"120 przepisów bezglutenowych"
Moderator: Moderatorzy
Ja wypróbowałam już kilka przepisów z tej książki. Piekłam bułki, jak i chleb. Niestety, rzadko kiedy mi wyszły tak, jak powinny, a tez ściśle trzymałam sie przepisu. Uważam, że trzeba nabrać wprawy, żeby upiec dobry chleb czy bułki bezglutenowe, dlatego nie zniechęcam sie i mimo, że nie zawsze wychodzi piekę nadal. To nie kwestia złego przepisu, ale doświadczenia.
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
-
- Aktywny Forumowicz
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
chleb gryczany piekłam, dla mnie rewelacji nie było. A innych nie wiem jak zrobić, bo w mieszankach tych chlebowych jest skrobia pszenna której nie mogę. Robiłam bakłażana, zapiekanki makaronowe, wyszły dobrze i smacznie. Teraz robie pyzy ziemniaczane, zobaczymy co wyjdzie. Piekłam też biszkopt do torta i wyszedł super.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Przetestowałam przepis na:
- zapiekankę wegetariańską z fetą - bardzo dobra
- bułeczki wieloziarniste - porażka
- mufinki z jagodami - raczej powinny nazywać się babeczki nie mniej jednak bardzo dobre, proste, szybkie do wykonania i w zasadzie składniki każdy ma zawsze w domu. Pierwszy raz robiłam z borówka amerykańską, dzisiaj dodałam kakao, pokrojoną gruszkę, kawałki czekolady a na wierzchu posypałam pokrojonymi orzechami laskowymi - wyszły naprawdę świetne.
- zapiekankę wegetariańską z fetą - bardzo dobra
- bułeczki wieloziarniste - porażka
- mufinki z jagodami - raczej powinny nazywać się babeczki nie mniej jednak bardzo dobre, proste, szybkie do wykonania i w zasadzie składniki każdy ma zawsze w domu. Pierwszy raz robiłam z borówka amerykańską, dzisiaj dodałam kakao, pokrojoną gruszkę, kawałki czekolady a na wierzchu posypałam pokrojonymi orzechami laskowymi - wyszły naprawdę świetne.
-
Czyli chyba coś z tym pieczywem przepisy nie wychodzą. Ja jak wrócę do domu to jeszcze raz zabiorę się do tych moich "chlebowych" porażek.
Ja robiłam ostatnio omlet. Mój synek zjadł cały
Ma dopiero 1,5 roku i jest wybrednym człowieczek więc musiał być naprawdę smaczny
Ja robiłam ostatnio omlet. Mój synek zjadł cały

Ostatnio zmieniony czw 18 sie, 2011 13:14 przez Justyna1982, łącznie zmieniany 1 raz.
Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

Ja mam jedną gofrownicę ale nie robię innych niż bezglutenowe gofry.Magdula82 pisze:a próbował ktoś z tej książki gofry? i jeszcze takie pytanko muszą byc w domu dwie gofrownice? czy można używać tej samej do glutenowych?
Podobnie z innymi wypiekami.
A jeszcze do mojej wypowiedzi o muffinkach - babeczkach. Po upieczeniu najlepiej schować do szczelnego naczynia; z każdym dniem robią się bardziej wilgotne... co jak na wypieki bezglutenowe jest dość niezwykłe

Ostatnio zmieniony wt 23 sie, 2011 20:44 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
Dzisiaj zrobiłam pierogi ze szpinakiem.Jeśli chodzi o farsz to świeżego szpinaku nie dostałam bo po sezonie ale był za to w sklepie mrożony.Jak dla mnie za mało czosnku w przepisie więc dodałam soli czosnkowej.Natomiast ciasto z mąki pierogowo-naleśnikowej i gryczanej jest do bani bleee.Nigdy już nie zrobię nic z mąki gryczanej bo mi nie smakuje.Pozdrawiam:)
-
Mąka gryczana ma specyficzny smak. Ja robiłam kiedyś chleb z jej dodatkiem i też mi nie smakował. Podobnie jak z mąką z amarantusa też mi jakoś nie odpowiada. Ja właśnie robię naleśniki z mieszanką chińską tylko ja z tą odmianą, że będę je zapiekać z serem. Naleśniki z nutella były wczoraj na śniadanie. Nasmażyłam więcej placków i dzisiaj wersja na słono 

Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

-
- Forumowicz
ziemniaczany chlebek
Pierwszy raz upiekłam ziemniaczany chlebek i przyznam szczerze że jest pyszny.Nie dzieliłam na kulki jak w książce.Wzięłam prostokątną foremkę i resztę wykonałam wszystko zgodnie z przepisem.Jak wystygnie pokroje na kromki a potem włożę do zamrażalnika:).