Sery pleśniowe.
Moderator: Moderatorzy
Sery pleśniowe.
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tych produktów,konkretnie chodzi mi o ,,sekret mnicha" ten nie panierowany,czy można podać dziecku?
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
-
- Nowicjusz
W tej tabelce http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/ jest napisane, że sery z niebieską pleśnią mają w sobie gluten. Podobnie jak napisane o 'tanich' serach żółtych, z tym, że one 'mogą zawierać w sobie gluten.
Gluten mogą mieć w sobie także jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), , gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny).
Nauczona podobnymi tematami odpowiem, że najlepiej dokładnie czytać etykiety. Jeśli nie ma informacji, a chcemy być na 100 proc. pewni, zawsze można napisać do producenta.
Gluten mogą mieć w sobie także jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), , gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny).
Nauczona podobnymi tematami odpowiem, że najlepiej dokładnie czytać etykiety. Jeśli nie ma informacji, a chcemy być na 100 proc. pewni, zawsze można napisać do producenta.
Ostatnio zmieniony pt 21 wrz, 2012 20:51 przez noodle, łącznie zmieniany 2 razy.
W niektórych tematach była już poruszana ta kwestia. Forumowicze pisali wówczas, że to, co nie szkodzi nam, może szkodzić innym. Nie wiem jak to jest, jedno jest pewne, wierzę w to, co jest napisane na celiakia.pl i pewnie serów z niebieską pleśnią bym unikała.Magdula82 pisze:hmm, jadłam sery pleśniowe i te z niebieską pleśnią też i nic poczułam dziwnego.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Jeszcze nie spotkałem się z serem pleśniowym, na którym byłoby ostrzeżenie o glutenie albo coś podejrzanego w składzie. Z drugiej strony biała otoczka sera (chyba camembert to był), polana jodyną czerniała. Czy pleśń zawiera skrobię?noodle pisze:Nie wiem jak to jest, jedno jest pewne, wierzę w to, co jest napisane na celiakia.pl i pewnie serów z niebieską pleśnią bym unikała.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Sugerowałam się informacją zawartą na celiakia.pl, tam jest info, że sery z niebieską pleśnią zawierają gluten. Nie wiem, jak to w końcu jest...titrant pisze:Jeszcze nie spotkałem się z serem pleśniowym, na którym byłoby ostrzeżenie o glutenie albo coś podejrzanego w składzie. Z drugiej strony biała otoczka sera (chyba camembert to był), polana jodyną czerniała. Czy pleśń zawiera skrobię?noodle pisze:Nie wiem jak to jest, jedno jest pewne, wierzę w to, co jest napisane na celiakia.pl i pewnie serów z niebieską pleśnią bym unikała.
-
- Nowicjusz
- herbatnick
- Nowicjusz
Z tego co wiem, to ta niebieska pleśń (przynajmniej jeśli chodzi o sery wykonywane tradycyjną metodą i pewnie też te droższe, bardziej "ekskluzywne") powstaje z zarodników pleśni hodowanych na pieczywie żytnim.
Nie wiem czy grzybki Penicilinum mogą "przenosić" gluten, ale osobiście niebieskich serów nie jadam - tym bardziej, że pachną tak, jak pachną
Nie wiem czy grzybki Penicilinum mogą "przenosić" gluten, ale osobiście niebieskich serów nie jadam - tym bardziej, że pachną tak, jak pachną

Re: Sery pleśniowe.
Dziś w Lidlu znalazłam 3 rodzaje sera pleśniowego Lazur z napisem "produkt bezglutenowy". Niestety nie sprawdziłam kto jest producentem.
Re: Sery pleśniowe.
Lazur to Lazur, to nazwa firmy, tak jak np. Hochlandmd573 pisze:Dziś w Lidlu znalazłam 3 rodzaje sera pleśniowego Lazur z napisem "produkt bezglutenowy". Niestety nie sprawdziłam kto jest producentem.