Skurcze łydek-prosze o pomoc

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Agata23
Forumowicz
Forumowicz

Skurcze łydek-prosze o pomoc

Post autor: Agata23 »

mój 4 letni synek ma skarzy mi się teraz na ból nóżek wygląda to tak jak by go łapały skurcze.mam pytanie czy ktoś miał taki problem z swoim dzieckiem?czy to że ma celiakie to wpływa właśnie na to?co mu w takim wypadku podawać?czy jakieś leki?myślę też że ma na to wpływ że on nie chce mi jeść warzyw i nie wiem jak już mu je podawać?jeśli ktoś ma sprawdzony sposób na to to prosze o podzielenie się a może i na mojego synka to podziała.
Awatar użytkownika
darciak90
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: darciak90 »

Najprawdopodobniej brakuje synowi magnezu.
Mi magnez na skurcze łydek pomaga. :)
Obrazek
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Jeli »

Agata23,

Agata23

jeśli są to skurcze krótkotrwałe , możliwe ze niedobór magnezu, jeśli nóżki są obolałe w dotyku i skurcz trwa dłużej niż kilka minut, zmierz centymetrem obwód nóżek i o ile to możliwe ciśnienie krwi, jeśli będzie różnica w centymetrach zapisać na kartce i raczej do lekarza.

Co do warzyw - odmowa nawet przecieranych na papkę? może trzeba pikantniej doprawić? bardziej al dente np. ugotowane na parze , nie rozmamłane w wodzie , może na sposób wschodni krótko na na posmarowanej tłuszczem patelni , tak krótko by nie straciły " chrupkości " , można piec placuszki z marchewką , cukinią , kapustka , nawet barwić te placuszki buraczkami , przepisów na takie muffiny znajdziesz w Necie sporo , piec babeczki np z brokułami i innymi warzywkami . Kluseczki tez można ugotować z dodatkiem warzyw startych na tarce , tego nie trzeba dużo natrzeć: pomarańczowe z marchewką, czerwone z buraczkiem , zielone troszkę szpinaku i to wszystko ugotować na parze , potem lekko "złocić "na patelence, lub bez "złocenia ". Marchewka , seler buraczki to co się da pokroić w cienkie talarki inaczej smakują podpieczone na małym ogniu niż z wody
Suróweczki po łyżeczce starte na drobnej tarce z dodatkiem serka , jogurtu na kanapki mogą zostać przyjęte :) Istotne jest jakie smaki Twój maluch lubi słodkie czy bardziej kwaskowate , większość dzieci lubi kwaśno - słodko .Trzeba szukać odpowiednich przypraw dla takiego malucha by warzywka przestały mieć nijaki smak . Powolutku , nie od razu kopiaty talerz bo tak piszą w artykułach :) Może się uda ;)
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Kasinka »

Mojego syna jak bolały nóżki w tym wieku, no może był z rok starszy - lekarz sugerował bóle wzrostowe. Ale warto to sprawdzić. A magnezu dużo jest w kakao :)
Co do warzyw to się nie wypowiem, bo oprócz jedzenia niektórych których dzieci odmawiają do tej pory nie miałam tego problemu - u mojej sąsiadki np dziecko je warzywa tylko i wyłącznie w zupach. Zawsze można z zupy włoszczyznę wyjąć i zmiksować i zagęścić tym zupkę. Do tego makaronik mały i jakoś wejdzie ;)
Obrazek
Agata23
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Agata23 »

dzieki za pomoc napewno wyprubuje Jeli twoje rady i mam nadzieje że coś podziałają na tego mojego niejadka warzyw,a jeszcze wracając do tego jaki on smak lubi to wyłącznie wszystko na słodko kwaśnego i ostrego to nawet nie ruszy :)
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Jeli »

Agata23,

np:
zupa marchewkowa ale z dodatkiem pomarańczy
barszczyk z buraczków kiszony zakwaszony sokiem cytrynowym lub wiśniowym.
jarzynowa na kwaśno słodkawo czyli cytrynowa na delikatnym rosołku z niewielka ilością startych warzyw .
cukiniowo ogórkowa ( zielone ogórki trzeba dokwasić cytryną , kiszone same pracują :) to również można zrobić na sos
zupa owocowa np ;brzoskwinie z puszki z dodatkiem soku jabłkowego.
jagodowa z dodatkiem wiśni. lub te zupy owocowe na gęsto jako sosiki do ryżu czy kluseczek
dyniowa z dodatkiem pomarańczy .
mięska spróbuj z dodatkiem śliwki suszonej a przed obróbka delikatnie posmarować miodem no tyle mi się przypomniało z odkrywania smaków jako dorosłej osoby a byłam dzieckiem niejadkiem .
Z przypraw do mięska rozmaryn tymianek , cząber , czasem jagoda jałowca
a jest możliwość zaproszenia małego smakosza do doprawienia potrwa? na zasadzie spróbuj ?
Ostatnio zmieniony pt 22 lip, 2011 09:16 przez Jeli, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