Lista leków bezglutenowych
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
Zacznę od:
Niedobór witamin z grupy B mogą dawać różnego rodzaju objawy neurologiczne:spadek nastroju, problemy ze snem,
Witaminy te dostarczamy głownie z pieczywem i innymi potrawami mącznymi.
Pieczywo bezglutenowe pieczone jest z mąki w której znajduje się skrobia pszenna z której "wypłukano gluten", a w raz z nim między innymi witaminy z grupy B.
Dlatego u osób na diecie bezglutenowej występują niedobory tychże witamin.
Najlepiej je uzupełnić tabletkami(najszybciej).
Oto Vitaminum B compositum Polfa Warszawa- z listy leków bezglutenowych.
Uczestniczę cyklicznie w różnego rodzaju konferencjach o diecie bezglutenowej. Na jednej z nich poruszyłam ten temat w rozmowie z jednym z lekarzy. Potwierdził moje przypuszczenia.
Zanim sięgniesz po antydepresanty spróbuj witamin.Oczywiście Ty zdecydujesz co zrobisz.
Niedobór witamin z grupy B mogą dawać różnego rodzaju objawy neurologiczne:spadek nastroju, problemy ze snem,
Witaminy te dostarczamy głownie z pieczywem i innymi potrawami mącznymi.
Pieczywo bezglutenowe pieczone jest z mąki w której znajduje się skrobia pszenna z której "wypłukano gluten", a w raz z nim między innymi witaminy z grupy B.
Dlatego u osób na diecie bezglutenowej występują niedobory tychże witamin.
Najlepiej je uzupełnić tabletkami(najszybciej).
Oto Vitaminum B compositum Polfa Warszawa- z listy leków bezglutenowych.
Uczestniczę cyklicznie w różnego rodzaju konferencjach o diecie bezglutenowej. Na jednej z nich poruszyłam ten temat w rozmowie z jednym z lekarzy. Potwierdził moje przypuszczenia.
Zanim sięgniesz po antydepresanty spróbuj witamin.Oczywiście Ty zdecydujesz co zrobisz.
Krystyno, popieram to, co napisałaś. Gdzieś powinnam mieć kopię z jednej z poważnych książek, o tym, jak bardzo niedobór b12 i kwasu foliowego wpływa na deprechę. Muzykomaniaku, ja bym na twoim miejscu jednak zaczęła od zrobienia poziomu b12, zanim zaczniesz coś brać. 

"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
Linus Pauling
-
- Nowicjusz
Dzieki za odp
Bralem juz wczesniej ta wit b12 , i magnefar b6(bez glutenu) i inne.Ale to nie pomaga.
Niemam juz pomyslow jak to mozna zalagodzic.Co robie zle ?????????
Chce to jak najszybciej zmienic bo juz sobie nie daje z tym wszystkim rady, wszystko sie wali a mam dopiero 18 lat i wchodze w dorosle zycie z takim ciezarem . Ma ktos jakies pomysly ktore mu pomogly?Dla chorych na depresje polecam do niektorych posilkow dosypywania troche soli ktora dziala anty depresyjnie chociaz powoduje nadcisnienie,moze komus pomoze bo mi niestety chyba niebardzo to cos dalo.
Pozdro................
Bralem juz wczesniej ta wit b12 , i magnefar b6(bez glutenu) i inne.Ale to nie pomaga.
Niemam juz pomyslow jak to mozna zalagodzic.Co robie zle ?????????

Pozdro................
Tu mam bardzo ciekawą informację na temat dawkowania b12:
http://weganizm.blox.pl/2010/10/Witamin ... jnych.html
Może brakuje ci jeszcze jakiegoś składnika? Robiłeś jakieś inne badania na niedobory?
http://weganizm.blox.pl/2010/10/Witamin ... jnych.html
Może brakuje ci jeszcze jakiegoś składnika? Robiłeś jakieś inne badania na niedobory?
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
Linus Pauling
Linus Pauling
-
- Nowicjusz
Bioprazol Bio (producent: Biofarm) na reflux i zgagę, które to dolegliwości dopadły np.moje dziecko.
Karboksymetyloskrobia będąca w składzie kapsułki jest na bazie skrobi ziemniaczanej (informacja potwierdzona przez dział zapewniania jakości firmy Biofarm).
Bez recepty.
Karboksymetyloskrobia będąca w składzie kapsułki jest na bazie skrobi ziemniaczanej (informacja potwierdzona przez dział zapewniania jakości firmy Biofarm).
Bez recepty.
mama Krzysia (13 lat) zdiagnozowanego 16.03.2009
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
,,...co dla jednego pokarmem, to dla drugiego trucizną" (Lukrecjusz)
Witam ,
dawno mnie tutaj nie było
mam pytanie czy są może inne leki na zgadę i nadkwaśność , które nie zawierają skrobi pod każdą postacią ?
Rennie ma skrobię , tutaj post wyżej czytam , że Bioprazol też ma skrobię ...
jeśli są jakieś inne bez owego składnia w leku to proszę o napisanie , będę wdzięczny .
dawno mnie tutaj nie było

