Trudne pytanie..celiakia czy nie.. ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Itka
Nowicjusz
Nowicjusz

Trudne pytanie..celiakia czy nie.. ?

Post autor: Itka »

Witam Wszystkich serdecznie,
Od tygodnia każdą chwile spędzam na Forum, tzn czytam, czytam i czytam o produktach, o produktowcach, dietach, poradach i bardzo się cieszę że to Forum jest :)
Na diecie jestem od właściwie teraz, tzn od czwartku i tak cały czas się zastanawiam czy na pewno to Celiakia (temat często poruszany). Objawy mam odpowiadające Celiakii (bóle brzucha, wzdęcia, bóle stawów, również bóle głowy i mega huśtawki nastrojów - od jakiegoś czasu). Generalnie lekarze diagnozują mnie od kliku lat pod kątem rożnych już schorzeń, łącznie z depresją i pobłażliwym spojrzeniem na hipochondryka. Od lutego zaczęłam dostawać silnych bóli brzucha, takich że musiałam brać urlopy na żądanie. W końcu poprosiłam lekarze o skierowanie na gastroskopie (zwłaszcza że mam obciążenie rodzinne pod kątem nowotworu - wiec się stresuję) po badaniu wycinków wyszedł mi w skali Marsha stopień IIIB, nie miałam badanych żadnych antygenów i nie wiem czy sam taki wynik jest miarodajny? czy powinnam też zrobić bardziej szczegółowe badania? Chodzi mi głównie o to czy zanik kosmków to Celiakia czy może być również wynikiem innej choroby...
z góry dziękuję z pomoc :D
pozdr Itka
Awatar użytkownika
kawia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: kawia »

A co na to lekarze? Bo III Marsha to raczej pewna celiakia.
Obrazek
Itka
Nowicjusz
Nowicjusz

Na wyniku badania serologicznego było napisane "podejrzenie choroby trzewnej", natomiast lekarz prowadzący powiedział mi że "wychodzi na to że to celiakia, że mam przejść na dietę i przyjść za dwa miesiące". W tym czasie pani doktor skonsultuje się z gastrologiem i poczyta w necie na temat diety i produktów. Dlatego też pojawiły się moje wątpliwości, czy biopsja bez badania przeciwciał we krwi jest wystarczająca. Na diecie jestem "chwile" wiec efektów aż takich nie widzę, choć to pewnie dlatego, że popełniam błędy w diecie .. Zwłaszcza że mam tez zespół jelita drażliwego i chcąc jeść bezglutenowo zapominam o ZJD :(
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: wieczorynka »

No to masz tak jak ja. Mam 1 Marsha - podejrzenie celiakii. Biopsja jest najważniejsza. Jestem na diecie już 5 miesiąc i jest bardzo dobrze. Po zastosowaniu diety efekty przychodzą z czasem.
Witaj w gronie :)
Itka
Nowicjusz
Nowicjusz

dziękuje, miło w końcu być wśród swoich :D
szczerze mówiąc to się nawet cieszę - przynajmniej w końcu wiem co mi jest i co z tym robić i ze nie jestem stukniętą hipochondryczką ;) ... i w końcu mam wymówkę przed babcią ;)
Awatar użytkownika
rainbowka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: rainbowka »

Itka, moim zdaniem powinnaś zrobić badanie przeciwciał. Będziesz miała jasny obraz. Mi zniszczenia określono na III st. Marsha i od razu wysłano na przeciwciała, by mieć 100% pewność. Poza tym witam wśród nas - ja sama niedawno dołączyłam do grona 1% ;)
Itka pisze: i w końcu mam wymówkę przed babcią ;)
hehe, a ja przed namawianiem mnie przez Babcię na zjedzenie stosu ciasteczek :okulary:
Obrazek
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

