Dwulatek - wyhamowanie rozwoju

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stentor
Nowicjusz
Nowicjusz

Dwulatek - wyhamowanie rozwoju

Post autor: stentor »

Witojcie!

01.06.2011 byłem ze swoim Nikodemkiem na bilansie dwulatka.
Wzrost: 87cm, Waga:11,3 kg.
Pediatra wrzucił dane w centyle i stwierdził zahamowanie rozwoju w przeciągu ostatniego pół roku.
Zrobilismy badania krwi, moczu i kału.
W kale są pojedyńcze ziarna skrobii i tłuszczu.
Po wynikach pediatra podejrzewa celiaklie - to spowodowało panikę u matki dziecka...
Nikodemek nie wykazuje żadnych innych objawów celiakli opisywanych czy tu na Forum czy w charakterystyce choroby:: kupy są normalne, raczej ma apetyt, żadnych bóli brzuszka ani biegunek. Jest żywy i pełen energii.
Nikt z nas nie choruje na celiaklie.
Proszę o opinię.

Gdzies wygooglowałem, że celiaklie można zdiagnozować na podst badania DNA - prawda?
Jak duży wpływ na poajwienie się choroby maja uwarunkowania genetyczne? Nikt z najbliższej rodziny nie ma nietolerancji/alergii na gluten ani celiakli.

pozdr
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

stentor pisze:Nikt z najbliższej rodziny nie ma nietolerancji/alergii na gluten ani celiakli
nie ma celiakii, czy nie ma zdiagnozowanej?
całe mnóstwo osób nie wie o tym, że nie może jeść glutenu, bo tak różne i niespecyficzne mogą być objawy celiakii/alergii/nietolerancji.

a nawet jeśli cała rodzina może jeść gluten bez problemów - to też nie wyklucza celiakii u dziecka :(
macie szczęście, że lekarz tak wcześnie postanowił się temu przyjrzeć - niewykluczone, że podejrzenie celiakii się nie potwierdzi, ale przynajmniej będziecie mieć wczesną diagnozę - czego wielu tutejszych forumowiczów może Wam tylko pozazdrościć.
życzę powodzenia i zdrowia!
stentor
Nowicjusz
Nowicjusz

A czy celiaklię można zdiagnozować na podstawie badania DNA?
Lub TYLKO krwi? chcę oszczędzić małemu dziecku biopsji jelita...

pozdr
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Badanie DNA może wykluczyć możliwość wystąpienia celiakii, ale potwierdzić obecność choroby. Same testy krwi mogą potwierdzić nietolerancję glutenu. Pozytywny wynik badań krwi powinien wystarczać. Ale żeby stwierdzić rozbuchaną celiakię, trzeba zrobić biopsję.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Obrazek
stentor
Nowicjusz
Nowicjusz

titrant pisze:Same testy krwi mogą potwierdzić nietolerancję glutenu. Pozytywny wynik badań krwi powinien wystarczać. Ale żeby stwierdzić rozbuchaną celiakię, trzeba zrobić biopsję.
no robiliśmy właśnie małemu morfologię krwi + badanie na poziom hormona wzrostu.
Pobranie krwi odbyło się w wielkim krzyku i płaczu ze strony małego, więc chyba na razie nie będziem robić badania krwi.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Na ostatniej konferencji w Warszawie mówiono o tym, że na razie lekarze nie potwierdzają, że celiakię można rozpoznać tylko po przeciwciałach. Jak na razie obowiązuje duet badanie przeciwciał + biopsja jelita.
ODPOWIEDZ