No więc ośmielę się podać przepis na pyszną sałatkę, którą można zjeść jako dodatek do obiadku, czy II-go śniadanka:
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa
- czerwona papryka
- szczypiorek
- rukola
- roszponka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- świeże zioła z hodowli z domowego parapetu
- 2 łyżki miodu lipowego lub innego ciekłego ( miód gryczany jest za gęsty )
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Wszystkie warzywa myjemy.
Sałatę lodową rwiemy do miski na mniejsze kawałki, kroimy w kostkę paprykę i wrzucamy do tej samej miski, ma mniejsze kawałki rwiemy rukolę i wraz z roszpunką wrzucamy do miski, szczypiorek tniemy nożyczkami wprost do miski. W oddzielnej miseczce robimy sos vinegrette: wlewamy oleje , sok z cytryny i miód, wsypujemy sól, pieprz i wyciskamy wyciskarką czosnek. Mieszamy i wlewamy do miski w warzywami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Jeśli sałatkę zabieramy w pojemniczku do pracy, to możemy sobie darować dodawanie czosnku i dodajemy mniej szczypiorku.
