Badania-proszę o szybką pomoc!
Moderator: Moderatorzy
Badania-proszę o szybką pomoc!
Witam!
dzisiaj jestem umowiona na pobranie krwi. Mialam w planach robienie badan
• 1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i deamidowanej gliadynie (GAF) w klasie IgA i IgG
• 2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG w klasie IgA)
Czy onieczne jest zrobienie tych 3 badan aby miec pewnosc dot. nietolerancji glutenu? Czy wystarczy np tTG w lasie IgA i GAF w klasie IgG, lub
tTG w klasie IgA i GAF w klasie IgG i IgA?
Bardzo proszę o rady, gdyz sa to dosc drogie badania, a na 15 mam umowione pobranie.
Pozdrawiam serdecznie!
dzisiaj jestem umowiona na pobranie krwi. Mialam w planach robienie badan
• 1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i deamidowanej gliadynie (GAF) w klasie IgA i IgG
• 2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG w klasie IgA)
Czy onieczne jest zrobienie tych 3 badan aby miec pewnosc dot. nietolerancji glutenu? Czy wystarczy np tTG w lasie IgA i GAF w klasie IgG, lub
tTG w klasie IgA i GAF w klasie IgG i IgA?
Bardzo proszę o rady, gdyz sa to dosc drogie badania, a na 15 mam umowione pobranie.
Pozdrawiam serdecznie!
Witam
Mam pytanie o wyniki męża czy wskazują na celiakię ?
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA <2,00 RU/ml
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgG 0,05 Ratio
P-ciała p/endomysium IgA (IIF) - ujemny
IgA 1,61 g/l
Dodam tylko że mąż robił w Opolu badania genetyczne które potwierdziły posiadanie genu HLA-DQ8, który wykazuje silny zwiążek z wystepowaniem celiakii a poza tym ma masę objawów brzusznych no i mamy córkę 5 -letnią która od roku jest na diecie po wykryciu celiakii.
Mam pytanie o wyniki męża czy wskazują na celiakię ?
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgA <2,00 RU/ml
P-ciała p/tkankowej transglutaminazie IgG 0,05 Ratio
P-ciała p/endomysium IgA (IIF) - ujemny
IgA 1,61 g/l
Dodam tylko że mąż robił w Opolu badania genetyczne które potwierdziły posiadanie genu HLA-DQ8, który wykazuje silny zwiążek z wystepowaniem celiakii a poza tym ma masę objawów brzusznych no i mamy córkę 5 -letnią która od roku jest na diecie po wykryciu celiakii.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Przeciwciała, które cytujesz, na celiakię nie wskazują. Ale to jeszcze niewiele znaczy. Są jeszcze inne przeciwciała, które mogą występować w nieobecności tych; mogą nie występować żadne przeciwciała celiacze... Gluten tak czy owak warto odstawić. Geny i objawy...
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]