Problemy z cerą
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
ja mam dalej trądzik, bardziej w tym względzie pomogły mi leki na prolaktynę- zbyt duża, chociaż niestety odkąd mam je dobrze dobrane to trądzik wrócił ale zdecydowanie słabszy, na konferencji jak się nie mylę mówili, że mamy unikać słodyczy, więc może to dobry i zdecydowanie tańszy trop, chociaż dla mnie pozbycie uzależnienia od słodyczy jest gorsze od przejścia na dietę bezglutenową 

-
- Nowicjusz
Badania hormonalne mialam robione i wszystko bylo w normie. Testy alergiczne na pylki, zwierzeta itp rowniez. Nic nie wykazalo. Oj slodyczy to ja dawno na oczy nie widzialam od czasu do czasu gorzka czekolada i sorbety w lato
Zanim bralam leki tez ich unikalam a syfy byly i tak. Musze sie wiec zabrac za siebie porzadnie myslalam o diecie niskoglikemicznej albo bezglutenowej tyle ze przez prawie 20 lat jadam naturalne i przetworzone zboza i nigdy nie mialam jakis nieprzyjemnosci zoladkowych itp. Wiec nie wiem..

- rudziutka90
- Aktywny Nowicjusz
Ja z trądzikiem męczę się gdzieś od szesnastego roku życia... Dieta nie pomaga, a trzymam ją właśnie gdzieś od 16roku życia... Nie było nawet najmniejszej zmiany... I próbowałam chyba wszystkiego, antybiotyków i płynów od dermatologa, toników, peelingów i nawet tabletek antykoncepcyjnych... Po tabletkach była zmiana, ale prawie niewidoczna (jak dla mnie)... Dopiero jak wyjechałam do Szwecji to to trochę zelżało... Chyba zmiana powietrza i wody mi pomogła... No, ale przez ten czas co się męczyłam w Polsce, skóra zdążyła się już trochę podniszczyć...
anikam pisze:ja mam dalej trądzik, bardziej w tym względzie pomogły mi leki na prolaktynę- zbyt duża, chociaż niestety odkąd mam je dobrze dobrane to trądzik wrócił ale zdecydowanie słabszy, na konferencji jak się nie mylę mówili, że mamy unikać słodyczy, więc może to dobry i zdecydowanie tańszy trop, chociaż dla mnie pozbycie uzależnienia od słodyczy jest gorsze od przejścia na dietę bezglutenową
Słodycze powodują gwałtowny i duży wyrzut insuliny. Jeśli jest problem z trzustką, to ten wyrzut może wpływać na skórę twarzy, naczynia krwionośne itd.U mnie po wysokim IG dostaję czerwonych plamek pod oczami, czasem robią się takie maleńkie krosteczki na tych popękanych naczynkach.Niskie IG znacznie to ogranicza.Z celiakią chodzi w parze cukrzyca, o której można nawet długo nie wiedzieć. Z tym, że jest różnica między tym co ja opisuję, a typowym trądzikiem, który powstaje z zatykania się ujść porów w skórze.Tego typu przyjemność wysypuje mnie po glutenie na dekolcie.Nie wiem czemu tylko na dekolcie, bo na twarzy kompletnie nie robią mi się żadne wągry ani ropne krostki,a na dekolcie potrafią mi się zrobić. Jednak tak jak piszę, przy dobrze utrzymanej diecie mam idealnie czysty dekolt.
-
- Nowicjusz