Witam!
Do tej pory robiłam badania:
1. przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i deamidowanej gliadynie (AGA) w klasie IgA i IgG
2. przeciwko transglutaminazie tkankowej (tGT w klasie IgA)
Mialam robione testy skorne i wyszly: Pyłki 5 traw, pyłki żyta, pyłki olchy, pyłki leszczyny, pyłki bylicy, D.pter roztocze, D.farinae roztocze, sierść kota.
z krwi wyszło:miano IgE pyłki traw wczesnych (kl.4/6).
Ciągle mam swędzenie w okolicach łokci i zgięcia rąk, czasem pod kolanami i szyja. Obecnie mam maść sterydową, ktora smaruje, gdy zaswedzi,bo bylo to nie do wytrzymania, a zaden lekarz nie potrafil mi pomoc... Jedyną "diagnozą" byl gluten, ale ja widać-badania nie wykazały przeciwciał..
Obiło mi się o uszy, że można wykonać jakieś badania genetyczne w tym kierunku i wycinek skory? Jakie są to badania?
I bardzo bym prosiła- gdzie ten wycinek mogę zbadać w Warszawie.... masa pieniędzy poszła na badania, maści itp, więc nie chcę znowu błądzić od lekarza, do lekarza, płacić za wizyty itp, a do "osiedlowych" dermatologów się bardzo zraziłam, gdy po paru wizytach wpisał w karcie "POPRAWA"..kiedy tej poprawy wcale nie było..
Proszę o pomoc, bo już nie wiem,co mam robić...zbliżają się wakacje wielkimi krokami, ja jadę na maściach, po ktorych jak wiadomo nie można się opalać, bez maści-wstyd się pokazać na ulicy....nie chcę 3 rok przeżywać tego samego, dlatego błagam o pomoc...
Ale z tego całego zamieszania chodzi mi głównie o:
Jakie są badania genetyczne na gluten i gdzie się je wykonuje?
Ten wycinek zdrowej skóry-do kogo mam się zgłosić w tej sprawie, czy jest to płatne badanie?
Pozdrawiam i czekam na pomoc, Paulina.
dodatkowe badania?
Moderator: Moderatorzy
A jaki był wynik przeciwciał? Bo nie napisałaś wartości.
Takie wysypki, w łokciach i pod kolanami, są charakterystyczne dla skórnej odmiany celiakii, czyli choroby Duhringa, tu trochę więcej infomacji: http://celiakia.pl/index.php?option=com ... &Itemid=69
Takie wysypki, w łokciach i pod kolanami, są charakterystyczne dla skórnej odmiany celiakii, czyli choroby Duhringa, tu trochę więcej infomacji: http://celiakia.pl/index.php?option=com ... &Itemid=69