wyleczona celiakia?
Moderator: Moderatorzy
Ewelina fajny ten tekst lekarki, że po zjedzeniu glutenu nie masz bólu brzucha to nie celiakia,
jakby to było takie proste to wszyscy celiacy sami by się zdiagnozowali i niepotrzebowali do tego lekarza,
u mnie celiakie wykryto w wieku 25 lat po raz pierwszy, objawy zjedzenia glutenu występują dopiero w gdy się jest na diecie
może przyjedz do polski zrób te badania prywatnie i wtedy będziesz miała papier
jakby to było takie proste to wszyscy celiacy sami by się zdiagnozowali i niepotrzebowali do tego lekarza,
u mnie celiakie wykryto w wieku 25 lat po raz pierwszy, objawy zjedzenia glutenu występują dopiero w gdy się jest na diecie
może przyjedz do polski zrób te badania prywatnie i wtedy będziesz miała papier
-
- Nowicjusz
Ciekawa jestem co moja lekarka powie przy wynikach, byc moze ja panikuje a ona nie zbagatelizuje jednak sprawy. I mam nadzieje, ze kolejnym razem obedzie sie bez google:) Zalozmy jednak, ze wyniki beda zle...Powinna wyslac mnie juz do gastrologa czy moze na inne badanie krwi? Jak robia to lekarze w Polsce?
Z tego co czytam na holenderskich stronach odbywa sie to tak:test wychodzi pozytywny wysylaja do gastrologa, test negatywny bez zadnych oznak, czyli boli itp czlowiek zdrowy.
Z tego co czytam na holenderskich stronach odbywa sie to tak:test wychodzi pozytywny wysylaja do gastrologa, test negatywny bez zadnych oznak, czyli boli itp czlowiek zdrowy.
Ostatnio zmieniony pt 02 lis, 2012 21:12 przez ewelinahh19, łącznie zmieniany 1 raz.
Będzie dobrze, trzeba być dobrej myśli, jeśli chodzi o mnie to ja poszedłem do swojego lekarza powiedziałem, iż nie mogę wszystkiego jeść, ból brzucha itp itd, po przebadaniu mnie bez namysłu skierował mnie mój lekarz do gastrologa, wypisał skierowanie na leczenie do niego i tyle, poszedłem i się okazało właśnie uczulenie na gluten ... ale 3mam kciuki za Ciebie, że będzie dobrze 

Chrystus wypędził handlarzy ze świątyni. Potem handlarze zmądrzeli: przywdziali szaty kapłańskie.
witam ,od jakiegoś czasu zgłębiam moją wiedzę na temat celiakii ,która niedawno zdiagnozowali lekarze u mojej córeczki, jednak nie mogę znalezć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie : czy celiakię ma się od urodzenia tylko się nie ujawnia ,czy można się jej nabawić nawet w wieku dorosłym i w związku z tym jeśli nie jest od urodzenia tylko pózniej to dlaczego dzięki diecie nie można się z tego uleczyć?
2 pytanie to takie czy każdy inaczej reaguje na ilość glutenu ? tzn.jedna osoba zje dziennie np 50ppm glutenu i nic jej nie będzie , a druga zje tyle samo i to" odchoruje"
oraz czy jest szansa dla chorych na celiakię ,że z wiekiem zwiększy się ta wrażliwośc ?
2 pytanie to takie czy każdy inaczej reaguje na ilość glutenu ? tzn.jedna osoba zje dziennie np 50ppm glutenu i nic jej nie będzie , a druga zje tyle samo i to" odchoruje"
oraz czy jest szansa dla chorych na celiakię ,że z wiekiem zwiększy się ta wrażliwośc ?
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Pewnie bywa tak i tak, i jeszcze tak.mamajulii pisze:czy celiakię ma się od urodzenia tylko się nie ujawnia ,czy można się jej nabawić nawet w wieku dorosłym i w związku z tym jeśli nie jest od urodzenia tylko pózniej to dlaczego dzięki diecie nie można się z tego uleczyć?
Tak, każdy inaczej reaguje. Choćby dlatego, że każdy trochę inaczej reaguje na gluten w ogóle. Co więcej, reakcja może zmieniać się wraz z czasem trwania diety. 50ppm względem czego? Masy ciała? Jeśli córka waży 30 kg, to to jest 1.5 mg (ppm to jednostka stężenia, tak jak %). To wydaje się niewiele, więc całkiem prawdopodobne, że nic nie będzie.mamajulii pisze:czy każdy inaczej reaguje na ilość glutenu ? tzn.jedna osoba zje dziennie np 50ppm glutenu i nic jej nie będzie , a druga zje tyle samo i to" odchoruje"
Oczywiście wrażliwość z wiekiem może się zmienić. Zmieni się też z czasem trwania diety (tj. jak dziecko długo będzie na diecie bezglutenowej, przestanie reagować od razu na niewielkie ilości; ale to absolutnie nie znaczy, że jest wyleczone z celiakii!).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Nowicjusz
Witam, cudow nie ma. (Mialam nadzieje, ze w dziecinstwie zostalam zle zdiagnozowana) Tak, jak pisalam pani doktor wyslala mnie na badanie krwi TTG. Wyniki ponoc jednoznacznie pokazaly, ze celiakie mam. Pisze ponoc, poniewaz ich jeszcze nie widzialam. Jedynie przez telefon zostalam o tym poinformowana, oraz, ze niezwlocznie musze sie udac do dietetyczki i zaczac diete bezglutenowa. Jako, ze nie skarzylam sie na bole brzucha i rozwolnienia, stwierdzono, ze do gastrologa isc nie musze. Jedynie dieta i po kilku miesiacach kolejne badania krwi, zeby sprawdzic czy sie poprawia. Jestem na diecie okolo 2 miesiecy, nie zalezy mi na tym zeby miec na papierku- Celiakia stwierdzona, jednak czy nic mi nie grozi bez tej wizyty u gastrologa?
bez wizyty nic Ci raczej nie grozi - bez diety tak.ewelinahh19 pisze:Jestem na diecie okolo 2 miesiecy, nie zalezy mi na tym zeby miec na papierku- Celiakia stwierdzona, jednak czy nic mi nie grozi bez tej wizyty u gastrologa?
jak wizyta darmowa i niekłopotliwa, to nie zaszkodzi się wybrać - zwłaszcza jeśli na dodatek lekarz sensowny. ale konieczności nie ma, bo celiakii nie leczy się inaczej niż dietą - tylko i wyłącznie.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Odgrzewam temat. Wyzej pisalam, ze nie potrzebuje papierka na to, ze jestem chora na celiakie. Jednak sytuacja sie troche zmienila i za kilka miesiecy bede go jednak potrzebowala. Zamierzam przy kolejnej wizycie u lekarza pierwszego kontaktu spytac sie o to. Moze jednak tutaj czegos wstepnie sie dowiem. Czy takie zaswiadczenie o chorobie wystawic ma lekarz rodzinny? Jak myslicie, czy wystarcza do tego dwa wyniki badan na przeciwciala? Pierwsze badanie wynik pozytywny, po kilkumiesiecznej diecie ponowne badanie, gdzie przeciwcial nie stwierdzono. Po pierwszym badaniu lekarz stwierdzil, ze jednak mam racje i ceiakia jest, wiec chyba bezproblemowo powinien mi takie zaswiadczenie wystawic? Martwie sie, ze znow bede musiala jesc gluten i powtarzac badania wzbogacone o gastroskopie...
a do czego potrzebne jest ci zaświadczenie o chorobie?
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
-
- Nowicjusz