Czy możliwe że to celiakia ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy możliwe że to celiakia ?

Post autor: chuck »

Witam, jestem nowy na forum, mam 22 lata od dobrych paru lat męczę się z problemami zdrowotnymi.
Zaczęło się od częstych wzdęć(gazów), uporczywe bóle głowy(uciskanie) no i trwało to pare lat, później pojawiły się problemy ze stolcem w postaci bardzo luźnej na przemian z zaparciami. Chodziłem po różnych lekarzach, nikt nie potrafił mi pomóc, niektórzy mówili że to może na tle psychicznym. Schudłem z 80kg do 60kg. Zaparcia na przemian z luźnymi stolcami się utrzymywały. Od małego jadłem wszystko nic mi nie szkodziło, pomidory zaczęły mi powodować biegunki.
Hot-dogi(wiem że to nic zdrowego) które czasami jadłem na stacjach zaczęły mi powodować biegunke.
Miałem wykonaną gastroskopię, lecz lekarz gastroenterolog nie wykonał badań w kierunku celiakii, ja tej choroby nie znałem. Na gastroskopii miałęm jedynie wykonany test ureazowy(na helicobacter),
USG, wszystkie badania krwi miałem ok, oprócz bilirubiny ale to podobno zespół gilberta.
Gastroenterolog podejrzewał zespół jelita drażliwego, dostałem jakieś leki rozkurczowe(debretin) i to zupełnie nie pomogło.
Z nieznanego powodu tworzyły mi się afty w jamie ustnej, ostatnio ustały.
Nie wiedziałem za bardzo co powoduje te wzdęcia(gazy). Zaczałem jeść colon C.
Jakiegoś czasu przypadkiem zauwazyłem że to jednak pieczywo które codziennie jem może mi powodować te problemy żołądkowe. Jakies 2 miesiące temu postanowiłem odstawić całkowicie produkty pszenne,
i okazało się że wzdęcia(gazy) ustały, pojawiają się dużo rzadziej. Problemy z wypróżnianiem się zmniejszyły. Czasami mi się pojawiają wzdęcia(gazy), ale jednak okazuje się że zjadłem np serek homogenizowy ze skrobią modyfikowaną( zapewnie pszenną, bo jak jest kukurydziana to zazwyczaj producent o tym pisze).

Parę dni temu byłem u dentysty na usuwaniu kamienia, osadu, dentystka powiedziała mi że mam jakąś wadę szkliwa(przebarwienia na przednich zębach, których nie da się usunąć, podobno zaczną jak to powiedziałą pani stomatolog "śnieżyć) - tak za bardzo nie kojarzyłem, ale tak teraz czytam to może mieć związek z celiakia ?

Nie wiem już za bardzo co mam robić :029:
Ostatnio zmieniony ndz 02 paź, 2011 19:53 przez chuck, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy możliwe że to celiakia ?

Post autor: titrant »

chuck pisze:Nie wiem już za bardzo co mam robić :029:
Z diagnostyką teraz może być już problem, jeśli rzuciłeś gluten. Możesz nadal zrobić sobie testy na alergie, bo te nie znikają po odstawieniu alergenu.

Ucisk na czole znam. Często mi się zdarza i interpretuję go właśnie jako spożycie czegoś na co jestem uczulony (niekoniecznie przez alergię IgE-zależną), ew. wystawienie na jakieś wziewne substancje drażniące. I też rzuciłem gluten tylko na podstawie poprawy stanu ogólnego, który był tak zły, że nie warto już było czekać na jakąś diagnostykę.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

W punktach.

1. to może być celiakia, ale nie musi. Pasują np. afty.

2. Diagnostyka zaczyna się od przeciwciał we krwi - szczegóły tu: http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=67

3. Nie ma sensu diagnozowanie osoby na diecie, bo wtedy badanie "nie wyjdzie". Ale mam wątpliwości na ile skuteczne było Twoje odstawienie pszenicy. Może jadłeś żyto i jęczmień? Płatki kukurydziane (z jęczmieniem), sos sojowy (z pszenicy), wędliny ?
Producenci mają obowiązek informować o alergenach więc skrobia bez oznaczenia jest kukurydziana albo ryżowa.

