Nowy sposób diagnozowania celiakii u dzieci...???

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kukułka
Nowicjusz
Nowicjusz

Nowy sposób diagnozowania celiakii u dzieci...???

Post autor: Kukułka »

Mój młodszy syn ma rok, ogólnie jest w dobrym stanie, wyniki morfologii ma dobre, jest nadal karmiony piersią, ale mało rośnie, prawie nie przybiera na wadze. Ponieważ sama mam celiakię to ta myśl juz od jakiegoś czasu mi sie pałętala po głowie, może on też...
Dziś pediatra skierowała nas do poradni gastroenterologicznej i powiedziała mi coś, co mnie zaskoczyło. Żal mi było, że będą mu robić gastroskopię i pobierać wycinek, a ona na to, że teraz nie robi się tego tak od razu, że zmieniły się "strategie" i że małym dzieciom robi się raczej przeciwciala i badania genetyczne, a dopiero w ostateczności pobiera się wycinek.
Czy ktoś z Was słyszał o zmianach w tym temacie?
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Małym dzieciom, do lat trzech nie robi się przeciwciał. Można zrobić badanie genetyczne. Jeśli genu nie ma, to nie ma celiakii. Jeśli gen ma, to trzeba pobrać wycinek.
glodomorek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: glodomorek »

alva_alva pisze:Małym dzieciom, do lat trzech nie robi się przeciwciał.
Fajnie wiedzieć. Nasza gastrolog na podstawie braku przeciwciał (w zasadzie tylko chyba 1 zrobiła) wykluczyła celiakię. Badań genetycznych nie polecała, "chyba że mam za dużo pieniędzy to mogę sobie zrobić".

Kukułka, nam gastroskopii na razie nie polecano. Ja jestem zdrowa (miała biopsję i brak przeciwciał), ale córka też nie rośnie i nie przybiera. A gdzie wybierasz się do gastrologa z synem? Mieszkamy w tym samym mieście :)
Awatar użytkownika
Kukułka
Nowicjusz
Nowicjusz

Jutro idę z Małym do dra Stawarskiego (na ul. Rajską) - dzisiaj dzwoniłam, wizyta juz na jutro (prywatnie oczywiście, na dodatek podobno to drogi lekarz niestety). Sprawdzałam w sieci i na naszym forum - ma dobre opinie, od razu widać też że jest bardzo miły :-)
Jagoda, na diecie od 01.10.2009, mama Kuby (zdrowy) i Leona (?)
Bezglutenowy blog kulinarny : www.co-tygrysy-lubia-najbardziej.blogspot.com
Obrazek
Awatar użytkownika
Kukułka
Nowicjusz
Nowicjusz

Więc tak: doktor zalecił zrobić małemu badanie ogólnego poziomu IgG i IgA i w zależności od wyniku IgA, z tej samej próbki zrobić przeciwciała przeciw endomysium i transglutaminazie tkankowej w klasie albo IgA albo IgG (to już w zalezności od tego, jakie wyjdzie to ogólne IgA). Dopiero potem, w razie wyniku wysoko pozytywnego przeciwciał, będziemy robić badanie genetyczne i na tym koniec - od ubiegłego roku można u dzieci diagnozować celiakię w ten sposób, omijając badanie endoskopowe i pobieranie wycinka. Tylko musi to byc zrobione w takiej kolejności, z uwzględnieniem wyniku ogólnego IgA. To, co mówił i jak tłumaczył brzmiało dla mnie dośc przekonująco. Ciekawa jestem, co Wy na to? :-)
Jagoda, na diecie od 01.10.2009, mama Kuby (zdrowy) i Leona (?)
Bezglutenowy blog kulinarny : www.co-tygrysy-lubia-najbardziej.blogspot.com
Obrazek
Awatar użytkownika
alva_alva

Lekarz ma rację.
Awatar użytkownika
alva_alva

Acha, nie do końca ma rację, bo synek ma rok. Zapomniałam o tym, więc myślę, że jeśli mu nie wyjdą przeciwciała, to i tak należy zrobić badanie genetyczne, bo w jego wypadku brak przeciwciał nie oznacza braku celiakii.
ODPOWIEDZ