Celiakia/alergia na gluten?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
talulah
Nowicjusz
Nowicjusz

Celiakia/alergia na gluten?

Post autor: talulah »

Hej :)
Od jakiegoś czasu obserwuję siebie dziwne reakcje po zjedzeniu makaronu (uwielbiam makaron i jem go bardzo często, stąd moje obserwacje) - po około godzinie od zjedzenia posiłku pojawia się biegunka, której towarzyszy bardzo silny ból brzucha (jakby skręcanie jelit). Takie objawy pojawiają się tylko po makaronie i czasami po zjedzeniu większej ilości ciasta <mmm> Chleb jem normalnie i nigdy nie wystąpiły po nim takie objawy - czasami tylko wzdęcia i częstsze gazy.
Chciałam też zaznaczyć, że mam lekką nadwagę a z tego co czytałam przy celiakii występuje raczej szczupła sylwetka :?: Dodam również, że jako dziecko byłam uczulona na wiele składników pokarmowych (przez pewien czas mam karmiła mnie tylko marchewką, bo wszystko inne wywoływało ostre reakcje alergiczne).
Czy jest możliwe, że cierpię na celiakię lub alergię na gluten? Czy lekarz pierwszego kontakty może skierować mnie na badania? Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Chorzy na celiakię często mają też nadwagę. Wychudzenie to mit.
Nikt nie wie co masz bez badań. Internista może dać skierowanie do gastrologa lub alergologa, a ci dalej pobadają sprawę.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Talulah, zajrzyj tutaj: http://www.celiakia.pl/objawy/
Poczytaj o objawach, pomyśl, które z nich u ciebie występują/występowały, najlepiej spisz sobie na kartce. Jest też podstrona o diagnozie, tam wszystko wyjaśnione. Takie objawy jak najbardziej celiakię mogą sugerować, a mit o wychudzeniu jest takim samym mitem, jak to, że celiakia to choroba małych dzieci (a kysz z takim stwierdzeniem!).
Ostatnio zmieniony wt 04 wrz, 2012 20:10 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