4. Trzymaj się :-)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant

Magdalaena pisze:Producenci mają obowiązek informować o alergenach więc skrobia bez oznaczenia jest kukurydziana albo ryżowa.
Albo pszenna, której obróbka nie spowodowała zwiększenia zawartości glutenu powyżej granicy wyznaczonej przez odnośny urząd.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

3. Nie ma sensu diagnozowanie osoby na diecie, bo wtedy badanie "nie wyjdzie". Ale mam wątpliwości na ile skuteczne było Twoje odstawienie pszenicy. Może jadłeś żyto i jęczmień? Płatki kukurydziane (z jęczmieniem), sos sojowy (z pszenicy), wędliny ?
Producenci mają obowiązek informować o alergenach więc skrobia bez oznaczenia jest kukurydziana albo ryżowa.

Nie nie, żadnych z wymienionych produktów nie jadłem
Ogólnie to jem kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, ogólnie mięsa duszone.
Serki wiejskie, ryby smażone bez panierki

W takim wypadku co mam zrobić? Znowu przejść na jedzenie produktów z pszenica, i wykonać te testy ?
Awatar użytkownika
titrant

chuck pisze:Nie nie, żadnych z wymienionych produktów nie jadłem
Ogólnie to jem kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, ogólnie mięsa duszone.

W takim wypadku co mam zrobić? Znowu przejść na jedzenie produktów z pszenica, i wykonać te testy ?
Jak uważasz. Jeśli poprawa stanu jest istotna i nie masz problemu z brakiem diagnozy, możesz rzucić nie diagnozując celiakii. Możesz się też prowokować. Wedle uznania.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

chuck pisze:W takim wypadku co mam zrobić? Znowu przejść na jedzenie produktów z pszenica, i wykonać te testy ?
W idealnym świecie wysłałabym Cię po prostu do lekarza, który zrobiłby porządny wywiad i ustalił, czy to może być celiakia, czy może alergia czy coś jeszcze innego. I zastanowił się, jakie badania jest sens robić.
Ale nie wiem, jakie są Twoje możliwości dotarcia do kogoś sensownego :-(

Generalnie - dla wiarygodnego badania celiakii powinieneś być na diecie zawierającej gluten. Nie jestem w stanie ocenić, na jak długo masz wrócić do glutenu i ile musisz go zjeść.
I nie wiem, czy nie byłoby sensowniejsze zdiagnozowanie najpierw alergii na pszenicę.

Wbrew pozorom to są dwie różne choroby i diety też nie są takie same.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
titrant

chuck pisze:Ogólnie to jem kurczaka, wołowinę, wieprzowinę, ogólnie mięsa duszone.
Ograniczasz węglowodany?
chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

szczerze mówiąc nigdy nie patrzylem na ilość węglowodanów w potrawach
Awatar użytkownika
titrant

chuck pisze:szczerze mówiąc nigdy nie patrzylem na ilość węglowodanów w potrawach
Ale, pisząc o tym, co jesz, nie wspominasz nic o roślinności, z której głównie pochodzą węglowodany w diecie (poza mlecznymi oczywiście).
chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

po przeanalizowaniu produktów z węglowodanami jem mało
Najwięcej węglowodanów to to spozywam w herbacie 400ml+4-5 łyzeczek cukru z 5 razy dziennie.
Z warzyw to jem surówki np marchew+jabłko.
Ziemniaki

Czasami podjadam jakieś śliwki i inne owoce
Awatar użytkownika
titrant

Czyli norma. Ten cukier w herbacie niepotrzebnie :).

Sosów do sałatek czy do ziemniaków nie używasz? W nich też lubi się czaić zagęszczająca mąka.
chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

nie nie sosów nie używam, co najwyżej polewam je sosikiem z mięsa.
Wiem że troche mało tych węglowodanów, praktycznie nic, ale trudno coś znaleźć co nie będzie powodowało wzdęc.
Awatar użytkownika
titrant

Pytanie ile tego jesz. Ziemniaki to węglowodany z wodą. Owoce to też dużo cukru. W zasadzie wcale nie za mało.
chuck
Nowicjusz
Nowicjusz

szczerze mówiąc ostatnio zbyt często nie jem ziemniaków, nie za bardzo lubie, próbowałem jeść frytki aviko tradycyjne, niby z samych ziemniaków, tak na opakowaniu jest napisane, ale powodowały u mnie straszne wzdęcia.

Wole już sobie same mięsko zjeść
ODPOWIEDZ