Prośba o interpretację wyników

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hanita
Nowicjusz
Nowicjusz

Prośba o interpretację wyników

Post autor: Hanita »

Witam, zrobiłam badania na p/ciała p/gliadynie swojej 6 letniej córce, wyniki to IgG 20 u/ml i IgA 5 u/ml. Proszę o pomoc w interpretacji.
Nadmienię ,że u córki dentystka stwierdziła hipoplazję szkliwa i to skłoniło mnie do zrobienia tych wyników
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: titrant »

Hanita pisze:Witam, zrobiłam badania na p/ciała p/gliadynie swojej 6 letniej córce, wyniki to IgG 20 u/ml i IgA 5 u/ml. Proszę o pomoc w interpretacji.
Nadmienię ,że u córki dentystka stwierdziła hipoplazję szkliwa i to skłoniło mnie do zrobienia tych wyników
O, stężenie przeciwciał przeciwgliadynowych. Określone na oko laboranta?

Jakie są normy? Powinny być podane na wyniku np. podpisane z. ref. albo coś w tym stylu. Niezależnie od tego, wielu lekarzy uważa, że przeciwciała przeciwgliadynowe są miernie wartościowym narzędziem diagnostyki nietolerancji glutenu, chyba że to deamidowana gliadyna. Zaleca się diagnostykę przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej i ew. przeciw endomyzjum. W klasach IgA i IgG.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
ODPOWIEDZ