Diagnoza celiakii
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Diagnoza celiakii
Witam wszystkich jestem tu pierwszy raz mam problem z córka teraz ma 14mscy i od jakiegoś czasu,tak ok pół roku ma biegunki temperaturę co dwa tygodnie albo częściej, lekarz twierdził że to rotawirusy ale ostatnio inna pani doktor zleciła w końcu badanie na kał ogólne (nic nie wyszło),i na celiakie(wyniki w środę),dodam że córka ma bóle brzuszka od jakichś dwóch tygodni, lekka niedokrwistość.Pani doktor powiedziała że nawet jeśli nie wyjdzie z badań że córka ma celiakię to i tak musi przejść na dietę,bo nie zawsze wyniki wychodzą dobrze. I teraz moje pytania czy potrzebna będzie biopsja,żeby dowiedzieć się,czy to na pewno celiakia?Czy robić dziecku jakieś dodatkowe badania na utajoną krew w kale lub tym podobne,zastanawiam się jeszcze nad tym czy nie jest uczulona na laktozę ,bo w testach wyszła jej kazeina 1.8,mleko pasteryzowane 0.6 ale alergolog kazała podawać produkty w małych ilościach żeby oswoić organizm z alergenem. Czy robić córce jakieś dodatkowe testy na alergię,bo może to też jest powodem biegunek,a nie koniecznie celiakia.Z góry dziękuję za pomoc.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Testy na alergię zrób, bo zawsze mogą coś wnieść. A co do biopsji, to wykaże najwyżej, jak daleko posunięte są zniszczenia jelita. Kosmki mogły nie zaniknąć, wtedy niczego nie wykaże. Najlepsze byłyby badania genetyczne - jeśli dziecko ma gen celiakii, kwestią czasu jest, kiedy pojawią się objawy. Jeśli już są, interpretacja jest prosta.
Pamiętaj jednak, że celiakia to tylko wierzchołek góry lodowej nietolerancji glutenu.
Pamiętaj jednak, że celiakia to tylko wierzchołek góry lodowej nietolerancji glutenu.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Nowicjusz
Dzięki,a testy robić na konkretne produkty bo te ogólne już miała? No właśnie na zasadzie objawów biegunka ,niska masa ciała ,anemia lekarz podejrzewa właśnie celiakie. Przeraża mnie to wszystko jak zaczynam czytać o tej chorobie widzę że dużo muszę się nauczyć,a najbardziej to właśnie chciałabym na 100% wiedzieć co jej jest,bo szkoda mi jej jak cały czas ją brzuch boli albo ma biegunkę. A gdzie takie testy można zrobić? No i pewnie są płatne bez skierowania? Bo na celiakie też płaciłam.
- titrant
Co to są testy ogólne? Wszystkie testy na alergie IgE-zależne i testy skórne są robione na konkretne produkty, a nawet węziej, bo na pojedyncze, najczęściej uczulające alergeny z produktów. W przypadku alergenów pokarmowych te produkty są na ogół wymienione.szoszonek85 pisze:a testy robić na konkretne produkty bo te ogólne już miała?
Niektórzy tu polecają test ImuPro robiony gdzieś w Poznaniu na nietolerancje pokarmowe IgG-zależne. Oczywiście na własny koszt.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 18:47 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
A z jakiego miasta jestes? Mozesz pytac o panel pediatryczny, jest to panel 20 alergenow, wziewnych i pokarmowych albo zrobic sam panel pokarmowy na 20 alergenow. U mnie w miescie placilam 150 zl za panel, robilam pediatryczny. Mozna zrobic rowniez test przeciw gliadynie w klasie IgA i IgG. Tez koszt 150 zl. Ja tez bede robic test DNA ale czekam 3 miesiace, corka jest pod obserwacja innego gastrologa, zobaczymy co sie wykluje. Jesli nadal nic to testy genetyczne robie, koszt niesetety 350 zl 

- titrant
Np. viewtopic.php?t=4604Nalewka pisze:Czy możesz rozwinąć nieco temat?
Film i co tam jeszcze w wątku jest.