Niepokojące obajwy

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marcellll
Nowicjusz
Nowicjusz

Niepokojące obajwy

Post autor: Marcellll »

Z tego co do tej pory zauważyłem to po spożyciu niektórych produktów mam biegunkę,
kolor tej że biegunki jest jasno żółty do tego dochodzi wysypka na czole (drobne krostki),
podejrzewam tutaj makaron pełnoziarnisty o raz płatki owsiane, są to jedyne produkty zawierające gluten w mojej diecie, które od czasu do czasu jadam.

czy mam słuszne podejrzenia? czy objawy mogą świadczyć o nietolerancji na gluten?
Awatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: zofia »

Jeśli masz podejrzenia, że masz celiakię to najlepiej zrób badania :) Wtedy będziesz pewien. My możemy tylko gdybać :)
Może to być celiakia, ale nie musi :)
Obrazek
Marcellll
Nowicjusz
Nowicjusz

Wyeliminowałem czasowo owsiankę, dziś 2 dzień i wszystko ok, jutro mam trening więc spożywał będę około treningowo BCAA i właśnie teraz tą odżywkę będę testował pod względem glutenu.
Napisałem e-mail do paru firm produkujących suplementy diety i zapytałem właśnie o BCAA(aminokwasy rozgałęzione), czy zawierają gluten, a doskonale wiem że BCAA produkowane jest z białka pszenicznego.
Marcellll
Nowicjusz
Nowicjusz

Odpisała mi Firam FA, Olimp oraz Hi tec odnośnie zawartości glutenu w Aminokwasach BCAA, odpowiedź był jednoznaczna, produkty(BCAA) tych firm nie zawierają glutenu i są bezpieczne dla chorych na celiakie
Marcellll
Nowicjusz
Nowicjusz

Jeśli możesz przedstaw szczegółową dietę , napisz wszystko co jadasz w ciągu przykładowego jednego dnia.
Budyn-Waniliowy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Budyn-Waniliowy »

Hej Marcel,

Z rana jem najczesciej kanapki albo platki sniadaniowe z mlekiem, do tego owoc, w poludnie na przerwie w pracy jakies kanapki lub hot-dog plus slodka bulka, wieczorem kolo 20tej obiad tj ziemniaki, kotlet surowka.

W trakcie dnia jem sporo owocow i pije duzo wody. Nie pije kawy.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Budyn, pisz o sobie w swoim watku, bo inaczej robi się bałagan. Napisz raz jeszcze w swoim watku co jesz.
ODPOWIEDZ