Algida
Moderator: Moderatorzy
To mam rozumieć , że wiekszość lodów firmy Algida można skonsumować tak ? ja pamiętam skonsumowałem takiego z budki z lodami i nie było potem ciekawie ból brzucha itp ... eh ostatni raz ale to jeszcze było jak nie wiedziałem , że mam to paskudztwo 

Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
Najnowsza wiadomość od tej firmy:
Szanowna Pani,
dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i kontakt.
Lody Algidy, zawierające gluten to:
- Rożek - Śmietankowy, Śmietankowa Czekolada, Śmietankowa Truskawka
- Carte d`Or - Tiramisu, Nocciola, Muffin,
- Cornetto,
- Nogger Toffi,
- Romero.
Pozostałe lody Algidy są bezglutenowe.
Jeżeli w lodzie znajduje się składnik zawierający gluten - zawsze
jest to zadeklarowane na opakowaniu:
albo w postaci: " (w tym pochodne pszenicy),
albo oddzielnie "mąka pszenna",
albo "(w tym pszenica)".
--
Pozdrawiamy,
Algida
Szanowna Pani,
dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i kontakt.
Lody Algidy, zawierające gluten to:
- Rożek - Śmietankowy, Śmietankowa Czekolada, Śmietankowa Truskawka
- Carte d`Or - Tiramisu, Nocciola, Muffin,
- Cornetto,
- Nogger Toffi,
- Romero.
Pozostałe lody Algidy są bezglutenowe.
Jeżeli w lodzie znajduje się składnik zawierający gluten - zawsze
jest to zadeklarowane na opakowaniu:
albo w postaci: " (w tym pochodne pszenicy),
albo oddzielnie "mąka pszenna",
albo "(w tym pszenica)".
--
Pozdrawiamy,
Algida
A ja bym się jednak tak na zapas nie cieszyła - syrop g-f nawet ten robiony z pszenicy jest bezglutenowy i w zasadzie białek pszennych nie zawiera, więc mogli z rozpędu (i wygody) tak założyć, bo jakieś takie mam po tych ich odpowiedziach poczucie, że niespecjalnie im zależało na rzetelnej informacji i że o glutenie i celiakii pojęcie mają nikłe. Może jestem niesprawiedliwa i się mylę, ale zanim zjem ich lody, upewnię się, że syrop nie jest pszeniczny.Agata23 pisze:myślę a raczej mam nadzieje że jednak biorą to pod uwage że syrop może zawierać przenice,i nie wprowadzają nas w bład że produkty oprócz tych wymienionych nie zawierają glutenu
A póki co pozostaję przy Grycanie.
Choć na pewno warto się dowiedzieć, bo ich Carte d'Or pysznie wspominam...
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Napisać do Algidy. Tak jak napisałam do Goplany, bo nienajlepiej się czułam po ich słodyczach i niestety potwierdzili moje obawy - używają - wprawdzie bezlutenowego - ale jednak pszenicznego syropu g-f. Więc dla mnie odpada (z wyjątkiem zwykłej gorzkiej czekolady, która jest w ogóle bez syropu).Agata23 pisze:Ola a jak chcesz się upewnić że syrop nie jest z pszenicy?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski