Parowki Jedynki z Indykpolu

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Diana82
Nowicjusz
Nowicjusz

Parowki Jedynki z Indykpolu

Post autor: Diana82 »

Dzis dzwonilam do firmy Indykpol aby dowiedziec sie czy parowki jedynki zawieraja gluten. I pani z kontroli jakosci powiedziala ze te parowki nie zawieraja glutenu. Ale mi sie minka usmiechnela na te slowa. Niby nic podejrzanego nie widzialam w skladzie tych parowek ale wolalam sie upewnic przed podaniem ich mojemu synkowi.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

A na jakiej podstawie ta pani twierdziła, że one nie zawierają glutenu? Zrobili badania? Mają certyfikat? Linie się nie krzyżują?
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Ludziska kochane nie jedzcie parówek to same świństwo <nie>
Polecam upieczoną karkóweczkę lub schabik. :)
macka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: macka »

Bardzo bym prosiła o konkretną odpowiedz czy można jeść te parówki czy nie , bo moja córka bardzo by się ucieszyła.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

macka pisze:Bardzo bym prosiła o konkretną odpowiedz czy można jeść te parówki czy nie , bo moja córka bardzo by się ucieszyła.
Droga macko ! Niestety w diecie bezglutenowej nie można raz na zawsze powiedzieć, które produkty są bezpieczne a które nie. W wielu wypadkach to sam chory (albo ty jako mama) musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy według mnie w tym produkcie nie ma glutenu. W zasadzie poza produktami z przekreślonym kłosem nigdy nie masz 100 % pewności. Z drugiej strony idiotyzmem byłoby wykluczanie wszelkich powszechnie dostępnych produktów.
Zaczynasz od lektury składu na opakowaniu. Podejmujesz decyzję, czy "śladowe ilości" ci nie przeszkadzają. Ustalasz bezglutenowość składników. Jeśli masz wątpliwości, dzwonisz do producenta, piszesz, szukasz na forum ... aż osiągniesz przekonanie, że według Ciebie ten produkt jest bezpieczny.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
studentka_hope
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: studentka_hope »

Mój dziadek jeszcze rok temu robił różnego rodzaju kiełbaski, nawet dla wegetarianów i oczywiście parówki.
Odradzam wszystkim jakichkolwiek parówek! Tam znajdują się najgorsze świństwa. Nawet nie macie pojęcia jak dużo chemii dodają. Wiem, można powiedzieć, iż we wszystkim jest chemia - ale z mięsem to robią przeróżne mieszanki, byle by się nie zmarnowało.

Osobiście polecam kiełbaski na wagę - takie podwędzane i do gotowania.
Są o wiele bezpieczniejsze niż parówki, i nie zawierają tyle chemii.

My jesteśmy pozbawieni kosmków ochronnych na ściankach jelit, i nawet jeśli coś nie zawiera glutenu, a dużo "chemii" to dodatkowo podrażnia nasze jelita.

pozdrawiam
"be smile"
Anna
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

studentka_hope pisze:Osobiście polecam kiełbaski na wagę - takie podwędzane i do gotowania.
Są o wiele bezpieczniejsze niż parówki, i nie zawierają tyle chemii.
Dla mnie podstawą w ocenie bezglutenowości jest skład wydrukowany na opakowaniu. Dlatego kupuję parówki Berlinki, które mi smakują, ale nie jem kiełbas na wagę, gdzie nie znam składu.
Oczywiście kiełbasy domowe jem bez zastrzeżeń.
studentka_hope pisze:My jesteśmy pozbawieni kosmków ochronnych na ściankach jelit, i nawet jeśli coś nie zawiera glutenu, a dużo "chemii" to dodatkowo podrażnia nasze jelita.
Ale to stan przejściowy. Po pewnym czasie (kilka miesięcy) diety kosmki się odbudowują i celiak może jeść wszystko co bezglutenowe, nawet produkty ciężkostrawne i przetworzone chemicznie tak jak osoba zdrowa.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
macka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: macka »

Magdaleno dziękuję ci za odpowiedz.Ja od stycznia nie daję mojej córce rzadnej wędliny ani kiełbasek i teskno juz jej za tym.Dlatego też chciałabym wiedzieć jaką ewentualnie wędline mogę córce dać. Pozdrawiam.
bogusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: bogusia »

macka,
z bezglutenowych wędlin polecam wyroby firmy"Zawsze Dobre"z Żywca oraz drobiowe wędliny Konspolu z Nowego Sącza. W tym asortymencie są także parówki.
Wędliny są przebadane w Centrum Zdrowia Dziecka i na opakowaniach mają znak "przkreślonego kłosa', są zatem bezpieczne dla bezglutenowców.
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Firma Rolmięs, szczególnie parówki są super.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
Mazona
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Mazona »

Jeśli komuś zależy na taniej i fajnej wędlinie na której jest napisane że jest bezglutenowa, to proponuję kabanosy drobiowe z Biedronki. Niestety nie pamiętam nazwy firmy, bo zapamiętałam tylko fakt że grubymi literami na zafoliowanym opakowaniu jest napis "bez glutenu". Za 10 szt. 9 zł z groszami.
Polecam zainteresować się też produktami "Henryk Kania", które dostałam w Auchan. Kupiłam parówki z kubusiem puchatkiem dla dzieci, jednak nie było napisu że glutenu nie zawierają. Mimo to wypisane są dokładnie inne alergeny, więc uznałam że jeśli producent był w tym uczciwy, to nie zapomniałby o glutenie. Mimo to decyzję pozostawiam do indywidualnej weryfikacji.
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Magdula82
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Magdula82 »

Te kabanosy to z firmy KONSPOL.
A parówki kupuję z Lidla.
mJULKA
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: mJULKA »

Parówki z lidla o których piszesz to kiełbaski wiedeńskie firmy linesse-tak?Czy są jakieś inne?
Ja oprócz tych kiełbasek kupuję paróweczki konspolki z firmy konspol,jest na nich napis bez glutenu.
Max7311
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Max7311 »

Na kabanosach z Konspolu - drobiowe, przczyatłem ostatnio MOGA ZWIERAZĆ ŚLADOWE ILOŚCI GLUTENU !
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: wieczorynka »

Kabanosy z konspolu to nie wiem ale polecam frankfuterki z tej firmy są drobiowe i bardzo dobre - w Biedronce. Opisane oczywiście. W Lidlu to tylko ta linessa. "Żywiec zawsze dobre" paróweczki z szyneczki są super.
Henryk Kania - już parę razy czytałam na forum ale te jego wędliny nie są opisane ani oznakowane, zresztą nie są dobre.
ODPOWIEDZ