przed badaniami przeciwciał

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Astridd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pt 10 cze, 2011 17:56
Lokalizacja: Wawa

przed badaniami przeciwciał

Post autor: Astridd »

Witajcie:)
W tym tygodniu zamierzam zrobić badania:
1.Przeciwciała pc. transglutamin. tk. (TGA) IgA i IgG
2.Przeciwciała przeciw endomysium, retikulinie i gliadynie
w klasie IgG i IgA (łącznie) (IIF)

Czy to już wyczerpie temat? Sporo kasy pójdzie :( ale muszę mieć pewność co się ze mną dzieje. Już 9 lat temu miałam podejrzenie celiakii (biegunki, wychudzenie itd) ale niestety na podstawie jednego badania (p.p. endomysium) w jednej klasie pani dr uznała, że to na pewno nic związanego z glutenem. Może miała rację ale takie badanie to chyba za mało? Teraz temat wrócił, bo z moim ukł. pokarmowym (i nie tylko) nie jest ok i wykonałam sobie badanie Food Detective. Wiem, że opinie o nim są różne ale wynik był bardzo mocny jeśli chodzi o gluten. Dietetyczka zachęciła mnie żebym do końca zgłębiła temat i zrobiła przeciwciała. Gdyby moja czujność nie byłą uśpiona to w grudniu miałabym też biopsję, a tak miałam gastroskopię z wycinkami ale tylko z trzonu żołądka. Lekarz robił mi i tak łaskę, że pobrał próbki (za które słono zapłaciłam!!!) tylko ze względu na to że mam we krwi przeciwciała odpowiedzialne za powstawanie anemii złośliwej.
W głębi duszy mam nadzieję, że to tylko nietolerancja i może organizm się oduczy wariować po glutenie, ale kto wie.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Wg mojej wiedzy wystarczy przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG) w dwóch klasach, a dla pewności możesz jeszcze zrobić przeciw endomusium EmA, także w dwóch. Reszta już nie jest taka charakterystyczna. Mam nadzieję, że nie jesteś na diecie bezglutenowej? A wycinki do oceny zaniku kosmków zostały pobrane, bo nie zrozumiałem?
Ostatnio zmieniony wt 14 cze, 2011 15:49 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Z posta wynika, że nie.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Astridd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pt 10 cze, 2011 17:56
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Astridd »

Nie pobrali wycinków z dwunastnicy:( Tylko z trzonu żołądka i są ładne. Gdyby nie dodatnie przeciwciała przeciwko czynnikowi Castle'a i to że moja babcia zmarła raka żołądka to nic by nie pobierali.
Nie jestem na diecie BG. Wręcz przeciwnie - ze względu na hiperinsulinizm musiałam przejść na dietę z niskim indeksem glikemicznym gdzie zboża o niskim indeksie są podstawą. No i jakoś gorzej mi z brzuchem.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

W żołądku chyba nie ma kosmków, które zanikają pod glutenem :).

Ja ze względu na problemy z cukrem przeszedłem na dietę bezzbożową w ogóle. I też się da. Jesz ziarna glutenowe? Bo mąki glutenowe wcale nie mają niskiego IG. Oczywiście nie namawiam na przejście na dietę przed diagnostyką, jeśli masz przeprowadzić diagnostykę szybko, a możesz wytrzymać. Nigdy nie wiesz, co Ci się potajemnie niszczy. Hiperinsulinizm jak najbardziej może być związany z nietolerancją glutenu (jak wszelkie zresztą problemy hormonalne bywają).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Astridd,
a kto doradził odstawienie zbóż bezglutenowych przy problemach z insuliną ??
Astridd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pt 10 cze, 2011 17:56
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Astridd »

Ja to wiem, ale czy lekarz?;)
Jem to co ma niski i średni IG. Z pieczywa głównie chrupkie Ryvita z dynią. Robią je z mąki mieszanej żytnio-owsianej.
Poza hiperinsulinizmem jest jeszcze niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia czynnościowa i niski estrogen. Ogólnie zaburzeń hormonalnych mam dość i mam już dość. Mam 34 lata i nie pamiętam kiedy czułam się na 100% zdrowo.
Astridd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pt 10 cze, 2011 17:56
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Astridd »

Jeli pisze:Astridd,
a kto doradził odstawienie zbóż bezglutenowych przy problemach z insuliną ??

