Badania - próby wątrobowe przy celiaki

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel879
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Badania - próby wątrobowe przy celiaki

Post autor: pawel879 »

Witajcie

Czy ktoś z was zwrócił uwagę na próby wątrobowe, mi wyszło GGTP ok140 norma 55 albo coś koło tego, po ok 4 miesiącach zażywania tabletek na wątrobę, podobna sytuacja. Lekarz twierdzi, że tak przy celiakii może być podwyższone. A wy, jakie macie wyniki jak kiedyś robiliście?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

A jak długo jesteś na diecie? Przy celiakii próby wątrobowe bywają podwyższone, to się jak najbardziej zgadza. Też to miałam kilka lat przed diagnozą, ASPAT i ALAT o ile dobrze pamiętam, i wszyscy zachodzili w głowę skąd to.
Obrazek
pawel879
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: pawel879 »

Na diecie jestem 11 miesięcy, a pierwsze dodwyższenie to tak od grudnia, potem spadło i teraz znowu przekracza normę o 100 %
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Moze gdzies jesz gluten nieświadomie? Ja np. nie mogę jeść gotowych mąk bezglutenowych, bo wracają objawy.
Awatar użytkownika
Jaśmina
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jaśmina »

U mnie np jest problem z nietolerancja glutenu, celiakia wykluczona po badaniu genetycznym. Próby wątrobowe zanim wpadłam na to , że mam nietolerancje były podwyższone, na diecie ALT i AST spadło do normy ale GGTP nadal jest troszkę za wysokie, chociaż z tendencja spadkową. Nie biorę żadnych leków. Jestem na ścisłej diecie prawie pół roku. U mnie dodatkowo są obecne przeciwciała przeciwjądrowe i przeciwcytoplazmatyczne ANA (obecnie w niskim mianie). Lekarz twierdzi, że wszystko ma związek z nietolerancją glutenu.
Ostatnio zmieniony pn 18 cze, 2012 12:54 przez Jaśmina, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaśmina
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Jaśmina »

Artykuł o celiakii i chorobach wątroby.
http://www.termedia.pl/Czasopismo/Przeg ... enie-17271
ODPOWIEDZ