mam pytanie czy są może inne leki na zgadę i nadkwaśność , które nie zawierają skrobi pod każdą postacią ?
Rennie ma skrobię , tutaj post wyżej czytam , że Bioprazol też ma skrobię ...
jeśli są jakieś inne bez owego składnia w leku to proszę o napisanie , będę wdzięczny .
Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
a co z tabletkami ba gardło? bo przeczytałam cały temat i się nie natknęłam na takową informację ?? np taki cholinex?
"SKŁAD
1 pastylka o ciężarze 3,9 g zawiera substancję czynną:
salicylan choliny 150 mg
substancje pomocnicze: cukier biały, syrop skrobiowy niskoscukrzony, glukozę krystaliczną olejek mięty pieprzowej.
Lek nie zawiera środków konserwujących oraz barwników. "
można czy nie można??
"SKŁAD
1 pastylka o ciężarze 3,9 g zawiera substancję czynną:
salicylan choliny 150 mg
substancje pomocnicze: cukier biały, syrop skrobiowy niskoscukrzony, glukozę krystaliczną olejek mięty pieprzowej.
Lek nie zawiera środków konserwujących oraz barwników. "
można czy nie można??
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Ta lista jest sprzed lat, więc nie należy się nią sugerować. W takim np. Cholineksie podejrzane zdają się syrop skrobiowy i glukoza. Niby w skrobi pszennej pozostaje niewiele glutenu, ale strzeżonego bogi strzegą. Tym bardziej, że producenci leków zapewne nie muszą ostrzegać o alergenach.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
A ja mam poważny problem... Dermatolog zapisała mi lek na włosy - Vitapil. Jego skład wydaje mi się strasznie podejrzany. Chemikiem nie jestem ale...
W ogóle wkurza mnie to że mówię lekarzom o problemie a oni wcale nie sprawdzają leków. Mają wyprane mózgi przez te koncerny farmaceutyczne...
Pomocy! Skład jest np tutaj: http://www.doz.pl/apteka/p52451-Vitapil ... ane_60_szt
To jest jakiś chory skandal! Na żywności oznaczenia są jak trzeba a na lekach? Kpina... To już prędzej na lekach niż na codziennej żywności powinny być oznaczenia.
W ogóle wkurza mnie to że mówię lekarzom o problemie a oni wcale nie sprawdzają leków. Mają wyprane mózgi przez te koncerny farmaceutyczne...
Pomocy! Skład jest np tutaj: http://www.doz.pl/apteka/p52451-Vitapil ... ane_60_szt
To jest jakiś chory skandal! Na żywności oznaczenia są jak trzeba a na lekach? Kpina... To już prędzej na lekach niż na codziennej żywności powinny być oznaczenia.
Ostatnio zmieniony czw 24 lis, 2011 07:47 przez michałt, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Leki nie są związane zarządzeniem o znakowaniu żywności.michałt pisze:To jest jakiś chory skandal! Na żywności oznaczenia są jak trzeba a na lekach? Kpina... To już prędzej na lekach niż na codziennej żywności powinny być oznaczenia.
Podejrzana jest tu najbardziej maltodekstryna (hydrolizowana skrobia), a osobiście staram się też unikać glukonianów, między innymi dlatego, że zapewne są zrobione z glukozy, czyli hydrolizowanej skrobi. A skrobia może spokojnie pochodzić z pszenicy.
A lekarz raczej nie ma nawet możliwości sprawdzania, bo skład leku jest wypisany na ulotce. Lekarze dysponują spisami leków, w których są tylko (przynajmniej te spisy, które ja widziałem), substancje aktywne leku.
Ostatnio zmieniony czw 24 lis, 2011 12:12 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Ja też nie jestem, ale tam jak byk stoi "zawiera soję i pszenicę".michałt pisze:Jego skład wydaje mi się strasznie podejrzany. Chemikiem nie jestem ale...
No i właśnie o to chodzi, że powinien mieć. Alergie i nietolerancje zaczynają głośno nazywać epidemią XXI wieku, więc czas najwyższy, żeby coś się w tej kwestii zmieniło. Bo bez takiej wiedzy mogą narobić więcej szkody, niż pożytku - co i tak się nader często dzieje...titrant pisze:A lekarz raczej nie ma nawet możliwości sprawdzania, bo skład leku jest wypisany na ulotce
...ech, tak sobie możemy poutyskiwać, pogdybać i pomarzyć...