W kwietniu będzie konferencja w Warszawie, potem Dni Celiakii w maju - przyjedźcie, pogadajcie z ludźmi, żeby się przekonać jak to wygląda od środka.
Moderator: Moderatorzy
wprawdzie każdy jest inny i inaczej reaguje, ale jest spore prawdopodobieństwo, że jak ochłonie po pierwszym szoku (a takiego można doznać po przeczytaniu historii forumowiczów i uświadomieniu sobie, co nam grozi, groziło, albo może grozić), to zdecyduje się coś ze sobą zrobić.mała135 pisze:Dzień dobry
Niestety nie udało mi się namówić córki na wizyte. Ale pokazałam jej tą strone,państwa posty oraz choroby grożące nieleczeniem celiakii. Źle to na nią wpłynęło,jest ciągle smutna,często teraz płacze bez powodu oraz boi się pójść do lekarza. Córka się załamała na wieść że nie będzie mogła zajść w ciążę jeśli nie bd się stosowała do diety.
Martwie się teraz o jej stan psychiczny
Tak dotarło do niej że musi wrócić na diete.Ale w momencie gdy była na normalnym jedzeniu przez 3 lata jest jej teraz ciężko zaś odmówić sobie paru rzeczy. Lecz się stara,i widać że jest podłamana skutkami które mogły zajść w jej organizmie. Obiecała że zacznie jeździć spowrotem też do lekarza lecz strasznie się tego boi.titrant pisze:Skoki nastrojów, płakanie bez powodu, lęki itp. bywają też wymieniane jako objawy nietolerancji glutenu. Czy po obejrzeniu strony dotarło do córki, że musi wrócić na dietę? Powrót na dietę znacznie bardziej pomoże, niż wyrzucanie sobie diety nieprzestrzegania.
Nie wiem, skąd to przekonanie, że w pewnych okolicznościach rezygnacja z glutenowego jedzenia stanowi mniejszy problem. Np. część osób zdaje się usprawiedliwiać nastolatki, tak jakby dorosły na diecie miał mniejszą ochotę na zapiekankę czy zimne piwko. Tak samo z czasem przebywania na diecie. Owszem po pewnym czasie jest łatwiej, ale chodzi raczej o wiedzę o zawartości glutenu w poszczególnych produktach, a nie o zmianę upodobań.mała135 pisze:Ale w momencie gdy była na normalnym jedzeniu przez 3 lata jest jej teraz ciężko zaś odmówić sobie paru rzeczy.
PRZEJŚĆ NA ŚCISŁĄ DIETĘ BEZGLUTENOWĄ.Nastolatka pisze:Co ja mam zrobic ?
ależ to forum właśnie po to jest!Pola87 pisze:nie chcę zaśmiecać forum
note4 pisze:Trochę boli mnie to , że zabrałem 20lat życia , bd musiał żyć jak warzywo i koło 30,40 lat bd miał raka bo taki stan rzeczy , ale ciesze sie że żyje.