No ja nie miałam robionych przeciwciał i ich raczej nie będę robiło bo to nic nie zmieni a biopsja jest niepodważalna..
Awatar użytkownika
rainbowka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Mi lekarz jasno powiedziała, że biopsja to nie wszystko, by postawić diagnozę - celiakia. Trzeba zrobić przeciwciała. Dopiero po potwierdzeniu tych dwóch można jednogłośnie stwierdzić co dolega. Zniszczenia mogą być tymczasowe i niekoniecznie muszą znaczyć, że osoba ma celiakię.
Obrazek
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

@Itka - na Twoim miejscu zrobiłabym przeciwciała, dopóki jeszcze gluten krąży w Twojej krwi ;-) Jeśli wyjdą pozytywnie, to będziesz na 100 % wiedziała, że to celiakia. Jeśli nie masz przeciwciał, to jesteś wątpliwym przypadkiem, do zastanowienia się dla kilku lekarzy, może dla ponowienia jakichś badań itp.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

To może ja też jestem takim wątpliwym przypadkiem. A znacie takie przypadli gdzie zanik kosmków jest niewielki, przeciwciała ok i co dalej.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Beata76 pisze:To może ja też jestem takim wątpliwym przypadkiem. A znacie takie przypadli gdzie zanik kosmków jest niewielki, przeciwciała ok i co dalej.
Chyba ktoś się wpisywał na forum. Z tego co pamiętam, prof. Karczewska mówiła, że wtedy potrzebna jest dodatkowa diagnostyka np. powtórna ocena wycinka z jelita.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Itka
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za pomoc :D może faktycznie dla pewności zrobię i zobaczymy :) chociaż tez czytałam że u dorosłych wyniki przeciwciał mogą wyjść ok i znacząca jest właśnie biopsja, to pewnie też kwestia danego przypadku i tyle ;)
swoją drogą faktem jest że już zaczynam odczuwać różnicę pomiędzy jedzeniem a nie jedzeniem glutenu (no chyba że to akurat skórka pomidora się przykleiła ;)) wczoraj byłam na chrzcinach i musiałam zjeść w restauracji, oczywiście prosiłam o posiłek bez glutenowy no ale na ręce nie patrzyłam a dziś brzuch boli niemiłosiernie ;(
Awatar użytkownika
rainbowka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Itka pisze:wczoraj byłam na chrzcinach i musiałam zjeść w restauracji
nie musiałaś :) ja w takich sytuacjach zabieram własną wałówkę i nic nie jem w restauracji. Lepiej tak robić, niż potem cierpieć i świadomie przyczyniać się do zniszczeń w organizmie.
Itka pisze:u dorosłych wyniki przeciwciał mogą wyjść ok i znacząca jest właśnie biopsja, to pewnie też kwestia danego przypadku i tyle
nieraz wynik wychodzi fałszywie ujemny i wtedy trzeba zrobić prowokację glutenem po kilku miesiącach stosowania diety bezglutenowej. Wtedy stawia się ostateczną diagnozę - tak mówiła moja lekarz i tak też wyczytałam. Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.
Itka pisze:może faktycznie dla pewności zrobię i zobaczymy
rób, rób i nie zwlekaj i napisz jaki wynik wyszedł.
Obrazek
Itka
Nowicjusz
Nowicjusz

A to dobry patent żeby brać własne jedzonko :) jak dobrze z mądrymi ludźmi pogadać :)
ok, to się zapisuje do lekarza i biore skierowanie na badania, zamiast kombinowac ;)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Itka musisz zrobić te przeciwciała i to koniecznie. Ja dziś byłam u gastrologa (innego niż wcześniej) I tak samo jak TY - pisałam już o tym wyżej - mam 1 Marsha i podejrzenie celiakii tylko nie były zrobione przeciwciała niestety. Jestem 6 miesięcy na diecie i teraz jest problem. Problem z diagnozą. Dostałam skierowanie na ponowną gastroskopię i te przeciwciała i będziemy widzieć co dalej. Takie kombinowanie i ciągle niepewność.
ODPOWIEDZ