Cześć,
choruję na celiakię od urodzenia, nigdy nie miałam żadnych objawów mimo to że jadłam ciastka, drożdżówki i inne rzeczy tego typu. Nie miałam nawet bólów brzucha. Przestrzegałam tylko jedzenia takich codziennych rzeczy jak chleb, bułki, makarony itd. i żyłam normalnie. Jakieś 3 lata temu miałam zrobioną gastroskopię z biopsją, żeby sprawdzić czy z jelitami wszystko w porządku i nic złego mi nie stwierdzili. Jednak od jakiegoś czasu, zaczęłam sie źle czuć. Brzuch mnie boli czasami tak ze nie mogę wytrzymać z bólu,często jestem tak jakby zmęczona, śpiąca, też troche osłabiona, przy załatwianiu się mam ostatnio cały czas biegunkę . W zeszłym roku miałam anemię, jednak z tego już mnie wyleczyli, wtedy miałam wynik 6,5 hmb , teraz już mam ponad 12 . Robiłam też kontrolnie badania żelaza i wyszło mi 44 , nie wiem czy to dobry wynik ? Wagę mam cały czas taką samą, waże 50 kg, nie mam spadku . Zastanawiam sie czy to są objawy postępowania celiaki czy to co innego . Czy konieczne jest pójście do lekarza czy wystarczy że zacznę całkowicie przestrzegać diety ?
Mam nadzieję że dostanę jakąś odpowiedź.
Pozdrawiam !
Czy to objawy postępowania celiakii ?
Moderator: Moderatorzy
No będę musiała zacząć, póki co to całe życie było tak że z diety bezglutenowej jadłam tylko pieczywo ( chleb, bułki) i makarony. Całą reszta normalnie jadłam, więc ciężko się będzie odzwyczaić , ale wiem ze muszę . Trochę się boję że coś mi jest . Czuję jakby coś jeździło mi w tym brzuchu . Nie napisałam też wyżej że jestem osobą bardzo nieśmiałą , a przed chwilą czytałam że to też może być skutek celiakii. Może po prostu jestem przewrażliwiona. . Zacznę stosować dietę to mam nadzieję że będzie lepiej.
- Magdalaena
- -#Moderator
Re: Czy to objawy postępowania celiakii ?
To na jakiej podstawie i kiedy rozpoznano u Ciebie celiakię? Miałaś badane przeciwciała czy robioną biopsję?Ania92 pisze:choruję na celiakię od urodzenia, nigdy nie miałam żadnych objawów (...) Jakieś 3 lata temu miałam zrobioną gastroskopię z biopsją, żeby sprawdzić czy z jelitami wszystko w porządku i nic złego mi nie stwierdzili.
Bo przy celiakii gastroskopia u osoby, która nie jest na diecie powinna wykazać zanik kosmków, a u Ciebie jak rozumiem kosmki były ok.
Generalnie - z celiakii się nie wyrasta, trzeba być na diecie do końca życie, a a odstawienie samego glutenowego pieczywa przy pozostawieniu np. ciastek w ogóle nie ma znaczenia. To tak jakbyś wszystko jadła glutenowo.
Rozpoznana mam od dziecka, najpierw lekarze myśleli ze to grypa żołądkowa i dopiero w wieku 2 lat stwierdzili mi celiakie. Do 18 roku życia bylam pod kontrola poradni i jakiś czas przed osiemnastka zrobili mi to badanie to wykazało początek stanu zapalnego, ale w sumie się źle nie czułam z tego powodu, więc mozna powiedziec ze zbagatelizowalam to.