Lays
Moderator: Moderatorzy
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
JA od jakiegoś czasu zajadam się Lays'ami Strong Ostre Chilli (czarna paczka z czerwoną papryczką). Tylko trzeba uważać, bo niedawno weszły dwa nowe smaki z serii Strong i ich już nie możemy jeść (tzn jednych na pewno nie możemy, a co do drugich nie jestem pewien).
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
-
- Nowicjusz
- Posty: 30
- Rejestracja: czw 28 maja, 2009 14:42
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Myślę, że przytyjesz trochę...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 23 gru, 2007 13:50
- Lokalizacja: Kielce/Mielec
Grodzisk Mazowiecki 07/10/2011
Szanowny Panie,
Dziękujemy za zaangażowanie i podzielenie się spostrzeżeniami.
W odpowiedzi na zadane pytanie zachęcam do czytania etykiet na produktach, gdyż na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o dodatkach, w tym tych zawierających konserwanty, sztuczne barwniki.
W nawiązaniu do Pana zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniam. Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.
Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.
Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja "produkt bezglutenowy" to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.
Więcej profesjonalnych informacji o składnikach żywności można uzyskać
np. na stronach EUFIC (Europejska Rada Informacyjna o Żywności WWW.eufic.org albo ESA (European Snack Association) - WWW.esa.org.uk
Z poważaniem
Agnieszka Lazurek
Quality Department
Szanowny Panie,
Dziękujemy za zaangażowanie i podzielenie się spostrzeżeniami.
W odpowiedzi na zadane pytanie zachęcam do czytania etykiet na produktach, gdyż na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o dodatkach, w tym tych zawierających konserwanty, sztuczne barwniki.
W nawiązaniu do Pana zapytania dotyczącego zawartości glutenu w naszych produktach, uprzejmie wyjaśniam. Składniki ze zbóż zawierających gluten takich jak pszenica, jęczmień są częstym składnikiem naszych wyrobów: chipsów i chrupek.
Respektując przepisy prawa polskiego i europejskiego, dodane składniki ze zbóż zawierających gluten są zawsze wymienione na opakowaniu danego produktu, z wyraźnym odniesieniem do surowca alergennego np. mąka pszenna, skrobia z pszenicy, słód jęczmienny itp.
Na podstawie obecnych przepisów, produkt bezglutenowy to ten, w którym zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg gotowego do spożycia produktu. Niestety, pomimo systemów zapewnienia jakości i dobrych praktyk produkcyjnych obecnie nie możemy zagwarantować produktu bezglutenowego w naszej ofercie.
Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, gdyż receptura może ulec zmianie, a na opakowaniu znajduje się najbardziej aktualna informacja o zastosowanych składnikach, w tym tych zawierających gluten. Jeśli pojawi się informacja "produkt bezglutenowy" to będzie to produkt spełniający wymagania w tym zakresie.
Więcej profesjonalnych informacji o składnikach żywności można uzyskać
np. na stronach EUFIC (Europejska Rada Informacyjna o Żywności WWW.eufic.org albo ESA (European Snack Association) - WWW.esa.org.uk
Z poważaniem
Agnieszka Lazurek
Quality Department
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 23 gru, 2007 13:50
- Lokalizacja: Kielce/Mielec
Szanowna Konsumentko,
W obecnym portfolio Lay's następujące produkty nie zawierają glutenu:
- Lay's Zielona Cebulka
- Lay's Fromage
- Lay's Kurczak z przyprawami
- Lay's Solone
- Lay's Appetite Solone
- Lay's Appetite Ser-Cebula
- Lay's Stix Ketchup
- Lay's Stix Burgersos
- Lay's Strong Ostre Chili
- Lay's Strong Wasabi
- Lay's 4 Pory Roku, Złota Kolekcja: Polędwiczki z Cebulką
Oczywiście nasze smaki ulegają różnym modyfikacjom, dlatego najlepszym sposobem jest zapoznanie się ze składem produktu na tyle paczki, ponieważ jesteśmy zobligowani zawsze wymienić wszelkie alergeny znajdujące się w danym produkcie. Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi znakowania w przypadku obecności glutenu w produkcie, w składzie deklarujemy obecność pszenicy lub produktów pochodzenia pszennego (np. bułka tarta pszenna).
Z wyrazami szacunku,
Zespół Lay's
W obecnym portfolio Lay's następujące produkty nie zawierają glutenu:
- Lay's Zielona Cebulka
- Lay's Fromage
- Lay's Kurczak z przyprawami
- Lay's Solone
- Lay's Appetite Solone
- Lay's Appetite Ser-Cebula
- Lay's Stix Ketchup
- Lay's Stix Burgersos
- Lay's Strong Ostre Chili
- Lay's Strong Wasabi
- Lay's 4 Pory Roku, Złota Kolekcja: Polędwiczki z Cebulką
Oczywiście nasze smaki ulegają różnym modyfikacjom, dlatego najlepszym sposobem jest zapoznanie się ze składem produktu na tyle paczki, ponieważ jesteśmy zobligowani zawsze wymienić wszelkie alergeny znajdujące się w danym produkcie. Zgodnie z wytycznymi dotyczącymi znakowania w przypadku obecności glutenu w produkcie, w składzie deklarujemy obecność pszenicy lub produktów pochodzenia pszennego (np. bułka tarta pszenna).
Z wyrazami szacunku,
Zespół Lay's
-
- Nowicjusz
- Posty: 14
- Rejestracja: ndz 23 gru, 2007 13:50
- Lokalizacja: Kielce/Mielec
-
- Nowicjusz
- Posty: 10
- Rejestracja: ndz 16 sty, 2011 19:19
- Lokalizacja: kraków
No proszę Was!
Zamiast się cieszyć że jesteśmy wybrańcami i możemy a nawet musimy odżywiać się zdrowo to czekacie aż ktoś łaskawie rzuci jakieś chipsy z chemikaliami o określonym smaku w składzie. Kupcie sobie solone i posypcie papryką albo kurkumą a reszta świata niech wpieprza te aromaty i barwniki.
Od 2 lat jestem na bezglutenowej a od roku z własnej woli na bezcukrowej i bezchemicznej. I czuję się genialnie. To naprawdę tylko żarcie.

Od 2 lat jestem na bezglutenowej a od roku z własnej woli na bezcukrowej i bezchemicznej. I czuję się genialnie. To naprawdę tylko żarcie.