Przedstaw się :)

Jesteś nowy na forum?
Przedstaw siebie innym użytkownikom, zapoznaj się z instrukcją funkcji Szukaj.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kara1002
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kara1002 »

Witam,
Mam na imię Karolina, mam 21 lat.
Jestem studentką Technologii Żywności i Żywienia Człowieka
i właśnie rozpoczęłam pisanie pracy inżynierskiej na temat:
"Analiza rynku produktów spożywczych skierowanych do osób chorych na celiakię".
Myślę, że to forum i Wasza wiedza będą mi bardzo pomocne. :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Zapraszam wszystkie osoby, które się zarejestrowały na forum do zapisania się do nas :)

Nie boli, warto :D

po co, jak, dlaczego warto
Obrazek
doron125
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: doron125 »

witam Wszystkich serdecznie,
Jestem mamą 4-letniego Michałka, u którego prawie 6 miesięcy temu wykryto celiakię.
Shyshka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Shyshka »

Witam wszystkich, nie mam celiakii, a moj synek jest tylko bezmleczny i bezjajeczny :P , ale zamierzam otworzyc kawiarnie dla dzieci i opiekunow, i bardzo chcialabym, aby bezglutki :) zawsze mogly cos u mnie zjesc i wypic. Pozstanowilam wiec doedukowac sie u zrodla - u osob bezposrednio zwiazanych z tym schorzeniem.
siostrawodza
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: siostrawodza »

Cześć
Mam na imię Maria i od 8 miesięcy jestem na diecie bezglutenowej, zdiagnozowali gdy miała 22 lata :)
sweetcandy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sweetcandy »

Witam. Dziś dowiedziałam się, że mój 54 letni ojciec który trafił do szpitala ma właśnie celiakię. Mam nadzieję dowiedzieć się więcej o diecie bezglutenowej, co i jak mu podawać. Nie jesteśmy zamożni i przeraża mnie dodatkowy koszt z kupowaniem odpowiednich produktów. U mojego ojca choroba przechodziła "bezobjawowo" nikt się nie domyślił, że to właśnie TO. Do szpitala trafił z zapaleniem stawów. Okazuje się, że wszystkie "rzeczy" spowodowała nieleczona i niezauważona CELIAKIA...
Awatar użytkownika
myszka0709
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: myszka0709 »

cześć jestem Karolina mam 26 lat i od 5 lat jestem na diecie. po postawieniu diagnozy myślałam, że mi się świat zawalił ale dzięki Waszemu forum dowiedziałam się bardzo dużo potrzebnych informacji dotyczących diety !!! wielkie dzięki- teraz będę jeszcze częściej zaglądać - witam wszystkich bezglutków !!!
sylwiaprzes
Nowicjusz
Nowicjusz

jestem nowa

Post autor: sylwiaprzes »

Witam, jestem mamą 6-cio letniego Franka z zespołem Downa. W marcu byliśmy w szpitalu w Kaliszu na badaniach pod kątem celiakii i alergii. W kwietniu otrzymaliśmy wyniki: Franek nie ma typowej celiakii, ale przy jego stanie jelit (3a w skali marsha) wskazana jest dieta bezglutenowa. Na początku było mega trudno (franek był uzależniony od glutenu-tak mówią o dzieciach z ZD), chleb bez glut. fatalny, no i nie miał swoich ulubionych płatków kukurydzianych (słód jęczmienny w składzie). Uwielbiał też jogurty, a tu szlaban na wszystko. Naczytałam się, nachodziłam po sklepach i znalazłam produkty zastępcze, nie jest tak źle jak się spodziewałam. Życzę wytrwałości dla innych. Pomyślcie co czuli ludzie z tą dietą 20 lat temu, bez dostępu do tak dużego asortymentu. Pozdrawiam. Nowa forumowiczka...
Aniulka-Suzi
Nowicjusz
Nowicjusz

Witam :)

Post autor: Aniulka-Suzi »

Witam!
Mam na imię Ania i jestem z Katowic. Mam 28 lat, a od pierwszego roku życia jestem na diecie bezglutenowej (diagnoza-celiakia).
Mam 13-miesięczną córeczkę Zuzię, której dopiero niedawno zaczęliśmy wprowadzać gluten (po konsultacjach z gastrologiem i pediatrami itd.). Na razie czekamy na reakcję organizmu, choć i tak będą nas czekać badania. Zobaczymy jak dalej będzie.
Mam nadzieje, że z forum może dowiem się czegoś nowego.
Pozdrawiam wszystkich! :)
honza
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: honza »

