Czy da sie zrobić chleb bezglutenowy bez mixu bezglutenowego i drożdży oraz np mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej oraz gumy guar i innych?
Do dyspozycji ze zbóż miałbym amarantus, gryke, quinoę.
[ Dodano: Czw 02 Paź, 2008 20:54 ]
Przeszukałem internet i znalazłem też że proso jest bezglutenowe. Czyli do dyspozycji miałbym:
- amarantus
- quinoa
- kasza gryczana
- proso
- ryż
Da sie coś z tego upiec? Prosze o pomoc.
Chleb z amarantusa na zakwasie
Moderator: Moderatorzy
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Piekłam kiedyś chleb z samej mąki amarantusowej na drożdzach. Wyszedł nawet, trochę gliniasty był. Myślę, że skoro wyszedł na drożdżach, to można spróbować na proszku - choć na początek spróbowałabym upiec bułki - łatwiej. Z mąki gryczanej i drożdży też piekłam - wyszło i dało się zjeść. Ale nie wiem czy uda się na proszku.
Natomiast mąki jaglana (z prosa) i Quinoa - nie nadają się do "samodzielnego" pieczenia - tylko jako dodatek i to niewielki. Mąka jaglana powoduje, że wypieki są suche - drapiące w gardło. Natomiast dodatek mąki z Quinoa powoduje że wypieki są ciężkie, gliniaste.
Czy możesz używać skrobi z tapioki? Świetnie zastępuje inne mąki skrobiowe.
Natomiast mąki jaglana (z prosa) i Quinoa - nie nadają się do "samodzielnego" pieczenia - tylko jako dodatek i to niewielki. Mąka jaglana powoduje, że wypieki są suche - drapiące w gardło. Natomiast dodatek mąki z Quinoa powoduje że wypieki są ciężkie, gliniaste.
Czy możesz używać skrobi z tapioki? Świetnie zastępuje inne mąki skrobiowe.
A ja mam pytanie o przepis na chleb mając do dyspozycji:
tapiokę, amarantus, quinoę, proso. Nic innego nam nie wolno,nawet jajek, ryżu, kartofli, czy mleka krowiego. Szukałam w internecie, ale nie mogę znaleźć. Upiekłam chleb z mąki gryczanej + amarantusowej, ale nie smakował nam wcale
. Będę wdzięczna za pomoc.
tapiokę, amarantus, quinoę, proso. Nic innego nam nie wolno,nawet jajek, ryżu, kartofli, czy mleka krowiego. Szukałam w internecie, ale nie mogę znaleźć. Upiekłam chleb z mąki gryczanej + amarantusowej, ale nie smakował nam wcale

Spróbuj może użyć równych ilości tych mąk. Wydaje mi się, że im więcej jest różnych rodzajów mąk i skrobi tym lepszy wypiek. Amarantusa ewentualnie można dać w mniejszej ilości, a oprzeć się na prosie i quinoi. Im więcej skrobii (tapioka) tym więcej wody będzie potrzebowało ciasto.A ja mam pytanie o przepis na chleb mając do dyspozycji:
tapiokę, amarantus, quinoę, proso.
Słusznie pisze sunshine, mąki bg zawsze najlepiej jest mieszać. Do tego mąka amarantusowa jest trudna w wypiekach, bo jest bardzo ciężka i ma ten charakterystyczny smak, który nie wszystkim pasuje. Ja bym spróbowała zrobić chleb głównie na bazie mąki z tapioki (najbardziej podobna do mąki ziemniaczanej), mąki jaglanej i quinoi, amarantusa dodając minimalną ilość (2 łyżki np., albo na początek i bez niego). Piekłam ostatnio chlebek bananowy na mące jaglanej plus trochę kukurydzianej i smak był ok.
jak najbardziej sprawdzony przepis - polecałam go tu nie raz, np.:predator pisze:Czy da sie zrobić chleb bezglutenowy bez mixu bezglutenowego i drożdży oraz np mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej oraz gumy guar i innych?
viewtopic.php?t=4060
oryginalny przepis jest na chleb na zakwasie ryżowym z samej mąki gryczanej, ale ja mieszam wszystkie mąki, jakie mogę. piekę go już od półtora roku i wychodzi lepszy lub gorszy, ale zawsze jest do zjedzenia, a przeważnie po prostu pyszny. no i smakuje chlebem, a nie watą, jak kupne chleby bg na drożdżach.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski