wielki problem z chlebem
Moderator: Moderatorzy
sweetcandy,
Chleb sojowy I
15 g drożdży,
1. łyżka od herbaty cukry,
1 szklanka mleka (wody),
1 szklanka sojowej mąki,
3 jajka,
2 st. l. oleju roślinnego,
1 szklanka ( Maizeny lub maki ziemniaczanej)
sól do smaku, przyprawy.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka. Postawić w ciepłe miejsce( to powinno być około 20 minut ) Kiedy zaczyn podniesie się, zmieszać z sojową mąką i postawić znowu na 1 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn z mąka sojowa podniesie się wbić 3 jajka, olej roślinny i Maizenę ( mąkę ziemniaczaną) znowu wyrobić, postawić mieszaninę w ciepłe miejsce w 40 minut. Znowu wyrobić ciasto , chwile postoi i do pieca na średnim ogniu 40 minut, najpierw natłuścić formę i posypawszy kukurydzianą mąką.(można wylać ciasto na p papier do pieczenia )
Chleb sojowy II
1,5 szklanki sojowej mąki,
0,5 szklanki maizeny, ( mąki ziemniaczanej )
1 jajko,
0,5 łyżeczka od herbaty. soli,
0,5 łyżeczki herbaty sody
0,5 łyżeczki miodu.
0,5 szklanki mleka (wody),
cukier do smaku i koloru ( łyżeczka wystarczy)
50 g masła śmietankowego
Sodę na wodnej łaźni(tak ciepła woda by miód się rozpuścił ) zmieszać z miodem.(łyżeczka wody wystarczy )
Ubić jajka, sól, wodę, miód. Olej, mleko, cukier rozgrzać na ogniu.
Wszyscy zmieszać z sojową mąką i maizena ( mąka ziemniaczana ).
Piec na średnim ogniu 30 - 40 minut, najpierw natłuścić i obsypać mąka kukurydzianą formę. ( papier do pieczenia nie wymaga żadnych zabiegów natłuszczanie , obsypywania )
Wariant dodatkowy
Zrobiłam celem próby według tego przepisu chleb dzisiaj , jeszcze ciepły, ponieważ nie przepadam za smakiem kukurydzy zmieniłam mieszankę maki i ilość mleka oraz sody i wyszedł ciemny chlebuś bardzo przypominający sklepowy smak.:
1,5 szklanki sojowej mąki, + łyżeczka mąki sojowej zmieszanej z mąki cieciorki zamiast jajka
0.5 maizeny zastąpiłam ryżem naturalnym na pół z ryżem czerwonym( zmielony ryz w młynku do kawy.
Łyżeczka Marzeny (płaska )
Bardziej brzuchata łyżeczka sody .
I dodałam około 1,5 centymetrowy plasterek cytryny ( z tej ilości wycisnęłam sok do ciasta . Dodałam tez rozmarynu i ziela prowansalskiego , dla dorosłych dobry smak dla dziecka może posypać makiem, sezamem tak tylko dla smaku i zapachu.
Ciasto powinno mieć konsystencje ucieranego ciasto , jeśli będzie za gęste z tej ilości płynu dodaj łyżeczka tyle płynu by pożądana gęstość została osiągnięta
Chleb sojowy I
15 g drożdży,
1. łyżka od herbaty cukry,
1 szklanka mleka (wody),
1 szklanka sojowej mąki,
3 jajka,
2 st. l. oleju roślinnego,
1 szklanka ( Maizeny lub maki ziemniaczanej)
sól do smaku, przyprawy.
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka. Postawić w ciepłe miejsce( to powinno być około 20 minut ) Kiedy zaczyn podniesie się, zmieszać z sojową mąką i postawić znowu na 1 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn z mąka sojowa podniesie się wbić 3 jajka, olej roślinny i Maizenę ( mąkę ziemniaczaną) znowu wyrobić, postawić mieszaninę w ciepłe miejsce w 40 minut. Znowu wyrobić ciasto , chwile postoi i do pieca na średnim ogniu 40 minut, najpierw natłuścić formę i posypawszy kukurydzianą mąką.(można wylać ciasto na p papier do pieczenia )
Chleb sojowy II
1,5 szklanki sojowej mąki,
0,5 szklanki maizeny, ( mąki ziemniaczanej )
1 jajko,
0,5 łyżeczka od herbaty. soli,
0,5 łyżeczki herbaty sody
0,5 łyżeczki miodu.
0,5 szklanki mleka (wody),
cukier do smaku i koloru ( łyżeczka wystarczy)
50 g masła śmietankowego
Sodę na wodnej łaźni(tak ciepła woda by miód się rozpuścił ) zmieszać z miodem.(łyżeczka wody wystarczy )
Ubić jajka, sól, wodę, miód. Olej, mleko, cukier rozgrzać na ogniu.
Wszyscy zmieszać z sojową mąką i maizena ( mąka ziemniaczana ).
Piec na średnim ogniu 30 - 40 minut, najpierw natłuścić i obsypać mąka kukurydzianą formę. ( papier do pieczenia nie wymaga żadnych zabiegów natłuszczanie , obsypywania )
Wariant dodatkowy
Zrobiłam celem próby według tego przepisu chleb dzisiaj , jeszcze ciepły, ponieważ nie przepadam za smakiem kukurydzy zmieniłam mieszankę maki i ilość mleka oraz sody i wyszedł ciemny chlebuś bardzo przypominający sklepowy smak.:
1,5 szklanki sojowej mąki, + łyżeczka mąki sojowej zmieszanej z mąki cieciorki zamiast jajka
0.5 maizeny zastąpiłam ryżem naturalnym na pół z ryżem czerwonym( zmielony ryz w młynku do kawy.
Łyżeczka Marzeny (płaska )
Bardziej brzuchata łyżeczka sody .
I dodałam około 1,5 centymetrowy plasterek cytryny ( z tej ilości wycisnęłam sok do ciasta . Dodałam tez rozmarynu i ziela prowansalskiego , dla dorosłych dobry smak dla dziecka może posypać makiem, sezamem tak tylko dla smaku i zapachu.
Ciasto powinno mieć konsystencje ucieranego ciasto , jeśli będzie za gęste z tej ilości płynu dodaj łyżeczka tyle płynu by pożądana gęstość została osiągnięta
Ostatnio zmieniony wt 05 lip, 2011 13:11 przez Jeli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa
Nie jeszcze ni zdążyłam wypróbować, ale będę zdawać relację na bieżąco, przydał mi się też filmik już wiem, że ciasto było zbyt gęste.
Ja generalnie zawsze jak mam chleb ten co mi "średnio wyszedł" oraz jak jeszcze glutenowe kupowałam zamrażałam i potem tak je doprowadzałam do stanu "kanapkowego" jak opisałam to wyżej.
Ja generalnie zawsze jak mam chleb ten co mi "średnio wyszedł" oraz jak jeszcze glutenowe kupowałam zamrażałam i potem tak je doprowadzałam do stanu "kanapkowego" jak opisałam to wyżej.
Chleb który piekę co tydzień i który ani raz mi się nie zapadł:
0,5 kg mąki gryczanej (Bezgluten)
1 szklanka mąki z amarantusa (Szarłat)
2 łyżeczki siemienia lnianego lub sezamu albo po łyżeczce tego i tego
750 ml wody opcjonalnie mleka, mleka sojowego, ryżowego albo pomieszać wodę z mlekiem
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży suszonych (Dr. Oetker)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
margaryna do wysmarowania blaszki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy mikserem. Musi wyrosnąć, jak powiększy się 2 razy to przekładamy do wsmarowanej obficie blaszki o wymiarach 31X12cm (nie innej) i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę na 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Piekarnik ma być nie nagrzany. Wstawiamy do zimnego. Na wierzchu można posypać chleb siemieniem albo sezamem jak kto woli. Nie otwierać w trakcie pieczenia i nie nakłuwać, nie ma potrzeby. Po spełnieniu wszystkich warunków przepisu będzie na pewno dobry.
Chleb wychodzi jak typowy razowiec ale miękki w środku i wilgotny, po upieczeniu jest ciemnobrązowy a skórka jest chrupiąca. Na drugi dzień skórka mięknie.
Ja przechowuję w lodówce cały tydzień. Niestety przechowywany bez lodówki schnie powoli ale nie pleśnieje.
0,5 kg mąki gryczanej (Bezgluten)
1 szklanka mąki z amarantusa (Szarłat)
2 łyżeczki siemienia lnianego lub sezamu albo po łyżeczce tego i tego
750 ml wody opcjonalnie mleka, mleka sojowego, ryżowego albo pomieszać wodę z mlekiem
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży suszonych (Dr. Oetker)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
margaryna do wysmarowania blaszki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy mikserem. Musi wyrosnąć, jak powiększy się 2 razy to przekładamy do wsmarowanej obficie blaszki o wymiarach 31X12cm (nie innej) i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę na 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Piekarnik ma być nie nagrzany. Wstawiamy do zimnego. Na wierzchu można posypać chleb siemieniem albo sezamem jak kto woli. Nie otwierać w trakcie pieczenia i nie nakłuwać, nie ma potrzeby. Po spełnieniu wszystkich warunków przepisu będzie na pewno dobry.
Chleb wychodzi jak typowy razowiec ale miękki w środku i wilgotny, po upieczeniu jest ciemnobrązowy a skórka jest chrupiąca. Na drugi dzień skórka mięknie.
Ja przechowuję w lodówce cały tydzień. Niestety przechowywany bez lodówki schnie powoli ale nie pleśnieje.
Mam maszynę ale chleb w maszynie wychodzi mi zawsze w środku o różnej konsystencji, u góry ma duże pory na dole małe. Ja mam program na wyrabianie i wyrastanie bez pieczenia i często korzystam. Chleb jest zdecydowanie lepszy z normalnej blaszki szybciej się przepiecze i jest bardziej wilgotny. Jak mamy ochotę na suchara to można za 7 zł. kupić Domowy z Bezglutenu.
Masz rację - chleb ma różną konststencje, ale jak mówisz do "suchara" się nie umywa, pal sześć duże pory, ale jaki smak mniam mniam. Jak rozumiem Twoje chleby sojowe są wypróbowane w maszynie? Napisz proszę bo niedoładnie zrozumiałam. Jeśłi tak to jutro będą i u mnie 

Beata
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
___________
Colitis Ulcerosa, Celiakia, PSC
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: czw 26 maja, 2011 17:14
- Lokalizacja: warszawa