Witam
Mam na imię Monika, jestem mamą 6-ciolatka Jasia, z celiakią zdiagnozowaną w kwietniu. Jasio jest b. malutki i ponad 3 lata zabrało nam (a właściwie lekarzom :D ) znalezienie przyczyny jego niskorosłości... Na razie się uczymy cały czas, byliśmy w W-wie na Targach, sporo nam się rozjaśniło, a forum to dla nas kopalnia wiedzy.
Syn Jasio, 11-stolatek, na diecie od IV'2011
monikaanna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: monikaanna »

Mając lat 33 2 tygodnie temu odwiedziłam specjalistę. Pani doktor dość gruntownie wypytała mnie co mnie boli, jakie mam wyniki ( podstawowe immunochemia). Tarczyca (zdiagnozowana Hashi:)) i stwierdziła, że więcej niżeli pewne, że dolegliwości żołądkowo jelitowe, wysypka - trądzik na twarzy, pojawiające się notorycznie plamy na paznokciach, sucha skóra to ... uczulenie na mleko, gluten.. a i może niedobór witaminy D3 ... Poleciła mi najpierw zrobić testy na alergie pokarmowe a następnie skierowała również do laboratorium na oznaczenie kilku przeciwciał. Jestem po badaniach na alergie. Troszkę się załamałam. Do niedawna moje żywienie opierało sie na jogurtach, serkach białych, ogólnie wszelkiej maści przetworach mlecznych, warzywach, owocach typu jabłka, wiśnie, truskawki owoce suszone, czasami chlebie ciemnym z ziarnami, sokach z marchwi (55% przecieru), wędlinach i mięsie drobiowym, czasami wieprzowinie .I słodyczach typu czekolada gorzka od 55% wzwyż, Zelkach, wafelkach czasami. I co?
Alergia silna na drożdże, mleko krowie, kukurydzę, gluten. Średnia na żyto, pomidory.
Natychmiast odstawiałam jogurty - a w lodówce mam jeszcze całą paletę:) .
Mam kaszkę bezglutenową, mleko sojowe, płatki ryżowe. A i pieczywo ryżowe. I niestety nie wiem co dalej. ....Stąd moja obecność tutaj.
Do lekarza na wizytę mam się pokazać ze wszystkimi badaniami a na przeciwciała czekam 14 dni jeszcze….
eda-cypis
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: eda-cypis »

Witam, niedawno dowiedzialam sie ze moj 5-latek ma celiakie, przede mna rozmowa z lekarzem, bo nie wiem czy badanie z moczu i krwi i wymaz z gardla jest wystarczajace. Mieszkam w Holandii, tu dodatkowo trzeba wykonac dziecku gastroskopie i oczekuje na termin holenderskiej wizyty.
Jestem nie powiem - przerazona. Na razie ogrom pracy wkladam w zmiane diety dziecku i w tlumaczenie , a to bardzo trudne. Licze na wsparcie i zastrzyk wiedzy :)
Moze ktos mi jest w stanie powiedziec co na wyniku znaczy dodatkowo wpis 'obs'? z polskim lekarzem wizyte mam dopiero za miesiac.
Ostatnio zmieniony pn 06 cze, 2011 16:07 przez eda-cypis, łącznie zmieniany 1 raz.
Hanita
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Hanita »

Witam, zrobiłam badania na p/ciała p/gliadynie swojej 6 letniej córce, wyniki to IgG 20 u/ml i IgA 5 u/ml. Proszę o pomoc w interpretacji.
Nadmienię ,że u córki dentystka stwierdziła hipoplazję szkliwa i to skłoniło mnie do zrobienia tych wyników
eunia91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: eunia91 »

A ja celiakie mam stwierdzoną już jak miałam 2,5 roku... Teraz mam 20 lat i miesięczną córeczkę i się właśnie zastanawiam czy ona też będzie chora po mamusi.....
Ostatnio zmieniony pn 13 cze, 2011 20:10 przez eunia91, łącznie zmieniany 1 raz.
Itka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Itka »

Jako świeżak w temacie serdecznie wszystkich chciałam powitać ;)
Narazie zdobywam wiedzę na temat poruszania się w świecie celiakii i cieszę się że jest możliwość korzystania z doświadczenia innych :D
ODPOWIEDZ