z grochem
Kociołek do syta - wszystkie warianty
Krakus: Zupy w kartonach zupa żurek Krakus
zupa pomidorowa Krakus
Produkty Agros-Nova bezglutenowe
Łowicz: Dżemy wszystkie smaki
Konfitury wszystkie smaki
Powidła
Żurawina
Borówka
Syropy Wszystkie smaki
Sosy Wszystkie smaki
Koncentrat pomidorowy
Fortuna: Soki wszystkie smaki
Soki wielowarzywne Wszystkie smaki
Napoje Wszystkie smaki
Pysio: Soki wszystkie smaki
Napoje Wszystkie smaki
Garden: Napoje Wszystkie smaki
Krakus: Ogórki konserwowe
Uprzejmie informuję, iż gluten wymieniony jest na każdej etykiecie produktu, który go zawiera.
W razie jakichkolwiek niejasności proszę o wiadomość zwrotną. Chętnie pomogę Pani w uzyskaniu potrzebnych informacji.
Z poważaniem
Szanowny Pani,
mamy świadomość o coraz większej ilości naszych klientów borykających się z uczuleniem na gluten. Przedstawiamy zatem listę produktów, które w swoim składzie zawierają gluten. Lista zawiera również spis produktów, które są wolne od glutenu. Mam nadzieję, że ta lista pomoże Państwu trafnie wybrać produkty, które spełniają Państwa wymagania.
Produkty Agros-Nova zawierające gluten
Łowicz: Dania gotowe
Gołąbki
Pulpety
Klopsy
Flaki po zamojsku
Fasolka po bretońsku
Łowicz Fasolka w sosie ze świeżych pomidorów
Łowicz Fasolowy mix w sosie pomidorowym z kabanosem
Łowicz Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą
Kapusta z grzybami
Kapusta z grochem
Kociołek do syta - wszystkie warianty
Krakus: Zupy w kartonach zupa żurek Krakus
zupa pomidorowa Krakus
Produkty Agros-Nova bezglutenowe
Łowicz: Dżemy wszystkie smaki
Konfitury wszystkie smaki
Powidła
Żurawina
Borówka
Syropy Wszystkie smaki
Sosy Wszystkie smaki
Koncentrat pomidorowy
Fortuna: Soki wszystkie smaki
Soki wielowarzywne Wszystkie smaki
Napoje Wszystkie smaki
Pysio: Soki wszystkie smaki
Napoje Wszystkie smaki
Garden: Napoje Wszystkie smaki
Krakus: Ogórki konserwowe
Uprzejmie informuję, iż gluten wymieniony jest na każdej etykiecie produktu, który go zawiera.
W razie jakichkolwiek niejasności proszę o wiadomość zwrotną. Chętnie pomogę Pani w uzyskaniu potrzebnych informacji.
Z poważaniem
- LittleAngel:-)
- Nowicjusz
Ja też na początku diety synka kupowałam soczki dla niemowląt, ale ich ceny są dość wysokie a taki mały soczek tylko podrażniał kubki smakowe dorodnego siedmiolatka, który wołał o więcej
dlatego zaczęłam kupować soki Pysio, ponieważ mój syn jest dodatkowo diabetykiem, a one nie zawierają cukru ... a od pewnego czasu kupuję dla odmiany również Kubusie, mimo ze mają w swoim składzie syrop gl-fr ...

dlatego zaczęłam kupować soki Pysio, ponieważ mój syn jest dodatkowo diabetykiem, a one nie zawierają cukru ... a od pewnego czasu kupuję dla odmiany również Kubusie, mimo ze mają w swoim składzie syrop gl-fr ...

Ostatnio zmieniony wt 24 maja, 2011 22:57 przez LittleAngel:-), łącznie zmieniany 1 raz.
mama Bezglutka - diagnoza - listopad 2007,
również mama na diecie bg, tata na diecie bg...
również mama na diecie bg, tata na diecie bg...
-
- Forumowicz
czy ktoś jada te dzemiki?:)))) ostatnio kupe czasu szukałam jakichś, w końcu dogadałam się z piekarnia Kim z wrocławia i od nich kupuje w pudełeczkach, którymi smarują ciasta bezglutenowe.... ale jest to dość kłopotliwe kiedy oni są tam a ja w warszawie...
czy móglby ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii?:))) jakie dzemy? ostatnio tez w kuchniach swiata z brazyli znalazlam 'bez glutenu' pisze (na targach bezglutenowych w sobote również były prezentowane), ale cena za słoiczek to 15-20zł. dlatego prosiłabym o pomoc:))
czy móglby ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii?:))) jakie dzemy? ostatnio tez w kuchniach swiata z brazyli znalazlam 'bez glutenu' pisze (na targach bezglutenowych w sobote również były prezentowane), ale cena za słoiczek to 15-20zł. dlatego prosiłabym o pomoc:))
-
- Forumowicz
U nas Łowicz też się sprawdza super dżemy,konfitury i koncentrat pomidorowy.Nie próbowałam jeszcze syropu do rozcieńczania niepokoi mnie ten syrop glukozowo-fruktozowy.Czytałam na forum że jest bezpieczny w tych sokach i syropach ale przyznam że mam obawy.Julka reaguje na każdą drobinkę glutenu i nawet sok pysio( o którym pisałam wcześniej)przetestowaliśmy z nieszczęśliwym zakończeniem.A tak się cieszyła że będzie mogła pić sok dla dużych dzieci.No niestety jej szkodzi.
- LittleAngel:-)
- Nowicjusz
-
- Forumowicz