Np. pieczywo ryżowe czy kukurydziane szybciej podnosi cukier we krwi niż żytnie z pełnego przemiału co powoduje wywalenie insuliny. Dietę z niskim IG zaleciła diabetolog.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Astridd, Ty pośpiesz się z rzucaniem glutenu, bo problemy hormonalne nader często towarzyszą właśnie nietolerancji glutenu. I nawet jeśli na początku były tylko glutenem napędzane i stymulowane, po pewnym czasie mają skłonność do przejścia na swoje.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Astridd,
Pytanie brzmiało inaczej - kto doradził odstawienie diety bezglutenowej , a co i jak doradza diabetolog to wiem z własnych doświadczeń : na pierwszej wizycie znajomy lekarz poświęcił mi trochę czasu apotem sam sobie sterem okrętem . Napisz mi na priv co jesz , jakie ilości , ile posiłków , co wykazuje glukometr i po jakich składnikach żywieniowych, typ cukrzycy ,jakimi badaniami stwierdzono cukrzyce , ile lat jesteś na diecie bez cukrów , - jeżeli oczywiście Tobie się zechce bo ja nie jestem lekarzem ale w rodzinie dwie osoby są na diecie bez cukrów i bez glutenu i jestem ciekawa wymiany doświadczeń .
Astridd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pt 10 cze, 2011 17:56
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Astridd »

Jeli pisze:Astridd,
Pytanie brzmiało inaczej - kto doradził odstawienie diety bezglutenowej , a co i jak doradza diabetolog to wiem z własnych doświadczeń : na pierwszej wizycie znajomy lekarz poświęcił mi trochę czasu apotem sam sobie sterem okrętem . Napisz mi na priv co jesz , jakie ilości , ile posiłków , co wykazuje glukometr i po jakich składnikach żywieniowych, typ cukrzycy ,jakimi badaniami stwierdzono cukrzyce , ile lat jesteś na diecie bez cukrów , - jeżeli oczywiście Tobie się zechce bo ja nie jestem lekarzem ale w rodzinie dwie osoby są na diecie bez cukrów i bez glutenu i jestem ciekawa wymiany doświadczeń .
Już odpowiadam. Na diecie bezglutenowej nigdy nie byłam, nie licząc ok. 3 tygodni kiedy 9 lat temu miałam badanie na przeciwciała i do otrzymania wyniku miałam spróbować takiej diety. W mniemaniu lekarki negatywne przeciwciała przeciwko endomysium w klasie IgA wykluczyły celiakię.
Cukrzycy nie mam. Wręcz odwrotnie. Mój organizm produkuje nadmierne ilości insuliny - co jak wiem może kiedyś zaowocować cukrzycą. Nawet nie mam w domu glukometru. Krzywa cukrowa była płaska czyli pomiar naczczo na górnej granicy, następne po godzinie i dwóch cukier za mało się podniósł, a później za mało opadł. Organizm trochę zwariował. Przez problemy z insulina miałam straszne mdłości. Były godzinę, dwie po jedzeniu, pojawiały się z przerwami przez ponad rok i ustąpiły kiedy zaczęłam jeść co 3 godziny.
Nie mam cukrzycy, nie wiem co z celiakią. Myślę, że narazie nie możemy jeszcze wymieniać doświadczeń bo ja sama za mało tego doświadczenia mam. Ale dzięki za gotowość :)
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Astridd,

Insulinooporność to forma cukrzycy również , ale nie mnie dyskutować , dietę trzeba trzymać a badań na gluten dopilnuj . :)
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

Astridd,

masz problemy z waga ciała ? co się zmieniło po przejściu na dietę cukrzycową ?są jakieś problemy ze skóra , cerą?
Ostatnio zmieniony śr 15 cze, 2011 07:14 przez Jeli, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Astridd pisze:Przez problemy z insulina miałam straszne mdłości. Były godzinę, dwie po jedzeniu, pojawiały się z przerwami przez ponad rok i ustąpiły kiedy zaczęłam jeść co 3 godziny.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Astridd
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pt 10 cze, 2011 17:56
Lokalizacja: Wawa

Post autor: Astridd »

Mam mało nasilony trądzik różowaty i przedwcześnie siwiejące włosy, ale to drugie na bank przez tarczycę.
Przez kilka lat bardzo przytyłam, ale w momencie kiedy pierwszy raz padło hasło celiakii byłam wychudzona. Szczególnie na twarzy było to widać - policzki mi się zapadły. Dzisiaj na badaniach krwi pielęgniarka powiedziała, że na celiakię nie wyglądam. Bardzo stereotypowe myślenie.
Po przejściu na dietę z niskim IG właściwie poza ustąpieniem mdłości nic na lepsze się nie zmieniło. Objawy gastryczne nasiliły się. Nie schudłam. Hormony tarczycowe, które łykam zatrzymały wagę i dalej nie tyję, ale schudnąć nie chudnę. Wizualnie nie wyglądam źle, nie toczę się, jestem mocniej zaokrąglona. Dodatkowe kg są dobrze rozłożone ale waga nie kłamie ;)
ODPOWIEDZ