angielski znam kiepsko::-( przy pomocy translatora zrozumiałam że alergia na bambus występuje ,o pozostałych składnikach nie czytałam

Moderator: Moderatorzy
równie dobrze mogły być odpowiedzialne:Basiar pisze:Za taką reakcję mogą być odpowiedzialne parabeny, są najczęstszą przyczyną reakcji alergicznych i nie powinny być stosowane w kosmetykach, a tym bardziej u dzieci
a niech Cię ręka broni...Jeli pisze:warzywnik
Może Olej z kiełków pszenicy ?Beata76 pisze:Ponawiam temat i chciałam prosić o konkretne przykłady kosmetyków zawierających gluten. Ja mam coraz więcej wątpliwości, bo część kosmetyków jak np Lirene balsam do ciała ma skład po łacinie (ewidentnie mi szkodzi po dłuższym stosowaniu).Konkretne marki, przykłady.
zrobiłam ok pół roku temu test, i nałożyłam na skórę mąkę pszenną (zmieszaną z miodem, żeby się trzymało na skórze) i powiem Wam, że potrułam się praktycznie tak samo jak przy spożyciu glutenu. a dokładniej, kompletny brak siły, ospałość, złe samopoczucie, coś w rodzaju depresji. z tymże jelita mnie nie bolałyMagdalaena pisze:Nie wyobrażam sobie, jak kosmetyk zrobiony wprost z pszenicy miałby być wolny od glutenu. Nie wiem, czy zastosowany na skórę zaszkodziłby mi, ale na wszelki wypadek nie kupuję.