Jakie choroby z autoagresji w rodzinie celiaka?
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Endometrioza nie musi być na jajnikach. Pojawić się może wszędzie, na prawie każdym narządzie. Ale najczęściej w obrębie miednicy. Zależy gdzie boli. Ja miałam bardzo bolesne okresy i bolał mnie przy tym kręgosłup i noga!!! Tylko w czasie i kilka dni po okresie. Okazało się że mam endometriozę na jelitach i na szyjce macicy. Dlatego ucisk na nerwy kręgosłupa. Miałam robiony rezonans magnetyczny i biopsję z szyjki macicy. Ale najczęściej robi się laparoskopie diagnostyczną, żeby ocenić gdzie endo się znajduje i pobrac wycinek do badania. Jeśli jest cysta endometrialna na jajnku to się ją oczywiście usuwa i pobiera wycinek do badania histopatologicznego. Wiele można poczytac na ten temat na forum endometriozaaid.pl
- Magdalaena
- -#Moderator
Ja też mam celiakię i endometriozę, ale z tego co wiem, to nie ma dowodów na wzajemne powiązanie obu chorób. Pytałam o to lekarzy na MDC i stanowczo zaprzeczyli. Nie znalazłam także żadnych źródeł potwierdzających wzajemną zależność. Oprócz współwystępowania obu chorób u części pacjentek, bo nie musi być istotne statystycznie.
Hej Ludzie, czy nasza kochana celiakia
może się "rzucic" także na wątrobę? Mam od 8 lat stwierdzoną celiakię, jestem na restrykcyjnej diecie b/g. Zrobiłam okresowe badania krwi i wyszła mi podwyzszona bilirubina do 1,5 mg/dl (norma wg dok. 0,2-1,0), ALT 25 (norma <31), AST 25 (norma < 32), GGTP 10 (norma 5-36), cholesterol całkowity 140 (norma <200), OB 11 (norma <20). No i niestety anemia: hemoglobina 10,4 (n.11-16), hematokryt 33 (n.37-47).
Rok temu też miałam podwyższoną bilirubinę do 1,3.
Co to za zjawisko? Czy ktoś coś wie na ten temat? Moja lekarka po "obwąchaniu" wyników przepisała mi żelazo na anemię, a na wątróbkę nie zareagowała. Rok temu dr wykonując mi USG brzucha usmiechnął się na moją nieśmiałą sugestię dot. podwyższonej bilirubiny i stwierdził, że jak wzrośnie 100- krotnie to będzie problem do zajęcia się! Ale ja własnie nie chcę dopuścic do problemu...W USG nic nie wykrył.
Czy to może byc Zespół Gilberta?

Rok temu też miałam podwyższoną bilirubinę do 1,3.
Co to za zjawisko? Czy ktoś coś wie na ten temat? Moja lekarka po "obwąchaniu" wyników przepisała mi żelazo na anemię, a na wątróbkę nie zareagowała. Rok temu dr wykonując mi USG brzucha usmiechnął się na moją nieśmiałą sugestię dot. podwyższonej bilirubiny i stwierdził, że jak wzrośnie 100- krotnie to będzie problem do zajęcia się! Ale ja własnie nie chcę dopuścic do problemu...W USG nic nie wykrył.
Czy to może byc Zespół Gilberta?

- Magdalaena
- -#Moderator
Hej, użyłam określenia o "restrykcyjnym stosowaniu diety b/g" w znaczeniu, że bardzo jej przestrzegam. Nigdy nie robię żadnych ustępstw np. z łakomstwa czy dla towarzystwa. Zupełnie mechanicznie sprawdzam skład już w sklepie i rzeczy potencjalnie chocby podejrzanych po prostu nie kupuję. I nie ma zmiłuj się.
Może ta bilirubina jest na tle nerwowym. Od miesięcy mam jazdę w pracy. Może to efekt tego??
pozdrawiam
Może ta bilirubina jest na tle nerwowym. Od miesięcy mam jazdę w pracy. Może to efekt tego??

pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Autoagresja... Od czego by tu zacząć. W moim przypadku prowadzi się diagnostykę w kierunku twardziny, która jest poważną chorobą autoimmunologiczną. Mieć ją mam na pewnie, aczkolwiek w stanie spoczynku, bez cech ostrego zapalenia. Celiakię zdiagnozowano u mnie gdy byłam maleńka, całkowity zanik kosmków jelitowych, bóle brzucha, biegunki - no cały ten cyrk i oczywiście dieta bg. Gdy miałam 6 lat odstawiono ją. Od tamtej pory czułam się zupełnie ok - suma sumarum jeśli chodzi o celiakię to nadal wszystko jest zupełnie w porządku. Przy okazji badań przy diagnozie twardziny zrobili mi kontrolnie przeciwciała przeciwko endomysium. Wyszły dodatnie ale tylko 1:40 - to było jakiś czas temu. Obecnie je powtórzyli i wyszły już 1:160 i to w klasie IgA. W IgG są ujemne. Przeciwko transglutaminazie tkankowej też ujemne. Jakieś 1,5-2 lata temu miałam gastroskopię z wycinkiem ale wyszło ok. Kolejna sprawa to nawracające afry w buzi - do tej pory wiązali to właśnie z autoagresją bo tam również jest to objaw choroby ale z tego co widzę w celiakii również
Wracając do autoimmunologii - tacie zdiagnozowali zespół Meniera to choroba ucha wewnętrznego i przy okazji wykryli mu przeciwciała przeciwjadrowe w mianie 1:100 ziarniste i przeciwko cytoplaźmie i to aż 1:320 ziarnisto-włókniste. Więc coś na rzeczy ewidentnie jest... Tak się zastanawiam, bo moja babcia zmarła na raka żołądka już ponad 20 lat temu. Wiadomo ja kiedyś wyglądała diagnostyka i jak skąpa była medycyna... Może i ona miała nieleczoną celiakię, która doprowadziła do nowotworu...