Jakie choroby z autoagresji w rodzinie celiaka?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: wieczorynka »

jakie robiłaś badania w kier endometriozy, przypuszczam że chodzi ci o jajniki tak?
Kuna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kuna »

Endometrioza nie musi być na jajnikach. Pojawić się może wszędzie, na prawie każdym narządzie. Ale najczęściej w obrębie miednicy. Zależy gdzie boli. Ja miałam bardzo bolesne okresy i bolał mnie przy tym kręgosłup i noga!!! Tylko w czasie i kilka dni po okresie. Okazało się że mam endometriozę na jelitach i na szyjce macicy. Dlatego ucisk na nerwy kręgosłupa. Miałam robiony rezonans magnetyczny i biopsję z szyjki macicy. Ale najczęściej robi się laparoskopie diagnostyczną, żeby ocenić gdzie endo się znajduje i pobrac wycinek do badania. Jeśli jest cysta endometrialna na jajnku to się ją oczywiście usuwa i pobiera wycinek do badania histopatologicznego. Wiele można poczytac na ten temat na forum endometriozaaid.pl
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Ja też mam celiakię i endometriozę, ale z tego co wiem, to nie ma dowodów na wzajemne powiązanie obu chorób. Pytałam o to lekarzy na MDC i stanowczo zaprzeczyli. Nie znalazłam także żadnych źródeł potwierdzających wzajemną zależność. Oprócz współwystępowania obu chorób u części pacjentek, bo nie musi być istotne statystycznie.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: parówka »

Hej Ludzie, czy nasza kochana celiakia :D może się "rzucic" także na wątrobę? Mam od 8 lat stwierdzoną celiakię, jestem na restrykcyjnej diecie b/g. Zrobiłam okresowe badania krwi i wyszła mi podwyzszona bilirubina do 1,5 mg/dl (norma wg dok. 0,2-1,0), ALT 25 (norma <31), AST 25 (norma < 32), GGTP 10 (norma 5-36), cholesterol całkowity 140 (norma <200), OB 11 (norma <20). No i niestety anemia: hemoglobina 10,4 (n.11-16), hematokryt 33 (n.37-47).
Rok temu też miałam podwyższoną bilirubinę do 1,3.
Co to za zjawisko? Czy ktoś coś wie na ten temat? Moja lekarka po "obwąchaniu" wyników przepisała mi żelazo na anemię, a na wątróbkę nie zareagowała. Rok temu dr wykonując mi USG brzucha usmiechnął się na moją nieśmiałą sugestię dot. podwyższonej bilirubiny i stwierdził, że jak wzrośnie 100- krotnie to będzie problem do zajęcia się! Ale ja własnie nie chcę dopuścic do problemu...W USG nic nie wykrył.
Czy to może byc Zespół Gilberta? <mmm>
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

parówka pisze:Mam od 8 lat stwierdzoną celiakię, jestem na restrykcyjnej diecie b/g.
Tak z ciekawości - na czym polega jej restrykcyjność ? Tj. czym się różni od zwykłej diety bezglutenowej?

Nie mam pojęcia skąd ta bilirubina, ale Twoje wyniki wątroby są super.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: parówka »

Hej, użyłam określenia o "restrykcyjnym stosowaniu diety b/g" w znaczeniu, że bardzo jej przestrzegam. Nigdy nie robię żadnych ustępstw np. z łakomstwa czy dla towarzystwa. Zupełnie mechanicznie sprawdzam skład już w sklepie i rzeczy potencjalnie chocby podejrzanych po prostu nie kupuję. I nie ma zmiłuj się.
Może ta bilirubina jest na tle nerwowym. Od miesięcy mam jazdę w pracy. Może to efekt tego?? <mmm>
pozdrawiam
biedronka999
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: biedronka999 »

Autoagresja... Od czego by tu zacząć. W moim przypadku prowadzi się diagnostykę w kierunku twardziny, która jest poważną chorobą autoimmunologiczną. Mieć ją mam na pewnie, aczkolwiek w stanie spoczynku, bez cech ostrego zapalenia. Celiakię zdiagnozowano u mnie gdy byłam maleńka, całkowity zanik kosmków jelitowych, bóle brzucha, biegunki - no cały ten cyrk i oczywiście dieta bg. Gdy miałam 6 lat odstawiono ją. Od tamtej pory czułam się zupełnie ok - suma sumarum jeśli chodzi o celiakię to nadal wszystko jest zupełnie w porządku. Przy okazji badań przy diagnozie twardziny zrobili mi kontrolnie przeciwciała przeciwko endomysium. Wyszły dodatnie ale tylko 1:40 - to było jakiś czas temu. Obecnie je powtórzyli i wyszły już 1:160 i to w klasie IgA. W IgG są ujemne. Przeciwko transglutaminazie tkankowej też ujemne. Jakieś 1,5-2 lata temu miałam gastroskopię z wycinkiem ale wyszło ok. Kolejna sprawa to nawracające afry w buzi - do tej pory wiązali to właśnie z autoagresją bo tam również jest to objaw choroby ale z tego co widzę w celiakii również :/ Wracając do autoimmunologii - tacie zdiagnozowali zespół Meniera to choroba ucha wewnętrznego i przy okazji wykryli mu przeciwciała przeciwjadrowe w mianie 1:100 ziarniste i przeciwko cytoplaźmie i to aż 1:320 ziarnisto-włókniste. Więc coś na rzeczy ewidentnie jest... Tak się zastanawiam, bo moja babcia zmarła na raka żołądka już ponad 20 lat temu. Wiadomo ja kiedyś wyglądała diagnostyka i jak skąpa była medycyna... Może i ona miała nieleczoną celiakię, która doprowadziła do nowotworu...
ODPOWIEDZ