Pierniczki
Moderator: Moderatorzy
- elevinka86
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
- Lokalizacja: Poznań
- elevinka86
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
- Lokalizacja: Poznań
Witajcie
zrobilam pierniczki- wyszły rewelacyjnie
część robiłam z dziurką - słomką i nawet gdy wyrosły pięknie to łatwo mogłam przewlec nitkę - polecam
rzeczywiście te , ktore mam w pudełku są twarde - wolę nawet - a te na choince są mięciutkie - wszystkie palce lizać - mniam.
zrobilam pierniczki- wyszły rewelacyjnie

rzeczywiście te , ktore mam w pudełku są twarde - wolę nawet - a te na choince są mięciutkie - wszystkie palce lizać - mniam.
szczęśliwie zdiagnozowana celiakia lipiec 2010
Pierniczki miękkie bez jaj
• 250 g miodu
• 250 g ugotowanych ziemniaków
• 150 g cukru
• 125 g masła
• 450 g mixu bezglutenowego
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżka kakao
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
W garnku rozpuścić miód z cukrem (na małym ogniu, cały czas mieszając). Pod koniec dodać masło. Całość ostudzić.
W misce wymieszać mąkę, ziemniaki i roztopiony miód z cukrem i masłem. Dodać sodę i przyprawy i wszystko wyrobić na gładką masę. Odstawić na 1 godz do lodówki by odpoczęło.
Ciasto rozwałkować na grubości około 5 mm i wycinać pierniczki.
Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni około 8-10 minut.
Są bardzo miękkie no i nadają się dla tych co nie mogą jajek.
• 250 g ugotowanych ziemniaków
• 150 g cukru
• 125 g masła
• 450 g mixu bezglutenowego
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżka kakao
Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
W garnku rozpuścić miód z cukrem (na małym ogniu, cały czas mieszając). Pod koniec dodać masło. Całość ostudzić.
W misce wymieszać mąkę, ziemniaki i roztopiony miód z cukrem i masłem. Dodać sodę i przyprawy i wszystko wyrobić na gładką masę. Odstawić na 1 godz do lodówki by odpoczęło.
Ciasto rozwałkować na grubości około 5 mm i wycinać pierniczki.
Układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni około 8-10 minut.
Są bardzo miękkie no i nadają się dla tych co nie mogą jajek.
Re: Pierniczki
Moj przepis na pierniczki:
400g maki bezglutenowej (ja dalam 1 szklanke maki gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki maki kukurydzianej, 0,5 szklanki maki ryzowej, z 2 lyzki maki z amarantusa - wszystko na oko, ale robione 2 tury wyszly, wiec wychodze z zalozenia, ze nie jest kluczowa proporcja) - maki mielilam sama
100g miodu (dalam 2 duze lyzki)
1 lyzka przyprawy do piernika - Dary Natury
1 lyzeczka proszku do pieczenia - Balviten
100g cukru pudru
60g masla
1 jajko
1 lyzeczka kakao - dalam Wedel
Maslo rozpuscic z miodem na niewielkim ogniu.
Schlodzilam mase, dodalam cale jajko, wymieszalam.
Wszystkie suche skladniki wymieszalam ze soba, dodalam do nich maslo+miod+jajko.
Zagniotlam ciasto (do podsypywania przy wyrabianiu uzylam maki kukurydzianej).
Schlodzilam w lodowce z 10-15 minut.
Rozwalkowywalam ciasto miedzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Wycinalam foremkami.
Pieklam 9 minut, 180 stopni, termoobieg.
I zdjecie:

400g maki bezglutenowej (ja dalam 1 szklanke maki gryczanej niepalonej, 0,5 szklanki maki kukurydzianej, 0,5 szklanki maki ryzowej, z 2 lyzki maki z amarantusa - wszystko na oko, ale robione 2 tury wyszly, wiec wychodze z zalozenia, ze nie jest kluczowa proporcja) - maki mielilam sama
100g miodu (dalam 2 duze lyzki)
1 lyzka przyprawy do piernika - Dary Natury
1 lyzeczka proszku do pieczenia - Balviten
100g cukru pudru
60g masla
1 jajko
1 lyzeczka kakao - dalam Wedel
Maslo rozpuscic z miodem na niewielkim ogniu.
Schlodzilam mase, dodalam cale jajko, wymieszalam.
Wszystkie suche skladniki wymieszalam ze soba, dodalam do nich maslo+miod+jajko.
Zagniotlam ciasto (do podsypywania przy wyrabianiu uzylam maki kukurydzianej).
Schlodzilam w lodowce z 10-15 minut.
Rozwalkowywalam ciasto miedzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Wycinalam foremkami.
Pieklam 9 minut, 180 stopni, termoobieg.
I zdjecie:

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pierniczki
Piękności
Jakiej firmy kasze gryczaną kupujesz do zmielenia? Kukurydzę też mielisz sama?

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pierniczki
Kasza gryczana niepalona udaje mi sie tylko dostac firmy Cenos. Innej nie widzialam...
A wlasnie - kukurydzy nie miele, moj mlynek by nie wyrobil
A wlasnie - kukurydzy nie miele, moj mlynek by nie wyrobil

Re: Pierniczki
jakie kształty!!!!!!!! 

-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pierniczki
Superanckie masz te foremki. A ciasto się nie przykleja, jak wałkujesz między papierami?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.