Badanie histopatologiczne

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Magdaś
Nowicjusz
Nowicjusz

Badanie histopatologiczne

Post autor: Magdaś »

Hej,

gastrolog pobierając wycinek do badania histopatologicznego stwierdził podejrzenie choroby trzewnej, jednak wynik badania histopatologicznego wykazał prawidłowe fragmenty błony śluzowej dwunastnicy. Czy taki wynik jest jednoznacznym potwierdzeniem braku choroby trzewnej? Dodam, że to badanie było wykonywane kilka lat temu, czy w tym czasie mogło coś się zmienić?
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Wszystko mogło się zmienić, wycinki mogły zostać pechowo pobrane z miejsc, w których nie następował zanik kosmków, zaniku kosmków mogło w ogóle nie być. To niczego nie potwierdza oprócz tego, że nie zaobserwowano klasycznej, pełnoobjawowej celiakii.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Magdaś
Nowicjusz
Nowicjusz

czyli, że ból brzucha po wypiciu już dwóch łyków piwa, może świadczyć o nietolerancji glutenu. Wiele lat walczyłam z anemią i niedoborem żelaza(przyjmowałam żelazo domięśniowo i dożylnie), jednak od dwóch lat zarówno żelazo jak i hemoglobinę mam zazwyczaj w dolnej granicy normy. Poza tym cierpię na zaparcia i po zjedzeniu produktu zawierającego gluten odczuwam przelewanie w brzuchu, a czasami ból brzucha i swędzenie ciała.
Awatar użytkownika
titrant

Post autor: titrant »

Czyli wiesz, że problem leży w glutenie. Pewnie nie tylko, ale gluten powinnaś rzucić. Jeśli nic nie wyszło w podstawowych badaniach na celiakię, warto pogodzić się z myślą, że nie będzie się miało zaszufladkowania jako celiak i sprawdzić, czy odstawienie pomaga. Objawy też mogą świadczyć o innej nietolerancji i najbardziej prostackiej alergii. Badania na prostackie alergie można zrobić w przychodni alergologicznej, choć zwłaszcza te na alergie pokarmowe są dość niepewne.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Magdaś
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedź, spróbuje na razie nie jeść glutenu i zobaczę, jak zareaguje mój organizm.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